Allmän kurs distans med inriktning Ekologisk vegetarisk matlagning - Ekovegetariskt kök

Vårdinge By folkhögskola


Ansökan stängd

Allmän kurs distans med inriktning Ekologisk vegetarisk matlagning är ett unikt och kreativt sätt att ta sig an gymnasiestudier för att skaffa sig grundläggande behörighet till Högskola/Universitet eller Yrkeshögskola.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs, Distanskurs

Träffar:
2 obligatoriska träffar

Studietakt: 100%

Längd: 1-3 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Skriftlig ansökan, personligt brev, insända betyg och intervjusamtal med kursansvarig.

Kostnader: Själva undervisningen på folkhögskolan är avgiftsfri, men att studera på folkhögskolan kan ändå medföra vissa materiella kostnader. Skolan tar ut en bekräftelse- och materialavgift på 500 kronor per termin som betalas innan kursstart.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 24 aug 2020 - 4 jun 2021

Kontakt:
Åsa Molin

Telefon: 0158-23058
E-post:
kontakt@vardinge.fhsk.se

På distanskursen Allmän kurs med inriktning Eko-vegetariskt kök kan du bana väg för högre studier samtidigt som du får fördjupa dig inom ekologisk, vegetarisk mat i praktik och teori. Vår allmänna kurs är ett unikt tillfälle för dig att få ägna dig åt både teoretiska och praktiska studier. Kursen riktar sig till dig som saknar fullständigt slutbetyg från gymnasiet och som saknar ett eller flera gymnasiegemensamma ämnen för att få grundläggande behörighet för högskolestudier.

Inriktningen ekovegetariskt kök omfattar ungefär halva kursen. Där får du lära dig mer om växtbaserad matlagning med ekologiska råvaror samtidigt som du fördjupar dig teoretiskt inom det ekovegetariska fältet med utgångspunkt i ett historiskt perspektiv, aktuell debatt, aspekter av måltiden, att kommunicera hållbarhet med mera.

Utbildningen Eko-vegetariskt kök riktar sig till dig som vill utforska ditt intresse för mathantverkets och måltidens möjligheter. Genom sin bredd passar utbildningen både dig som vill stå för en hållbar matlagning i din vardag och dig som redan arbetar med mat och vill fördjupa dina kunskaper inom det ekologiska, vegetariska köket. Utbildningen passar också dig som söker underlag för vidare studier, entreprenörskap eller annat engagemang för framtidens mat. Tillsammans undersöker vi hela livsmedelskedjan, från myllan, via förädlingsprocesserna till gemenskapen runt matbordet.

Möjlighet att välja en veckas kökspraktik på Vårdinge finns för dig som vill prova på arbete i storkök.  

Innehåll och upplägg

Syftet för den Eko-vegetariska delkursen är att undersöka och utforska kökets hantverk och verksamheter med utgångspunkt i vår tids viktiga omställning till ekologisk och mer växtbaserad mat, samt att vara en del av denna omställning. Ett annat viktigt syfte är knutet till utbildningens bredd. Läsårets teman kan liknas vid ett smörgåsbord av olika områden med fokus på framtidens matlagning och måltidens gemenskap. 

Utbildningen har sin bas i matlagning efter säsong. Kalla rätter, fermenteringar, bakning, festmat, vinterns robusta rätter, smaker, förädling av ogräs och vilda växter är exempel på innehållet i köksuppgifterna under året. Praktik varvas med teori där du får inblick i områden som ekologiskt jordbruk, matfoto, aktuell debatt, vegetarianismens historia, rummet som aspekt av måltiden, relationsmat, certifieringar, grundläggande näringslära, globala sammanhang med mera.

Varje vecka får du praktik- och teoriuppgifter som lämnas ut och skickas in via Google classroom. Matlagningsuppgifterna är planerade för att kunna ingå i din egen veckomatsedel och matbudget. Du lagar maten hemma i ditt eget kök. En fast tid varje vecka möter du kurskamrater och lärare i en gemensam diskussion med obligatorisk närvaro. Två helgträffar på Vårdinge folkhögskola är inplanerade som upptakt till terminerna, också dessa är obligatoriska och en förutsättning för den kommande terminens studier. Viss undervisning sker tillsammans med läsårets studerande i Ekovegetariskt Kök på plats på Vårdinge folkhögskola för samordning och utbyte. 

För vårterminen har du möjlighet att välja en veckas storkökspraktik på Vårdinge folkhögskola eller fördjupning genom ett specialprojekt inom ett valfritt område. Specialprojektet löper under hela vårterminen.

Förutsättningar

Utbildningen bygger på ditt aktiva deltagande och bidrag till det gemensamma. Helttidsstudierna på distans kräver ett stort mått av självdisciplin, förmåga att ta egna initiativ och att arbeta självständigt. Du behöver kunna avsätta tid för heltidsstudier, med matlagningsuppgifterna inräknade. Du behöver närvara vid de två obligatoriska helgträffarna i början av varje termin. Du behöver ha tillgång till ett hemmakök med standardutrustning, dator med stabil uppkoppling och möjlighet att bifoga foton till uppgifterna. Du behöver kunna läsa facklitteratur, förstå instruktioner och kommunicera i skrift.

 Till ansökan ska du bifoga ett personligt brev, där du berättar om dig själv, ditt intresse för mat och varför du vill gå kursen.

Gymnasiegemensamma ämnen:

 • Svenska 1

 • Svenska 2

 • Svenska 3

 • Engelska 5

 • Engelska 6

 • Matematik 1a, b eller c

 • Matematik 2a, b eller c

 • Historia 1a1 

 • Historia 1b

 • Samhällskunskap 1b

 • Naturkunskap 1b

 • Religion 1

Information om grundläggande behörighet 

Information om studieomdöme och behörighetsintyg

 

 

 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Grundläggande behörighet till högskola. Kursen passar dig som vill stå för en hållbar mathållning i din vardag liksom dig som arbetar inom storkök eller restaurang och vill fördjupa dina kunskaper inom vegetarisk matlagning med ekologiska råvaror.