Ekohushåll – i teori och praktik Distans

Profilkurs, Distanskurs Väddö folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  50%
 • Längd:
  1 år (40 veckor)
 • Ansök senast:
  16 december
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Distanskurs

Deltidsutbildningen Ekohushåll – i teori och praktik ges på distans med 8 helgträffar från februari till december. Kursen introducerar dig till ekohushållningens många olika kunskaper.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Personligt brev, intervju, mycket goda kunskaper i svenska, goda kunskaper i engelska samt datorvana. Förkunskaper inom odling är ett plus men inget krav. Av sin natur kräver kursen en fysik som klarar grovarbete och att gå en längre sträcka.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 27 feb 2023 - 1 dec 2023

Träffar:
8 obligatoriska träffar

Kostnader: Undervisningen är kostnadsfri men skolan tar ut en avgift på 2600 kr för förbrukningsmaterial, försäkringar och licenser. Kostnad för kost och logi på skolan under träffarna tillkommer.

Kontakt: Sanya Falkenstrand

Telefon: 073-332 31 84

E-post:
sanya@vaddofolkhogskola.se

För dig som vill leva lösningarna genom praktisk handling

Kursen kallar sig Skarpagon. Ta gärna en titt på vårt Instagramkonto eller på Facebook för att få en bra inblick i vad det är vi gör på kursen.

Vad innehåller utbildningen?

Ekohushållning sträcker sig över många olika ämnesområden, därför är utbildningens inriktning bred snarare än fördjupande. Med bredden ämnar kursen skapa ett helhetsperspektiv.

Under kursen studerar vi allt från regenerativ småskalig odling (huvudfokuset på kursen) till kunskap om vilda växter, regenerativ mat, matförädling och hantverk. Vi praktiserar odling med kunskaper hämtade från bland annat permakulturkorean natural farming och agroforestry. Stor vikt läggs vid jordkunskap och vi utforskar främst ätbara perenner och vedartade växter. Kursen främjar klassisk grönsaksodling men har inget fokus på det.

Vi har valt att kalla det för ekohushåll istället för vad det vanligen benämns vid – självhushåll. Detta då det är svårt att se hur man själv skulle kunna göra allt som ett hushåll bör kunna generera utan fossila energiinsatser.

Utbildningen syftar till att:

Skapa nya kulturella värden genom främst handkraft – att minska fotavtrycket genom ökat handavtryck, d.v.s. att gå från konsument till producent. Mer göra och mindre snack. Detta för att skapa den nödvändiga förändring som behövs p.g.a. resursbrist, ojämlikhet, klimat- och miljöförändringar, m.m.

Ge en bred inblick i ekohushållningens många olika ämnesområden och med det utveckla generalister och ge dig som deltagarna en bättre uppfattning om vad ett fullskaligt praktiserande ekohushåll kan kräva.

Utforska ett liv som gör dig oberoende av industriellt producerat material, alltså de råvaror som just ofta orsakar resursbrist, klimat- och miljöförändringar, m.m. Kursen har därmed en lågteknologisk inriktning som kallas regenerativ.

Med den breda inblicken, lågteknologiskt fokus, historiska kunskaper kombinerat med nya rön, hoppas kursen dessutom kunna bidra till utveckling inom ämnet.

Skapa egenmakt tillsammans med andra, skapa självförtroende och självtillit som en del i en nyskapande kultur.

Kursens upplägg är att hela tiden varva teori med praktik

Kursens upplägg är att följa årstiderna och att varva teori med praktik. Detta med kursens regenerativa röda tråd som främst handlar om att ifrågasätta materialvalen. Produceras det industriellt på ett förstörande sätt och hur kan du i sådana fall ersätta det på egen hand?

Vid kursstart hålls en kort introduktion till varför kursen med dess inriktning behövs, en omvärldsanalys av problembilden samt även en kort påminnelse om vikten av att ta hand om dig själv för att orka ställa om. Resterande tid under våren ägnas främst åt regenerativ produktion av mat, såsom att föröka växter genom frön och annat växtmaterial (tillgång till en egen uteplats för krukor erfordras), jordhälsa, proaktiv växtvård och en inblick i permakulturens designverktyg för odlingar. Höstterminen ägnas främst åt matförädling och hantverk.

Under kursen löper samtidigt egenvalda fördjupningsarbeten både på vår- och höstterminen. Detta inom ramen för ekohushållning med kursens regenerativa inriktning. Efter utbildningen erhåller du ett kunskapsintyg eller ett kursintyg.

Läs mer om utbildningens upplägg, studietakt och vad du behöver ha tillgång till under kursen på Väddö folkhögskolas hemsida.

Förkunskaper

Det är en fördel om du har erfarenhet av egen odling men ett stort intresse att vilja nå en regenererande livsstil räcker långt.

Kursen ges på gymnasial nivå med krav på mycket goda kunskaper i svenska, goda kunskaper i engelska samt datorvana. Av sin natur kräver kursen en fysik som klarar grovarbete och att gå en längre sträcka.

Ansökan och urval

Ta en ordentlig titt på vår Instagram och Facebook och läs igenom hela denna kursbeskrivning innan du ansöker.

Du ansöker digitalt via Schoolsoft. Till din ansökan ska du bifoga ett personligt brev med innehåll som du tänker är lämpligt för sammanhanget. Berätta även vad du kommer att göra samtidigt som utbildningen ges samt om du redan har några färdigheter inom ekohushållning.

Det personliga brevet ska lämnas in enligt följande:

 • Sparat som en PDF-fil.
 • Döp filen till ditt för- och efternamn.
 • Med ansiktsbild längt upp till höger i samma dokument. Fotot är till för att underlätta att komma ihåg vem som är vem i antagningsprocessen, då det är många som söker till kursen.

Utifrån det personliga brevet bedömer skolan om du går vidare till en intervju via videosamtal. Intervjun är till för information, frågor och förtydliganden.

Urvalskriterier

Urvalet baseras på sökandes

 • förståelse för kursens inriktning
 • intresse för kursens inriktning
 • avsikt att engagera sig i kursen
 • vilja att medverka till att skapa en god gruppdynamik

Det är skolan som bedömer dina förutsättningar att kunna tillgodogöra dig utbildningen. Eftersom det är många som söker, har skolan inte möjlighet att ge individuell återkoppling om du inte blir antagen till utbildningen.

Välkommen med din ansökan!

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://www.vaddo.fhsk.se/kurser/ekohushall

Väddö folkhögskola

Väddö folkhögskola är Stockholms läns äldsta folkhögskola och har sedan starten 1879 varit en mötesplats för utbildning och personlig utveckling, samarbeten och gemenskap. 

Skolan profilerar sig mot utbildningar inom hållbar utveckling, socialt entreprenörskap och samhällsförändring samt kultur och personlig utveckling. Skolans allmänna kurs hittar du i centrala Norrtälje.

Läs mer om skolan

Postadress:
Väddö folkhögskola
Grisslehamnsvägen 28
764 31 Väddö

Besöksadress: Grisslehamnsvägen 28, 764 31 Väddö

Telefon: 0176-528 00
E-post: info@vaddo.fhsk.se
Webbadress: http://www.vaddo.fhsk.se/

Absolut något jag kommer fortsätta med i framtiden

Repanse Schweitz går en kurs i ekologisk odling och får lära sig lerbygge, korgflätning och odling. Nu drömmer hon drömmer om att starta eget i framtiden.

Läs hela artikeln