Allmän kurs med inriktning Måleri och Skulptur. Ett unikt och kreativt sätt att läsa in både gymnasiekompetens och en konstnärlig utbildning.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-3 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: personligt brev, intervju

Kostnader: Material beroende på inriktning 700-1500 kr/månad. Lunch 75 kr per skoldag. Internat: rumskostnad 1800 - 2800 kr/månad beroende på rumsstorlek.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2019 - 5 jun 2020

Kontakt:
Åsa Molin

Telefon: 0158-23058
E-post:
kontakt@vardinge.fhsk.se

Allmän kurs med inriktning konst är ett unikt och kreativt sätt att ta sig an gymnasiestudier för att skaffa sig grundläggande behörighet till Högskola/Universitet. Praktiska, teoretiska och hantverkliga studier inom teckning, målning och skulptur varvas med specifika och individuellt baserade studier av gymnasiegemensamma ämnen.

Antal läsår (1-3 år) som krävs på Allmän kurs för att nå grundläggande behörighet beror på mängden av gymnasiegemensamma ämnen som saknas sedan tidigare studier, kursdeltagarens studieförmåga och förutsättningar samt antal läsår av tidigare studier på gymnasial nivå.

En individuell studieplanering upprättas för dig vid kursstart tillsammans med utbildningsansvarig lärare på Allmän kurs där dina särskilda behov, intressen och bakgrund tillgodoses.

De gymnasiegemensamma ämnena studerar du tillsammans med andra deltagare på skolan som läser Allmän kurs i särskilda undervisningslokaler. Lärarledda lektioner blandas med temastudier, samtal och diskussioner, projektarbete, studiebesök och enskilda inlämningsuppgifter. Upplägget bygger på ett samarbete mellan Allmän kurs och inriktningen Konst och är en blandning mellan undervisning i grupp och individuellt arbete, där pedagogerna hjälper dig att hitta ett lämpligt och individanpassat sätt att ta dig an studierna.  

På folkhögskola utdelas inga betyg och inga poäng; Du kan alltså inte läsa upp dina gymnasiebetyg på en allmän kurs, utan du studerar de gymnasiegemensamma ämnen som saknas sedan tidigare eller som inte är godkända. Ett behörighetsintyg med ett studieomdöme erhålls efter avslutad allmän kurs som som berättar att du nu har grundläggande behörighet och därmed kan studera vidare på Högskola/Universitet eller Yrkeshögskola.  

Undervisning ges i följande gymnasiegemensamma ämnen:
Svenska 1, 2 och 3
Engelska 5 och 6
Matematik 1a, b eller c  
Matematik 2a, b eller c
Religionskunskap 1
Samhällskunskap 1a1
Naturkunskap 1a1
Historia 1a1

Om du har någon fysisk eller psykisk funktionsnedsättning som gör att dina studier behöver anpassas efter dina behov, kontakta skolan i god tid för att rådgöra om åtgärder.Utbildningen är kostnadsfri men du betalar materialavgift för inriktningen Konst och inget extra för undervisningen i de gymnasiegemensamma ämnena.

Utbildningen är behörighetsgivande och berättigar till studiemedel från CSN.

Du blir kallad till intervju efter ansökan och får då träffa utbildningsansvariga lärare för både Konst och Allmän kurs.

Information om inriktningen Konst

Information om grundläggande behörighet

Information om studieomdöme och behörighetsintyg

Mailadress till utbildningsansvariga lärare: kontakt@vardinge.fhsk.se

 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Uppnå grundläggande behörighet för vidare studier.