Allmän kurs

Ansökan stängd
  • Studietakt:
  • Längd:
    1-3 år (Höstterminen är 29 augusti – 23 december 2022. Vårterminen är 9 januari – 2 juni 2023)
  • Ansök senast:
    Ansökan är stängd
  • Kurstyp:
    Behörighetsgivande kurs

Kursen vänder sig till dig som vill läsa in gymnasiekompetens för att kunna söka vidare till högskola och universitet. Skolans ligger mitt i centrala Stockholm i en vacker historisk miljö.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du måste ha fyllt 18 år. Du bör ha avslutat svensk grundskola eller motsvarande. Du som har svenska som andra språk ska ha avslutat SAS grundläggande eller motsvarande.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 29 aug 2022 - 2 jun 2023

Kostnader: Materialkostnad 950 kronor per termin som bland annat går till kopiering, försäkring, fika, studiebesök och lån av Chroomebook under studietiden.

Kontakt: Kursansvarig Anna Furevik

allmankurs@paideiafolkhogskola.se

Att läsa allmän kurs på folkhögskola är ett alternativ till gymnasiet eller Komvux.
Du studerar i 1-3 år beroende på tidigare studier och avslutad kurs ger allmän behörighet för vidare studier på yrkeshögskola, högskola eller universitet.
Läsåret 2022/2023: Hösttermin 29 augusti–23 december 2022. Vårtermin 9 januari–2 juni 2023.

Vad är allmän kurs på Paideia folkhögskola?
Paideia folkhögskola är en nystartad folkhögskola som ligger mitt i Stockholms innerstad. Här kan du studera i en lugn miljö tillsammans med andra vuxna. Lärandet sker i mindre grupper, vilket gör att du lär känna dina studiekamrater och lärare väl. Lärarna har goda möjligheter att individanpassa undervisningen och ge dig det stöd du behöver för att klara av studierna. Studierna är på heltid och du är i skolan varje dag mellan cirka klockan 09-15.

Vilka ämnen läser vi?
På skolan läser du de gymnasiegemensamma ämnena, vilket innebär svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik, naturkunskap, samhällskunskap, religionskunskap och historia. De tre sistnämnda ämnena läser vi i teman. Temastudierna innebär att vi väljer en frågeställning som vi fördjupar oss i utifrån ett historiskt, religiöst och samhälleligt perspektiv. Varje tema pågår en dag i veckan under några veckors tid och här ingår bland annat föreläsningar, diskussioner, film, studiebesök, grupparbeten och individuella uppgifter.

Politik och religion
Inom kursens profil vill vi utforska religioner, livsåskådningar och ideologier och hur de påverkar oss och det samhälle vi lever i. Vi ställer oss frågor som: Hur kan vi skapa ett samhälle som präglas av nyfikenhet, möten och respekt? Hur kan vi lära oss av varandra och på så sätt utveckla samhället? Vi kommer bland annat att arbeta med samtal, kritiskt tänkande och berättande.

Vem kan söka?
Alla är välkomna in i samtalet om hur politik och religion påverkar oss och samhället. Du som söker denna kurs kan vara troende eller ateist, sökare eller något annat. Det viktigaste är att du är nyfiken och vill vara med i samtalet med andra människor. Efter avslutad kurs kommer du förutom att ha fullständig gymnasiebehörighet också vara särskilt rustad att arbeta med frågor som mångfald, integration och religionsfrågor. Det finns ett stort behov av denna kompetens idag i Sverige inom till exempel socialt arbete, skolan och civilsamhällets organisationer.

Samarbeten
Kursen är en del av ett unikt samarbete mellan Paideia folkhögskola med judisk profil och Kista folkhögskola med muslimsk profil.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Behörighet för studier vid universitet, högskola eller yrkesutbildning. Hur många terminer du behöver studera för att uppnå behörighet beror på dina förkunskaper och den inlärningstakt som passar dig.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)

Fler kurser inom: Allmän kurs Gymnasienivå

Paideia folkhögskola

Paideia folkhögskola är en nystartad folkhögskola mitt i centrala Stockholm. Vi vill vara en mötesplats för lärande, tänkande och kreativitet. Hit är du välkommen som du är, oavsett bakgrund, kultur eller trosuppfattning. Vi vill bidra till det öppna samtalet om dagsaktuella frågor som berör samhälle, religion och kultur.

Läs mer om skolan

Paideia folkhögskola

E-post: info@paideiafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.paideiafolkhogskola.se/

Vi får hjälp att nå våra mål och det känns jättebra

Hiba och Samia går Allmän kurs på både grund- och gymnasienivå på en folkhögskola i Biskopsgården i Göteborg. Båda har tidigare testat andra utbildningsformer men trivs på folkhögskola där de får utforska flera ämnen samtidigt i en gemensam grupp.

Läs hela artikeln