Allmän kurs distans med inriktning Hållbar Örtträdgårdsdesign

Vårdinge By folkhögskola


Ansökan stängd

 Allmän kurs med inriktning Hållbar örtträdgårdsdesign är ett unikt och kreativt sätt att ta sig an gymnasiestudier för att skaffa sig grundläggande behörighet till Högskola/Universitet eller Yrkeshögskola.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs, Distanskurs

Träffar:
Inga obligatoriska träffar

Studietakt: 100%

Längd: 1-3 år

Ansök senast: 20200615

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Personligt brev, insända betyg och samtal med kursansvarig.

Kostnader: Själva undervisningen på folkhögskolan är avgiftsfri, men att studera på folkhögskolan kan ändå medföra vissa materiella kostnader. Skolan tar ut en bekräftelse- och materialavgift på 500 kronor per läsår som betalas innan kursstart.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 24 aug 2020 - 4 jun 2021

Kontakt:
Åsa Molin

Telefon: 0158-23058
E-post:
kontakt@vardinge.fhsk.se

Allmän kurs distans med inriktning Hållbar Örtträdgårdsdesign är en utbildning för dig som behöver läsa in gymnasiegemensamma ämnen för att uppnå grundläggande behörighet till högskolan. Halva kurstiden studerar du örtträdgårdsdesign med växt och konststudier.

Samtidigt som du studerar ekologisk örtträdgårdsdesign kan du bana väg för högre studier. Vår allmänna kurs är ett unikt tillfälle där du kan ägna dig åt både teoretiska och praktiska studier.

Du studerar hemifrån och kommunicerar med lärare och med dina studiekamrater via dator. Vi använder oss av Google Classroom som kommunikationsverktyg. Du studerar på heltid och mängden ämnen du saknar ifrån gymnasiet avgör hur många terminer du behöver studera. Detta avgörs och bestäms genom samtal med läraren vid kursstart. Studierna i de gymnasiegemensamma ämnena kräver en god självdisciplin.

Denna kurs riktar sig till dig som saknar fullständigt slutbetyg från gymnasiet. Du saknar således ett eller flera av de gymnasiegemensamma* ämnen grundläggande behörighet för högskolestudier. Godkänd kurs ger grundläggande behörighet för högskolestudier.

 

 

Gymnasiegemensamma ämnen:

 • Svenska 1
 • Svenska 2
 • Svenska 3
 • Engelska 5
 • Engelska 6
 • Matematik 1a, b eller c
 • Matematik 2a, b eller c
 • Historia 1a1 
 • Historia 1b
 • Samhällskunskap 1b
 • Naturkunskap 1b
 • Religion 1

Örtträdgårdsdesign

Du kommer att få studera olika örters funktion som krydd-, medicinal- eller fjärilsväxt och hur de använts genom kulturhistorien bland annat för sin läkande verkan på människan. Du kommer att lära dig om vilka ämnen som är aktiva och potenta i örterna och även prova på att använda och bereda örterna. Du kommer att utforska människans påverkan på naturen och se hur vi människor kan bidra till en rikare växtvärld.

Det konstnärliga blocket börjar med en inledande kurs i vad det är att teckna. Behöver en teckning var realistisk, eller kan man teckna på andra sätt. Hur hittar man sitt eget sätt att teckna, hur kan man använda linjen och ytan som verktyg för att få fram en stämning. Ämnen som ingår är teckningstekniker, komposition, färglära, akvarelltekniker. Under året får du studera växter med teckningsblock och penna och måla dem i akvarell.

Efter avslutad kurs har du gjort en väl genomarbetad ritning av en örtagård/fjärilsträdgård som du genomför i verkligheten på vårterminen. Du lär dig odla de vanligaste medicinal – och kryddväxterna. Du har samlat fakta och kunskap om de olika växternas egenskaper och användning. Du har sammanställt en egen örtabok där dina bilder, ritningar, teckningar och akvareller från det konstnärliga blocket i kursen finns samlade. Du har lärt dig om stadsodling och hur ett hållbart sätt att odla, leva och tänka ger ett mer medvetet förhållningssätt till samtidens alla utmaningar. Inom det konstnärliga området har du en grund att stå på för eget konstnärligt skapande.

Information om grundläggande behörighet

Information om studieomdöme och behörighetsintyg

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Efter avslutad kurs har du grundläggande behörighet till högskola. Du har samlat fakta och kunskap om de olika växternas egenskaper och användning. Du har lärt dig odla de vanligaste örterna och kryddväxterna. Du har lärt dig om stadsodling och hur ett hållbart sätt att odla, leva och tänka ger ett mer medvetet förhållningssätt till samtidens alla utmaningar.