Allmän kurs distans med inriktning Hållbar Örtträdgårdsdesign

Vårdinge By folkhögskola


Ansökan stängd
På utbildningen Allmän kurs distans med inriktning Hållbar Örtträdgårdsdesign pluggar du till grundläggande behörighet för högskolestudier samtidigt som du får kunskap om hållbar örtträdgårdsdesign.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs, Distanskurs

Träffar:
Inga obligatoriska träffar

Studietakt: 100%

Längd: 1-3 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Personligt brev, insända betyg och samtal med kursansvarig.

Kostnader: Själva undervisningen på folkhögskolan är avgiftsfri, men att studera på folkhögskolan kan ändå medföra vissa materiella kostnader. Skolan tar ut en bekräftelse- och materialavgift på 500 kronor per läsår som betalas innan kursstart.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 26 aug 2019 - 5 jun 2020

Kontakt:
Åsa Molin

Telefon: 0158-23058
E-post:
kontakt@vardinge.fhsk.se

Allmän kurs distans med inriktning Hållbar Örtträdgårdsdesign

Det här är kursen för dig som längtar efter att få studera hur växter i örtagården har använts genom kulturhistorien bland annat för sin läkande verkan på människan och där du får allmän behörighet för högskolestudier. Integrerat i den allmänna kursen gör du både teoretiska och konstnärliga växtstudier.

Den här allmänna kursen på distans riktar sig till dig som saknar fullständigt slutbetyg ifrån gymnasiet och har ett sådant livspussel eller andra omständigheter som gör det svårt att vara på plats fysiskt på skolan. Du saknar således ett eller flera av de gymnasiegemensamma* ämnena för att erhålla gymnasiekompetens och har ett stort behov av att studera på distans. Godkänd kurs ger grundläggande behörighet för högskolestudier.

Du kommer att lära dig processer och sammanhang i växtvärlden, utforska människans påverkan på naturen och se hur vi människor kan bidra till en rikare växtvärld. Du får studera växter med teckningsblock och penna, du målar dem i akvarell, du läser om dem och förstår hur de verkar i oss och vi samtalar om möjligheten att öka vår medvetenhet om odling som hållbarhetsfaktor.

Är det bara människor på landet eller de som är förunnade en örtträdgård som har möjlighet att odla. Vi tror inte det. Har du en balkong, en kolonilott eller varför inte en lånad yta i staden har du möjlighet att skapa din egen örtträdgård. Då hjälper du till att skapa en ekosystemtjänst i form av bin och humlor som hjälper till att pollinera stadens eller förortens blommor och växter.

Efter avslutad kurs har du gjort en väl genomarbetad ritning av en örtagård/fjärilsträdgård som du genomför i verkligheten på vårterminen. Du lär dig odla de vanligaste ört- och kryddväxterna. Du har samlat fakta och kunskap om de olika växternas egenskaper och användning. Du har sammanställt en egen örtabok där dina bilder, ritningar, teckningar och akvareller från det konstnärliga blocket finns samlade. Du har lärt dig om stadsodling och hur ett hållbart sätt att odla, leva och tänka ger ett mer medvetet förhållningssätt till samtidens alla utmaningar.

Samtidigt som du studerar ekologisk örtträdgårdsdesign pluggar du för att få behörighet för högre studier. Du studerar hemifrån och kommunicerar  med lärare och med dina studiekamrater via dator. Vi använder oss av Google Classroom som kommunikations-verktyg.

Du studerar på heltid och mängden ämnen du saknar ifrån gymnasiet avgör hur många terminer du behöver studera. Detta avgörs och bestäms genom samtal med läraren vid kursstart. Studierna i de allmänna ämnena kräver en god självdisciplin.

*Gymnasiegemensamma ämnen
Svenska 1, 2 och 3
Engelska 5 och 6
Matematik 1a, b eller c  
Matematik 2a, b eller c
Religionskunskap 1
Samhällskunskap 1a1
Naturkunskap 1a1
Historia 1a1

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Efter avslutad kurs har du grundläggande behörighet till högskola. Du har samlat fakta och kunskap om de olika växternas egenskaper och användning. Du har lärt dig odla de vanligaste örterna och kryddväxterna. Du har lärt dig om stadsodling och hur ett hållbart sätt att odla, leva och tänka ger ett mer medvetet förhållningssätt till samtidens alla utmaningar.