Distanskurs - Skriv för att nå ut

Ansök nu

Distanskurs - Skriv för att nå ut

Stadsmissionens folkhögskola

Ansök nu

Denna distanskurs ger dig kunskaper i att skriva texter och formulera budskap. Kursen ger grundläggande kunskaper om hur text och bild kan användas i opinionsbildning. Kursinnehållet är också inspirerat av FN:s globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030.

Kurstyp: Profilkurs, Distanskurs

Träffar:
Inga obligatoriska träffar

Studietakt: 50%

Längd: Halvfart, distans. Några frivilliga träffar.

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Minst 18 år gammal. Gymnasiebehörighet inkl behörighet minst Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1.

Kostnader: Kostnadsfritt

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 24 jan 2022 - 10 jun 2022

Plats för kursen: Distans

Kontakt:
Karin Jacobson

Telefon: 08-684 235 43
E-post:
karin.jacobson@stadsmissionensskolstiftelse.se


Här får du lära dig hur du skriver texter och formulerar budskap med syftet att påverka människor. Kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om opinionsbildning och att kommunicera genom text. Det är ingen renodlad skrivkurs, men utgångspunkten är det skrivna ordet. 

Du får grundläggande kunskaper om hur du uttrycker dig i text och bild för att sprida ditt budskap och väcka opinion. Att skriva för webb och blogg, skriva marknadsförande text och analysera bilder är exempel på uppgifter.

Undervisningen sker i ett digitalt klassrum

All undervisning sker genom seminarier i ett digitalt klassrum. Du kan alltså delta i kursen oavsett var du bor. En viktig del av kursen är kursdeltagarnas respons på varandras alster - texter, analyser och bilder. All respons, både från lärare och deltagare, sker i det digitala klassrummet och per e-post. 

Undervisning på halvfart

Skriv för att nå ut är en distanskurs på halvfart, det betyder att du behöver lägga minst 20 timmar på studier varje vecka. Vill du får du gärna medverka på frivilliga träffar som anordnas på skolan. Du bör ha tillgång till dator och internetuppkoppling.

Undervisande lärare

Lärare är Karin Jacobson, som har arbetat som skrivande journalist i nio år och som marknadsförare i sju år. Kursdeltagarna är medskapare av kursupplägget.

Exempel på kursinnehåll:

  • Att skriva sammanfattande och lättfattligt
  • Att skriva riktade texter som debattartiklar och presentationstexter
  • Retorik i tal och skrift
  • Intervjuteknik
  • Analys av opinionsbildande kampanjer i sociala medier och på reklamplats
  • Grundläggande bildkomposition

Kursen avslutas med att deltagarna tillsammans eller var för sig arbetar med ett större projekt: till exempel en blogg, en hemsida, en pod, ett facebook-konto eller en projektansökan. Det mesta som kräver skrivande får plats i projektet!

Intyg på dina kunskaper

Efter avslutad kurs får du ett intyg om färdigheter i följande:

  • Skrivande
  • Visuell kommunikation
  • Att nå ut med budskap

Antagningskrav och ansökan

Du ska vara minst 18 år gammal. Dessutom ska du ha gymnasiebehörighet inklusive behörighet minst Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 från gymnasiet, komvux, eller motsvarande för att bli antagen till kursen. Några övriga förkunskaper är inte nödvändiga.

Studietid och studiemedel

Kursen är kostnadsfri och berättigar till CSN på gymnasienivå. Den effektiva kurstiden är 20 veckor och det du får studiemedel för. När du blivit antagen rapporterar skolan det till CSN. När skolan startar ska du via Mina sidor på CSN eller deras app bekräfta att du påbörjat dina studier. Skolan gör detsamma. När båda meddelat kommer CSN att starta utbetalningen.