Ekohushåll – i teori och praktik Distans

Profilkurs, Distanskurs Väddö folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  50%
 • Längd:
  1 år (40 veckor)
 • Ansök senast:
  24 december
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Distanskurs

Halvtidsutbildningen Ekohushåll – i teori och praktik introducerar dig till självhushållningens många olika kunskaper, från regenerativ småskalig odling till traditionellt hantverk.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Personligt brev, personbevis, mycket goda kunskaper i svenska, goda kunskaper i engelska samt datorvana. Förkunskaper inom odling är ett plus men inget krav. Av sin natur kräver kursen en fysik som klarar grovarbete och att gå en längre sträcka.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 feb 2024 - 29 nov 2024

Träffar:
8 obligatoriska träffar
8 obligatoriska nätträffar

Kostnader: Undervisningen är kostnadsfri men skolan tar ut en avgift på 2600 kr för förbrukningsmaterial, försäkringar och licenser. Kostnad för kost och logi på skolan under träffarna tillkommer.

Kontakt: Sanya Falkenstrand

Telefon: 073-332 31 84

E-post:
sanya.falkenstrand@vaddo.fhsk.se

Vad innehåller utbildningen?

Ekohushållning sträcker sig över många olika ämnesområden, därför är utbildningens inriktning bred snarare än fördjupande. Med bredden ämnar kursen skapa ett helhetsperspektiv.

Under kursen introduceras vi till allt från regenerativ småskalig odling till kunskap om skogsbruk, lie och slåtter, djurhållning, vilda växter, matförädling samt traditionellt hantverk. Vi praktiserar odling med kunskaper hämtade från bland annat permakulturkorean natural farming och agroforestry. Vi utforskar främst fleråriga nyttoväxter men kunskaperna kommer även väl till nytta vid odling av klassiska köksväxter.

Lågteknologiskt fokus

På Ekohushåll – i teori och praktik utforskar vi vilka tekniker och material som vi kan använda för att helt göra oss kvitt beroendet av industriellt producerade material. Vi har med andra ord ett lågteknologiskt fokus. 

Kursens upplägg är att följa årstiderna och att varva teori med praktik

Den lågteknologiska profilen handlar mycket om att härma naturen samt att ifrågasätta materialvalen. Om materialet produceras industriellt utforskar vi hur vi kan ersätta det med icke-tärande tekniker och naturmaterial.

Vår- och hösttermin

Vid kursstart hålls en kort introduktion till varför kursen med dess inriktning behövs, där en omvärldsanalys ges av dagens problembild. Vi påminner också om vikten av att ta hand om sig själv för att orka ställa om.

Resterande tid under våren ägnas främst åt regenerativ produktion av mat, såsom att föröka växter genom frön och annat växtmaterial (tillgång till en egen uteplats för krukor erfordras), jordhälsa, proaktiv växtvård, lie och slåtter samt en inblick i permakulturens designverktyg för odlingar. Höstterminen ägnas främst åt matförädling och traditionellt hantverk.

Fördjupningsarbete

Under kursen löper samtidigt ett fördjupningsarbete, alternativt praktik hos en befintlig verksamhet. Här finns alltså möjlighet att fritt välja något att fördjupa dig i inom ramen för kursens inriktning.

Exempel på fördjupningsområden kan vara lågteknologisk jakt och fiske, ekobygg, traditionellt hantverk eller vilda växter. Praktik kan till exempel göras på en plantskola eller hos en regenerativ djurhållare.

Studieresa

På sommaren görs en kort studieresa som arrangeras av deltagarna inom kursramen. För breddens skull rekommenderas att besöka minst en regenerativ djurhållare som t.ex. en fäbod. Vi har tidigare även besökt bl.a. ostmakare, ölbryggeri och skogsträdgårdsodlare.

Studieresan är frivillig och bekostas av deltagarna.

Kursbevis/Kursintyg

Efter utbildningen kan deltagare med hög ambitionsnivå som har utfört samtliga uppgifter och vars fördjupningsarbeten blivit godkända, erhålla ett mer utförligt kursbevis som specificerar kursmomenten. I annat fall erhålls ett allmänt kursbeskrivande intyg.

För att få veta mer om vad Ekohushåll – i teori och praktik handlar om är du välkommen att höra av dig via mail till sanya.falkenstrand@vaddo.fhsk.se

Nedan finns annars nyckelord som du kan söka dig vidare med för svar i det virtuella rummet. Som sagt, titta gärna in på vår Instagram och Facebook för mer information.

#regenerativfarming #permaculture #agroforestry #skogsträdgård #koreannaturalfarming #homesteading #självhushållning #omställningsnätverket #transitionnetwork #lowtech #peakeverything

Studietakt och schema

Utbildningen är CSN-berättigad, bedrivs på halvtid (50%) och på semidistans med start den 26 februari till den 29 november 2024.

Kursen innefattar åtta platsträffar vid Väddö folkhögskola, åtta kortare distansträffar samt en kortare studieresa. Mellan träffarna hörs vi även via ett virtuellt gruppforum. Den första platsträffen på skolan sker fredag-söndag, övriga platsträffar sker lördag-söndag. Samtliga digitala träffar och platsträffar på skolan är obligatoriska. Läs gärna mer om kursen upplägg och innehåll på skolans hemsida.

Du som deltagare förväntas lägga ner i genomsnitt 20 h per vecka på studierna, varav hälften av tiden är schemalagt lärarlett studiearbete.

Här kan du se en PDF med kursens övergripande schema.

Ansök senast 24 december

Till din ansökan ska du bifoga ett personligt brev samt personbevis för studier. Läs gärna mer om vad det personliga brevet ska innehålla på skolans hemsida. På skolans hemsida kan du även ta del av mer information om kursen, datum för platsträffar, urvalskriterier, etc.

Välkommen med din ansökan!

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Utbildningens syfte är att ge dig som deltagare en bred inblick i ekohushållningens många olika ämnesområden. Utbildningen har både en praktisk och en teoretisk grund med inriktning på lågteknologiska metoder och att gå från konsument till producent.

Med den breda inblicken, lågteknologiskt fokus och historiska kunskaper kombinerat med nya rön, hoppas kursen dessutom kunna bidra till utveckling inom ämnet.

Efter fullföljd utbildning ska du ha:

 • Grundläggande kunskap om vad ett småskaligt regenererande ekohushåll kan kräva.
 • Förståelse för hur praktiska kunskaper kan bidra till en positiv inverkan på samhällsutvecklingen med bl.a. stärkta individer, nya kulturella värden och att mota resursbrist, miljö- och klimatproblem samt ojämlikheter glokalt.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://www.vaddo.fhsk.se/kurser/ekohushall

Väddö folkhögskola

Väddö folkhögskola är Stockholms läns äldsta folkhögskola och har sedan starten 1879 varit en mötesplats för utbildning och personlig utveckling, samarbeten och gemenskap. 

Skolan profilerar sig mot utbildningar inom hållbar utveckling, socialt entreprenörskap och samhällsförändring samt kultur och personlig utveckling. Skolans allmänna kurs hittar du i centrala Norrtälje.

Läs mer om skolan

Postadress:
Väddö folkhögskola
Grisslehamnsvägen 28
764 31 Väddö

Besöksadress: Grisslehamnsvägen 28, 764 31 Väddö

Telefon: 0176-528 00
E-post: info@vaddo.fhsk.se
Webbadress: http://www.vaddo.fhsk.se/

När andra gör något för klimatet är det enklare att göra något själv

Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.

Läs hela artikeln