Ekovegetariskt kök distans

Ansökan stängd

Ekovegetariskt kök distans

Vårdinge folkhögskola

Ansökan stängd

Ekovegetariskt kök distans är utbildningen för dig lära dig mer om vegatarisk och vegansk matlagning som är ekologiskt hållbar.

Kurstyp: Profilkurs, Distanskurs

Träffar:
2 obligatoriska träffar

Studietakt: 50%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Fullständig ansökan

Kostnader: Bekräftelse- och materialavgift på 500 kr termin. Kurslitteratur tillkommer liksom kostnad i samband med fysiska träffar.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 30 aug 2021 - 10 jun 2022

Kontakt:
Åsa Molin

Telefon: 0158-23058
E-post:
kontakt@vardinge.fhsk.se


Genom sin bredd kan utbildningen Eko-vegetariskt* kök distans passa både dig som vill stå för en hållbar matlagning i din vardag och dig som redan arbetar med mat och vill fördjupa dina kunskaper inom det ekologiska, vegetariska köket i praktik och teori. Utbildningen kan också passa dig som söker underlag för vidare studier, entreprenörskap eller annat engagemang för framtidens mat. Tillsammans undersöker vi hela livsmedelskedjan, från myllan, via förädlingsprocesserna till gemenskapen runt matbordet.

Möjlighet att välja en veckas kökspraktik på Vårdinge finns för dig som vill prova på arbete i storkök.

Upplägg och innehåll

Utbildningen har sin bas i matlagning efter säsong. Kalla rätter, fermenteringar, bakning, festmat, vinterns robusta rätter, smaker, förädling av ogräs och vilda växter är exempel på innehållet i köksuppgifterna under året. Praktik varvas med teori där du får inblick i områden som ekologiskt jordbruk, matfoto, aktuell debatt, vegetarianismens historia, rummet som aspekt av måltiden, relationsmat, certifieringar, grundläggande näringslära, globala sammanhang med mera.

Varje vecka får du praktik- och teoriuppgifter som lämnas ut och skickas in via Google classroom. Matlagningsuppgifterna är planerade för att kunna ingå i din egen veckomatsedel och matbudget. Du lagar maten hemma i ditt eget kök. En fast tid varje vecka möter du kurskamrater och lärare i en gemensam diskussion med obligatorisk närvaro. Två helgträffar på Vårdinge folkhögskola är inplanerade som upptakt till terminerna, också dessa är obligatoriska och en förutsättning för den kommande terminens studier. Viss undervisning sker tillsammans med läsårets studerande i Ekovegetariskt Kök på plats på Vårdinge folkhögskola för samordning och utbyte.

För vårterminen har du möjlighet att välja en veckas storkökspraktik på Vårdinge folkhögskola eller fördjupning genom ett specialprojekt inom ett valfritt område. Specialprojektet kan vara praktiskt och/eller teoretiskt och löper under hela vårterminen.

Syften

Utbildningen syftar till att undersöka och utforska allt som hör köket till och vår tids viktiga omställning till ekologisk och mer växtbaserad mat, samt att vara en del av denna omställning. Ett annat viktigt syfte är knutet till utbildningens bredd. Läsårets teman kan liknas vid ett smörgåsbord av olika områden med fokus på framtidens matlagning och måltidens gemenskap.

Förutsättningar

Utbildningen bygger på ditt aktiva deltagande och bidrag till det gemensamma. Studierna på distans kräver ett stort mått av självdisciplin, förmåga att ta egna initiativ och att arbeta självständigt. Du behöver kunna avsätta tid motsvarande halvtid för studierna, med matlagningen inräknad. Du behöver närvara vid de två obligatoriska helgträffarna i början av varje termin. Du behöver ha tillgång till ett hemmakök med standardutrustning, dator med stabil uppkoppling och möjlighet att bifoga foton till uppgifterna. Du behöver kunna läsa facklitteratur, förstå instruktioner, kommunicera i skrift, delta i obligatoriska träffar och digitala veckomöten. Se skolans hemsida för mer information.

Till ansökan ska du bifoga ett personligt brev, där du berättar om dig själv, ditt intresse för mat och varför du vill gå kursen.

*lakto/ovo-vegetariskt och helvegetariskt

Efter utbildningen

Efter utbildningen förväntas du som kursdeltagare ha orienterat dig inom det ekologiska vegetariska köket och utforskat olika möjligheter inför framtiden genom läsårets teman och moment. Du förväntas ha erövrat kunskaper och färdigheter inom ekologisk vegetarisk matlagning. Utbildningen kan ligga till grund för fortsatt engagemang för framtidens mat eller vidare studier.

Allmän kurs

Du har möjlighet att samtidigt läsa in allmän behörighet genom att studera på heltidskursen Allmän kurs med inriktning Eko-vegetariskt* kök. Då studerar du de gymnasiegemensamma ämnen som behövs för grundläggande behörighet ungefär hälften av kurstiden och resten av kurstiden studerar du Eko-vegetariskt kök. Mer information finns på Allmän kurs distans med inriktning Eko-vegetariskt kök. 

Youtube

Facebook 

Instagram

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Distansutbildningen Eko-vegetariskt* kök passar dig som vill stå för en hållbar mathållning i din vardag liksom dig som arbetar med mat och vill fördjupa dina kunskaper inom växtbaserad matlagning med ekologiska råvaror. Kursen kan ge dig underlag för vidare studier, entreprenörskap eller samhällsengagemang för mer ekologisk och mer växtbaserad mathållning. Möjlighet att välja en veckas kökspraktik på Vårdinge by finns för dig som vill prova på arbete i storkök.