Distanskurs - Skriv för att nå ut

Profilkurs, Distanskurs Stadsmissionens folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  50%
 • Längd:
  Halvfart, distans. Några frivilliga träffar.
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Distanskurs

Denna distanskurs ger dig kunskaper i att skriva texter och formulera budskap. Kursinnehållet är också inspirerat av FN:s globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Minst 18 år gammal. Gymnasiebehörighet inkl behörighet minst Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 23 jan 2023 - 9 jun 2023

Träffar:
Inga obligatoriska träffar

Plats för kursen: Distans

Kontakt: Stadsmissionens folkhögskola

Telefon: 08-684 23 508

E-post:
folkhogskolan@stadsmissionensfhsk.se

Här får du lära dig hur du skriver texter och formulerar budskap med syftet att påverka människor. Kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om opinionsbildning och att kommunicera genom text. Det är ingen renodlad skrivkurs, men utgångspunkten är det skrivna ordet. 

Du får grundläggande kunskaper om hur du uttrycker dig i text och bild för att sprida ditt budskap och väcka opinion. Att skriva för webb och blogg, skriva marknadsförande text och analysera bilder är exempel på uppgifter.

Undervisningen sker i ett digitalt klassrum

All undervisning sker genom seminarier i ett digitalt klassrum. Du kan alltså delta i kursen oavsett var du bor. En viktig del av kursen är kursdeltagarnas respons på varandras alster - texter, analyser och bilder. All respons, både från lärare och deltagare, sker i det digitala klassrummet och per e-post. 

Undervisning på halvfart

Skriv för att nå ut är en distanskurs på halvfart, det betyder att du behöver lägga minst 20 timmar på studier varje vecka. Vill du får du gärna medverka på frivilliga träffar som anordnas på skolan. Du bör ha tillgång till dator och internetuppkoppling.

Kursinnehåll

Kursdeltagarna är medskapare av kursupplägget.

Exempel på kursinnehåll:

 • Att skriva sammanfattande och lättfattligt
 • Att skriva riktade texter som debattartiklar och presentationstexter
 • Retorik i tal och skrift
 • Intervjuteknik
 • Analys av opinionsbildande kampanjer i sociala medier och på reklamplats
 • Grundläggande bildkomposition

Kursen avslutas med att deltagarna tillsammans eller var för sig arbetar med ett större projekt: till exempel en blogg, en hemsida, en pod, ett facebook-konto eller en projektansökan. Det mesta som kräver skrivande får plats i projektet!

Intyg på dina kunskaper

Efter avslutad kurs får du ett intyg om färdigheter i följande:

 • Skrivande
 • Visuell kommunikation
 • Att nå ut med budskap

Antagningskrav och ansökan

Du ska vara minst 18 år gammal. Dessutom ska du ha gymnasiebehörighet inklusive behörighet minst Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1 från gymnasiet, komvux, eller motsvarande för att bli antagen till kursen. Några övriga förkunskaper är inte nödvändiga.

Studietid och studiemedel

Kursen på folkhögskola är avgiftsfritt.

Kursen berättigar till CSN på gymnasienivå. Den effektiva kurstiden är 20 veckor och det du får studiemedel för. När du blivit antagen rapporterar skolan det till CSN. När skolan startar ska du via Mina sidor på CSN eller deras app bekräfta att du påbörjat dina studier. Skolan gör detsamma. När båda meddelat kommer CSN att starta utbetalningen. 

Alla allmänna kurser på Stadsmissionens folkhögskola är CSN-berättigade. 

Stadsmissionens folkhögskola

Vi erbjuder Allmän kurs för dig med ofullständig grundskole- eller gymnasieexamen. Du studerar mellan 1 och 3 år beroende på tidigare studiebakgrund. Vi har också svenska med inriktning restaurang, som är en SFI-utbildning. Vi erbjuder även en distanskurs i skrivande på halvfart, Skriv för att nå ut! som ger grundläggande kunskaper om hur text och bild kan användas i opinionsbildning.

Läs mer om skolan

Postadress:
Stadsmissionens folkhögskola
Fleminggatan 113
112 45 Stockholm

Besöksadress: Fleminggatan 113

Telefon: 08-684 23 508
E-post: folkhogskolan@stadsmissionensfhsk.se
Webbadress: https://www.stadsmissionen.se/folkhogskola