Distanskurs: Fotokurs för nybörjare

Profilkurs, Distanskurs Tollare folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  50%
 • Längd:
  Pågår under 15 veckor
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Distanskurs

Distanskursen ~ Foto för nybörjare är för alla som vill komma vidare i sin utveckling inom fotografering.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Inga förkunskapskrav krävs. Du som går kursen behöver ha tillgång till dator, en digital systemkamera, samt blixt (den lilla popup blixten som finns på de flesta kameror går bra att använda).

Studiestödsnivå (CSN): Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 14 sep 2023 - 12 jan 2024

Träffar:
4 obligatoriska nätträffar

Kostnader: Du betalar totalt 400 kr i serviceavgift. Serviceavgift återbetalas ej. Undervisningen på Tollare folkhögskola kostar dig ingenting. Skolan får statsbidrag.

Kontakt: Robert Wållberg

E-post:
robert.wallberg@tollare.org

Alla är välkomna som är intresserade av fotografering och vill komma vidare i sin utveckling. Kursen vänder sig till dig som vill lära att använda en systemkamera. Inga förkunskapskrav krävs. Det är en väldigt varierad kurs där alla momenten är inspirerade av idéen att lära sig genom att ha roligt. Under kursens gång fotograferar vi utifrån kompositionstekniker i olika givande övningar. Efter kursen har du kunskaper inom det viktigaste i fotografering, de verkliga inblickarna till hur du fotograferar bättre bilder. Efter kursen kommer du använda tekniken i din kamera bättre och det kommer troligtvis vara en stor nivåskillnad på din förmåga att fotografera. Du kommer behärska att plåta bilder där ljuset har en avgörande betydelse, Tollare folkhögskolas ambition är hög!

Distanskursen ~ Foto för nybörjare löper över 15 veckor och studierna bedrivs, helt på distans, på halvfart. Kursen börjar med hemuppgifter den 4/ september. Under kursens gång går vi igenom grunderna kring hur du styr ljuset med hjälp av kamerans teknik, samt hur bilden blir bra med hjälp av komposition. Till en början arbetar du med lärande fotouppgifter för att ta till dig grunderna. Under andra halvan av kursen får du mer utmanande fotouppgifter där ljus och konstnärliga aspekter hamnar i fokus. Alla övningar är roliga att göra, enkla att ta till sig. Ingen undgår att lära sig sin kamera. För de som ej testat bildredigering kommer det erbjudas en grundkurs där vi lär oss redigera våra fotografier. Vi kommer att arbeta i gratisprogrammet Pixlr när vi redigerar bilder.

Kursen innehåller fyra träffar och det är viktigt att du är närvarande på dem (träffarna är i form av videomöten på distans.) Annars träffas vi ofta på torsdagskvällar (videomöten) för genomgångar, samtal samt bildredigering. Läraren moderera de gemensamma nätkonferenserna och torsdagsträffarna så att allt känns smidigt för dig att följa och delta. träff 1 sker helgen – lördag 9/ september, söndag den 10/september (kl. 09:30-16:00 via länk.). Träff 2 sker helgen – lördag 7/oktober, söndag den 8/oktober (kl. 09:30-16:00 via länk.) Vi har en bra övning som passar höstlovet så att du kan njuta av ledigheten mitt i kursen. Träff 3 sker lördag 11/november, (kl. 09:30-16:00 via länk.) Vi avslutar kursen med ett projekt där du även har uppehåll för jullovet från den 15/december till den 8/januari. Det innebär att du har ett långt tidsspann för att själv välja när du genomför ditt slutprojekt. En träff 4 går av stapeln den 10 eller 11/jan. (valbart vilken dag/kväll du redovisar ditt slutprojekt via länk.)

Mellan träffarna arbetar du på distans under ledning av skolans pedagog. Kursens målsättning är att du som deltagare ska lära dig det viktiga med din kamerautrustning och producera ett antal fotografier efter din nivå. Under kursens gång, går vi igenom grunderna inom olika sätt att fotografera. Kursen slutar officiellt den 12/januari. Läraren på kursen är knuten till Tollare folkhögskola fotoutbildningar.

Distansarbetet sker via kommunikationsprogrammet Google Classroom. Programmet är enkelt och förkunskaper är inte nödvändiga. Vi arbetar även i Google foto som är ett bildvisningsforum på nätet. Du som går kursen behöver ha tillgång till dator, en digital systemkamera + reflexskärm ca 80 cm stor, vit/silver. Når du kursens mål med genomförda och godkända arbeten får du ett intyg.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter kursen kommer du att kunna använda din kamera tekniskt och det kommer troligtvis att vara en stor nivåskillnad på din förmåga att fotografera.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://tollare.org/studera-pa-tollare/kurser-i-foto/fotokurs-for-nyborjare/

Tollare folkhögskola

Tollare folkhögskola är en internatskola med läsårslånga kurser för cirka 120 elever. Det finns dessutom plats för distanskurser, korta kurser och konferenser. Tollare ägs och drivs av IOGT-NTO. Skolan erbjuder därför en unik frizon, där friheten från alkohol och andra droger är naturlig och självklar.

Läs mer om skolan

Postadress:
Tollare folkhögskola
Åhlbergs väg
132 49 Saltsjö-Boo

Telefon: 08-505 686 00
E-post: folkhogskola@tollare.org
Webbadress: https://tollare.org/