Allmän kurs med inriktning keramik är ett unikt och kreativt sätt att ta sig an gymnasiestudier för att skaffa sig grundläggande behörighet till Högskola/Universitet eller Yrkeshögskola. 

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-3 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Personligt brev och intervju

Kostnader: Material beroende på inriktning 700-1500 kr/månad. Lunch 75 kr per skoldag. Internat: rumskostnad 1800 - 2800 kr/månad beroende på rumsstorlek

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 24 aug 2020 - 4 jun 2021

Kontakt:
Åsa Molin

Telefon: 0158-23058
E-post:
kontakt@vardinge.fhsk.se

Praktiska, teoretiska och hantverkliga studier inom formgivning, konst, keramiska material, arbetssätt och processer varvas med specifika och individuellt baserade studier av gymnasiegemensamma ämnen.

Antal läsår (1-3 år) som krävs på Allmän kurs för att nå grundläggande behörighet grundas på mängden av gymnasiegemensamma ämnen som du saknar sedan tidigare studier men också på din egen studieförmåga och dina förutsättningar samt antal läsår ifrån tidigare studier på gymnasial nivå. En individuell studieplanering upprättas för dig vid kursstart tillsammans med utbildningsansvarig lärare på Allmän kurs där dina särskilda behov, intressen och bakgrund tas tillvara på. Du kan studera inriktningen Keramik under 1-2 läsår och sedan ges möjlighet att studera vid någon av skolans övriga utbildningar om du behöver läsa ytterligare år för att nå din grundläggande behörighet. 

Specifika gymnasiegemensamma ämnen studerar du, i särskilda undervisningslokaler,  tillsammans med andra deltagare på skolan som läser Allmän kurs. Lärarledda lektioner blandas med temastudier, samtal och diskussioner, projektarbete, studiebesök och enskilda inlämningsuppgifter. Upplägget bygger på ett samarbete mellan Allmän kurs och inriktningen Keramik och är en blandning mellan undervisning i grupp och individuellt arbete, där pedagogerna hjälper dig att hitta ett lämpligt och individanpassat sätt att ta dig an studierna. 

På folkhögskola utdelas inga betyg och inga poäng; Du kan alltså inte läsa upp dina gymnasiebetyg på en allmän kurs, utan du studerar de gymnasiegemensamma ämnen som saknas sedan tidigare eller som du har icke godkänt i. Ett behörighetsintyg med ett studieomdöme erhålls efter avslutad allmän kurs som som berättar att du nu har grundläggande behörighet och därmed kan studera vidare på Högskola/Universitet eller Yrkeshögskola.  

Undervisning ges i följande gymnasiegemensamma ämnen:

• Svenska 1, 2 och 3

• Engelska 5 och 6

• Matematik 1a, b eller c  

• Matematik 2a, b eller c

• Religionskunskap 1

• Samhällskunskap 1a1

• Naturkunskap 1a1

• Historia 1a1

Om du har någon fysisk eller psykisk funktionsvariation som gör att dina studier behöver anpassas efter dina behov, kontakta skolan i god tid för att rådgöra om åtgärder.

Utbildningen är kostnadsfri men du betalar materialavgift för inriktningen Keramik och inget extra för undervisningen i de gymnasiegemensamma ämnena.

Utbildningen är behörighetsgivande och berättigar till studiemedel från CSN.

Du blir kallad till intervju efter ansökan och får då träffa utbildningsansvariga lärare för både Keramik och Allmän kurs.

 

Information om inriktningen Keramik

Information om grundläggande behörighet

Information om studieomdöme och behörighetsintyg

YouTube

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Uppnå grundläggande behörighet för vidare studier. Grundläggande kunskap inom området keramik.

Länk till kursen på skolans webbplats
http://vardinge.fhsk.se/allman-kurs-keramik/