Irländsk folkmusik – Distans

Profilkurs, Distanskurs Väddö folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  50%
 • Längd:
  22 veckor
 • Ansök senast:
  20 december
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Distanskurs

Har du spelat ditt melodiinstrument i minst två år och är nyfiken på irländsk folkmusik? På Irländsk folkmusik får du fördjupa dig inom genren under en termin.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du ska ha spelat ett melodiinstrument i minst två år. Du behöver ha god datorvana, grundläggande kunskap om Zoom och Google-verktyg samt tillgång till en egen dator med bra internetuppkoppling. Du ska även bifoga personbevis för studier till din ansökan.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 25 jan 2024 - 26 jul 2024

Träffar:
4 obligatoriska träffar
18 obligatoriska nätträffar

Kostnader: All undervisning är kostnadsfri men du betalar själv för logi med helpension under träffarna på skolan. Kostnaden är 2520 kr per platsträff. I priset ingår logi under tre nätter, kost samt försäkring, licenser och kopiering.

Kontakt: Jennikel Andersson

Telefon: 073-023 90 23

E-post:
jennikel.andersson@vaddo.fhsk.se

Spela irländsk folkmusik!

Under kursen fokuserar vi på den irländska instrumentala folkmusiktraditionen och lär oss spela irländska folkdanslåtar så som reels, jigs, polkor, m.m. Du förväntas öva in en – två nya låtar på ditt instrument per vecka. Förutom den musikaliska huvuddelen av kursen lägger vi även stor vikt på personlig utveckling och använder oss av olika gruppdynamiska övningar så som delning (sharing). Vi jobbar även med meditation, närvaroövningar, olika slags uppvärmningar och pausmoment för att orka fokusera och spela utan att få ont.

Förkunskaper

Du ska ha spelat ett melodiinstrument (fiol, flöjt, mandolin, banjo, dragspel, harpa, gitarr, bouzouki, etc.) i minst två år. Du behöver även ha god datorvana samt tillgång till en egen dator med bra internetuppkoppling för att ta del av online-undervisningen. Du behöver dessutom ha mjukvaran Zoom installerad på din dator och veta hur du använder den samt behärska Google appar så som Google Chatt och Google Classroom på en grundläggande nivå.

Upplägg

Irländsk folkmusik är en terminslång halvtidsutbildning som ges via en kombination av fyra platsträffar på Väddö folkhögskola, distansstudier och online-lektioner. Platsträffarna på Väddö folkhögskola är kursens tyngdpunkt och huvudmoment, de är obligatoriska. Dessa varvas med distansstudier via tutorials (filmer) samt enskilda och gemensamma online-lektioner på Zoom. Zoomlektioner sker på torsdagskvällar samt på vissa kvällar/helger enligt överenskommelse med din huvudinstrumentlärare. Enskilda instrumentlektioner sker ca 3 gånger per termin.

Vi använder Google Chatt/Google Spaces samt Google Classroom som kommunikationskanal och digital plattform, där vi har kontakt några gånger i veckan. Därmed behöver du behärska både Google och Zoom på en grundläggande nivå för att delta på kursen.

Under kursens gång kommer du att få arbeta i olika konstellationer, till exempel i huvudinstrumentgrupper, individuellt och i par. Under hela terminen kommer du att ha en kurspartner som du träffas med varannan vecka. Kurspartnern skiftas varje månad. Du och din kurspartner övar på att spela upp låtarna för varandra, lyssnar med fördomsfria öron och spelar låtarna tillsammans. I slutet av kursen kommer du även att få göra ett individuellt arbete i form av en stilanalys som du sedan redovisar.

Du som deltagare förväntas lägga ner i genomsnitt 20 h per vecka på studierna, varav hälften av tiden är schemalagt lärarlett studiearbete.

Kursen är CSN-berättigad. Kursbevis delas ut till deltagare som fullföljt kursen med godkänt resultat.

Syfte och mål med utbildningen

Utbildningens syfte är att ge dig som deltagaren nivåbaserad färdighet och kunskap inom den irländska folkmusiktraditionen med utgångspunkt från ditt eget musikinstrument.

Efter fullföljd utbildning ska du:

 • Kunna spela irländska folkmusiklåtar på ditt eget instrument
 • Kunna spela irländska folkmusiklåtar tillsammans med andra
 • Ha kännedom om uppvärmnings- och avslappningsövningar

Platsträffarna på skolan

Kursens huvudmoment är de fyra obligatoriska platsträffarna som sker på Väddö folkhögskola. På platsträffarna ses vi för flera dagars spelande, lärande och jammande i natursköna Roslagen. Under vårterminen 2024 sker platsträffarna på följande datum:

 • 8-11 februari (vecka 6)
 • 7-10 mars (vecka 10)
 • 18-21 april (vecka 16)
 • 16-19 maj (vecka 20)

Varje platsträff består av 3,5 dagar (torsdag kväll till söndag eftermiddag) på skolan. All undervisning är kostnadsfri men du betalar själv för logi med helpension under träffarna. Du bokar genom att kontakta skolans reception. 

Lärare

Jennikel Andersson är ansvarig lärare för kursen. Hon har en masterexamen i irländsk folkmusik från University of Limerick och har sedan 2009 drivit terminsbaserade irländska folkmusikutbildningar på svenska folkhögskolor.

Citat om kursen från tidigare deltagare

”Den bästa terminen hittills i mitt liv!”
/Maria

”En kurs som visar en vägen inför resten av livet.”
/Jon

”Det som jag är mest glad över är den personliga utveckling som kursen bidragit till!”
/Tim

”Det som är så utmärkande med Jennikels pedagogik är hennes fingertoppskänsla för individen i gruppen samt hennes förmåga att direkt vidta de åtgärder som behövs för att föra gruppen framåt.”
/Camilla

Ansökan och antagning

Du ansöker till kursen digitalt via vår administrativa plattform Schoolsoft. Där loggar du in (eller skapar ett konto om du inte redan har ett) och följer sedan instruktionerna på skärmen för att skicka in din ansökan.

I ansökan ska du inkludera en kortfattad beskrivning av din musikaliska bakgrund och vad du vill få ut av kursen. Du ska även bifoga en film/ljudfil där du spelar en låt utan ackompanjemang, samt personbevis för studier. Personbevis beställer du kostnadsfritt via Skatteverkets hemsidaAnsökan är öppen till och med den 20 december 2023.

Utifrån ditt inskickade material gör skolan en samlad bedömning om du kan tillgodogöra dig utbildningen. Antagningsbesked kommer sedan att skickas ut via Schoolsoft.

Varmt välkommen!

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.vaddo.fhsk.se/kurser/irlandsk-folkmusik

Fler kurser inom: Musik Folkmusik

Väddö folkhögskola

Väddö folkhögskola är Stockholms läns äldsta folkhögskola och har sedan starten 1879 varit en mötesplats för utbildning och personlig utveckling, samarbeten och gemenskap. 

Skolan profilerar sig mot utbildningar inom hållbar utveckling, socialt entreprenörskap och samhällsförändring samt kultur och personlig utveckling. Skolans allmänna kurs hittar du i centrala Norrtälje.

Läs mer om skolan

Postadress:
Väddö folkhögskola
Grisslehamnsvägen 28
764 31 Väddö

Besöksadress: Grisslehamnsvägen 28, 764 31 Väddö

Telefon: 0176-528 00
E-post: info@vaddo.fhsk.se
Webbadress: http://www.vaddo.fhsk.se/

Jag har blivit tryggare och vågar ta mer plats

Lovisa Persson har läst två kurser inom sång och musik på Högalids folkhögskola. Förutom att lära sig att spela flera instrument och förstå musikens byggstenar, menar hon att hon har blivit modigare och mer autentisk.

Läs hela artikeln