Ekologisk vegetarisk matlagning - Ekovegetariskt kök

Vårdinge By folkhögskola


Ansökan stängd

Ekovegetariskt kök är utbildningen för dig som vill utforska ditt intresse för mathantverkets och måltidens möjligheter.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Personligt brev, intervju

Kostnader: Material 500 kr/månad. Lunch 75 kr/skoldag. Internat, rumskostnad 1800-2800 kr/månad beroende på rumsstorlek.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 24 aug 2020 - 4 jun 2021

Kontakt:
Åsa Molin

Telefon: 0158-23058
E-post:
kontakt@vardinge.fhsk.se

Genom sin bredd  kan utbildningen passa både dig som söker en ingång till framtida arbete med mat och dig som redan har ett sådant arbete och vill fördjupa dina kunskaper inom det ekologiska, vegetariska köket. Utbildningen kan också passa dig som söker underlag för vidare studier, entreprenörskap eller annat engagemang för framtidens mat. Tillsammans undersöker vi hela livsmedelskedjan, från myllan, via förädlingsprocesserna till gemenskapen runt matbordet.

Upplägg och innehåll

Eko-vegetariskt kök har sin bas i storköket på folkhögskolan och matlagning efter säsong. De praktiska studierna bedrivs till största delen inom ramen för lunchserveringen på Vårdinge. Under läsåret genomför köksklassen också projekt med evenemang och måltider av olika slag, som det helvegetariska julbordet, mingelmat, bufféer och utematlagning. Med början i skördetiden och allt som då ska tas tillvara ingår fermenteringar, tillverkning av tempeh, tofu, förädling av ogräs och vilda växter, surdegsbakning med mera.

Studiebesök är viktiga inslag. Intill och nära folkhögskolan finns gott om ekologiska jordbrukare, mathantverkare och spännande livsmedels-aktörer av olika slag som du kommer i kontakt med under läsåret.

Praktiken varvas med teman och teoretiska områden som historiska perspektiv, omställning för framtiden, globala frågor, matfoto, entreprenörskap, relationsmat, rummet som aspekt av måltiden med mera. Vissa moment genomförs som internetbaserade kurser och litteraturstudier ingår. En del av undervisningen sker tillsammans med skolans distansutbildning i eko-vegetariskt kök, med möten både online och på plats på folkhögskolan.

Under vårterminen får du fördjupa dig praktiskt och/eller teoretiskt genom ett eget specialprojekt som utmynnar i en redovisning i slutet av läsåret. Två veckors extern praktik är planerad till januari/februari. Den är tänkt att genomföras i ett storkök, men det finns utrymme att på egen hand söka alternativ praktik.

Syften

Utbildningen syftar till att undersöka och utforska kökets hantverk och verksamheter med utgångspunkt i vår tids viktiga omställning till ekologisk och mer växtbaserad mat, samt att vara en del av denna omställning. Ett annat viktigt syfte är knutet till utbildningens bredd. Läsårets teman kan liknas vid ett smörgåsbord av olika områden med fokus på framtidens matlagning och måltidens gemenskap.

Förutsättningar

Utbildningen bygger på din aktiva delaktighet och bidrag till det gemensamma. Du behöver kunna samarbeta, ta egna initiativ och kunna arbeta självständigt under eget ansvar.

Eko-vegetariskt kök vid Vårdinge folkhögskola omfattar heltidsstudier. Vid några tillfällen är studierna förlagda till kvällar och enstaka helgdagar. Vana vid datorer, internet och litteraturstudier krävs. Skrivande och fotograferande ingår.

Till ansökan ska du bifoga ett personligt brev, där du berättar om dig själv, ditt intresse för mat och varför du vill gå kursen.

Övrigt

Du har också möjlighet att gå Allmän kurs med Eko-vegetariskt kök som profil. Då läser du förutom kursen Eko-vegetariskt kök in de gymnasiegemensamma ämnen som behövs för grundläggande behörighet. Mer information finns på allmän kurs. 

YouTube

Facebook

Instagram

Hemsida

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Utbildningen Eko-vegetariskt* kök passar både dig som vill ha en ingång till framtida arbete med mathantverk, liksom dig som redan arbetar med mat och vill fördjupa dina kunskaper när det gäller ekologiska livsmedel, lakto/ovo-vegetariska och helvegetariska måltider. Utbildningen kan ge dig underlag för vidare studier, entreprenörskap och samhällsengagemang för mer ekologisk och mer växtbaserad mat.