Allmän kurs - Kultur Estetisk

Ansökan stängd
Skola:
Stockholms Stadsmissions folkhögskola
Plats:
Stockholm - Stockholms län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: För att börja Allmän kurs år 3 krävs två år motsvarande gymnasiestudier (ca 1600 GY-poäng).

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 19 aug 2024 - 20 dec 2024

Kontakt: Stadsmissionens folkhögskola

Telefon: 08-684 23 508

E-post:
folkhogskolan@stadsmissionensfhsk.se

Är du intresserad av kultur, samhällsfrågor och historia? Vill du läsa vidare inom humaniora? Då är allmän kurs Kultur Estetisk något för dig. 

Allmän kurs Kultur Estetisk ger dig fördjupad förståelse för kulturens betydelse för samhällsutveckligen. Vi tittar på konst, litteraur och arkitektur har betytt för människan. Förutom teoretiska studier får du använda dig av olika estetiska utryckssätt som måleri, foto och film. Kursen kräver inga förkunskaper när det gäller skapande uttryckssätt. Kursen vänder sig till dig i första hand till dig som saknar sista året på gymnasiet.

Läs ämnen i olika temablock

Du läser de flesta ämnen i temablock istället för att läsa varje ämne enskilt. Våra teman har handla om populärkultur, stadens offentliga konst och om hur bilder och berättelser kan påverka. Här får du arbeta med bland annat samhällsfrågor och historia. Du får pröva olika gestaltande uttryckssätt som skulptur, foto, film, färg och form, och att skapa en utställning.

Här får du arbeta med samhällsfrågor som rör både svenska och globala förhållanden, studera hur samhälle, konst och kultur förändrats och påverkat varandra under historien och i vår samtid.

Vid behov kan du läsa svenska som andraspråk. Du läser även engelska och matematik separat i nivåindelade grupper.

Studiebesök är också en viktig del av allmän kurs.

Presentera med hjälp av olika tekniker

Du lär dig presentera dina kunskaper på flera sätt. Du får till exempel pröva på skulptur, foto, film, podcast, färg och form, och att skapa en utställning.

Gemensamma aktiviteter

Under året anordnas aktiviteter som studie- och teaterbesök, stadsvandringar, friluftsdag och temadagar. 

Allmän kurs ger behörighet till vidare studier

Allmän kurs på folkhögskola är en alternativ väg till behörighet inför fortsatta studier på högskola eller yrkeshögskola. När du börjar utformar du tillsammans med din mentor en studieplan på ett till två år, beroende på dina tidigare studier och tidigare arbetslivserfarenhet. Något som är utmärkande för studier på folkhögskola är lärande i mindre grupper och att du bidrar till undervisningen genom att delta i diskussioner och presentationer.

Antagningsvillkor och intyg efter avslutad utbildning

För att börja Allmän kurs år 3 krävs två år motsvarande gymnasiestudier (ca 1600 GY-poäng). 

Du måste fylla lägst 18 år under 2024. Är du mellan 16 - 17 år, så kan du studera hos oss med hjälp av din hemkommun. Kontakta gärna vår Specialpedagog Zandra direkt gällande detta, zandra.frendby@stadsmissionensfhsk.se

När du avslutar dina studier får du ett intyg över de behörigheter du tagit samt ett omdöme som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga. Intyget ger dig möjlighet att söka vidare till studier inom högskola, universitet eller yrkeshögskola och studieomdömet har betydelse vid antagningen.

Kostnadsfri utbildning som är studieberättigad

Studier på folkhögskola är avgiftsfritt, men vi tar ut en materialkostnad varje termin. Avgiften täcker studiematerial, studiebesök, försäkring m.m. 

Alla allmänna kurser på Stockholms Stadsmissions folkhögskola är CSN-berättigade.

Stockholms Stadsmissions folkhögskola

Vi erbjuder Allmän kurs för dig med ofullständig grundskole- eller gymnasieexamen. Du studerar mellan 1 och 3 år beroende på tidigare studiebakgrund. Vi har också Svenska med inriktning restaurang, du utvecklar språkkunskaper i tal och skrift samt lär dig grunderna i ett yrke.

Läs mer om skolan

Postadress:
Stockholms Stadsmissions folkhögskola
Fleminggatan 113
112 45 Stockholm

Besöksadress: Fleminggatan 113

Telefon: 08-684 23 508
E-post: folkhogskolan@stadsmissionensfhsk.se
Webbadress: https://www.stadsmissionen.se/folkhogskola