Keramik

Ansökan stängd

Utbildning i keramik med kurser i bla. ringling, kavling, drejning, gjutning, tumning, modellering, glasyr, skulptur, raku, vedbränning, foto och screentryck i materialen lergods och stengods.

Kurstyp: Profilkurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-2 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Fullständig ansökan

Kostnader: Material 1300 kr/månad. Lunch 75 kr/skoldag. Rumskostnad 1800-2800 kr/månad beroende på rumsstorlek.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 30 aug 2021 - 10 jun 2022

Kontakt:
Åsa Molin

Telefon: 0158-23058
E-post:
kontakt@vardinge.fhsk.se


Fler kurser inom: Konsthantverk , Drejning , Raku , Drejning , Glasyr , Ringling

Vad får du lära dig på keramikutbildningen?

Keramik på Vårdinge folkhögskola är en grundläggande utbildning som förser dig med en gedigen kunskap inom området keramiskt konsthantverk. Under det första året ges en överblick över olika tekniker, material och arbetssätt, medan det andra året ger möjlighet till självvald fördjupning. Utbildningen har stor bredd och vi arbetar med allt från porslinskoppar till skulpturer i lergods.

Under det första året provar vi på olika sätt att forma leran som ringling, kavling, drejning, gjutning och modellering. Du kommer också arbeta med lerans yta genom engobering och glasering, som ger färg och struktur, samt pröva på olika bränningsmetoder som till exempel raku och vedbränning. Vi uppmuntrar till egna experiment i utforskandet av keramikens fantastiska möjligheter. Arbetet är tematiskt upplagt och samtidigt som du som kursdeltagare övar upp dina hantverkskunskaper påbörjas sökandet efter ett eget form- och bildspråk.

Under det andra året börjar du öva upp din förmåga att arbeta processinriktat och driva ett projekt från idé till färdigt resultat. Här har du möjlighet att fördjupa dig inom de tekniker och områden som intresserar dig mest, men utbildningen kompletteras också med nya moment som till exempel screentryck och produktfotografering. Du utvecklas i dialog med dina kurskamrater och handledare.

Utbildningen innehåller dessutom grundläggande teckning och skissteknik, samt en orientering inom det keramiska områdets samtid och historia.

Keramikverkstaden är ett ljust och luftigt rum, där du som kursdeltagare har din egen arbetsplats. Lokalerna är välutrustade och ändamålsenliga och förutom verkstaden finns ugnsrum och glasyrrum samt studiehörna. Du har tillgång till verkstaden även kvällar och helger. Vi använder också ett naturskönt utomhusområde med vedeldade ugnar för raku, saltbränning och svartbränning.

Skolan ligger ute på landet med närhet till skog och sjö och vi skapar under en skulpturperiod i egen lera uppgrävd på platsen. Samtidigt har vi nära till storstadens puls och låter oss gärna inspireras av besök på museer och gallerier eller hos yrkesverksamma keramiker i deras verkstäder. Under vårterminen gör vi en studieresa inom Sverige eller utomlands.

Du behöver inga särskilda förkunskaper för att gå keramikutbildningen. Det viktigaste är ditt engagemang och ditt intresse för området.

Efter två år på keramikutbildningen är du väl förberedd för att starta en egen verkstad eller fortsätta med andra studier inom formområdet. Flera av våra tidigare kursdeltagare har gått vidare till keramikutbildningar på högskolenivå. Utbildningen kan också fungera som ett komplement för exempelvis blivande bildlärare, fritidsledare eller arbetsterapeuter med ett specialintresse för keramik.

Utbildningen är kostnadsfri, det enda du betalar för är material, bränningar och studieresor.

Allmän kurs med inriktning keramik

Du kan även välja att gå allmän kurs med keramik som inriktning. Då läser du förutom kursen Keramik in de gymnasiegemensamma ämnen som behövs för grundläggande behörighet. Mera information finns på Allmän kurs

Utbildningsansvariga: Åsa Jacobson och Malin Grumstedt

Mailadress: kontakt@vardinge.fhsk.se

You tube

Facebook

Instagram

Hemsida

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter två år på keramikkursen är du väl förberedd för att starta en egen verkstad eller fortsätta med andra studier inom formområdet. Flera av våra tidigare kursdeltagare har gått vidare till keramikutbildningar på högskolenivå. Kursen kan också fungera som ett komplement för exempelvis blivande bildlärare, fritidsledare eller arbetsterapeuter med ett specialintresse för keramik.