1-3 Allmän kurs

Ansök nu

Kursen vänder sig till dig som vill läsa in gymnasiekompetens för att kunna söka vidare till högskola och universitet. Undervisningslokalerna ligger mitt i centrala Stockholm i en vacker historik miljö.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-3 år

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: För att vara behörig till denna kurs behöver du ha minst två års godkända studier från gymnasiet, Komvux eller folkhögskola. Du behöver också ha godkänt i svenska 1 eller svenska som andraspråk 1 och engelska 5.

Kostnader: Materialavgift 950 kronor per termin som bland annat går till kopiering, försäkring, fika, studiebesök och lån av Chroomebook under studietiden.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 10 jan 2022 - 10 jun 2022

Kontakt:
Anna Furevik

Telefon: 08-6795555
E-post:
allmankurs@paideiafolkhogskola.se


Fler kurser inom: Allmän kurs

Att läsa allmän kurs på folkhögskola är ett alternativ till gymnasiet eller Komvux. Du studerar i 1-3 år beroende på tidigare studier och avslutad kurs ger allmän behörighet för vidare studier på yrkeshögskola, högskola eller universitet.

Vad är allmän kurs på Paideia folkhögskola?
Paideia folkhögskola är en nystartad folkhögskola som ligger mitt i Stockholms innerstad. Här kan du studera i en lugn miljö tillsammans med andra vuxna. Lärandet sker i mindre grupper, vilket gör att du lär känna dina studiekamrater och lärare väl. Lärarna har goda möjligheter att individanpassa undervisningen och ge dig det stöd du behöver för att klara av studierna. Studierna är på heltid och du är i skolan varje dag mellan ca 9-15.

Vilka ämnen läser vi?
På skolan läser du de gymnasiegemensamma ämnena, vilket innebär svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik, naturkunskap, samhällskunskap, religionskunskap och historia. De tre sistnämnda ämnena läser vi i teman. Temastudierna innebär att vi väljer en frågeställning som vi fördjupar oss i utifrån ett historiskt, religiöst och samhälleligt perspektiv. Varje tema pågår en dag i veckan under några veckors tid och här ingår bland annat föreläsningar, diskussioner, film, studiebesök, grupparbeten och individuella uppgifter.

Politik och religion
Inom kursens profil vill vi utforska religioner, livsåskådningar och ideologier och hur de påverkar oss och det samhälle vi lever i. Vi ställer oss frågor som: Hur kan vi skapa ett samhälle som präglas av nyfikenhet, möten och respekt? Hur kan vi lära oss av varandra och på så sätt utveckla samhället? Vi kommer bland annat att arbeta med samtal, kritiskt tänkande och berättande.

Vem kan söka?
Alla är välkomna in i samtalet om hur politik och religion påverkar oss och samhället. Du som söker denna kurs kan vara troende eller ateist, sökare eller något annat. Det viktigaste är att du är nyfiken och vill vara med i samtalet med andra människor. Efter avslutad kurs kommer du förutom att ha fullständig gymnasiebehörighet också vara särskilt rustad att arbeta med frågor som mångfald, integration och religionsfrågor. Det finns ett stort behov av denna kompetens idag i Sverige inom till exempel socialt arbete, skolan och civilsamhällets organisationer.

Samarbeten
Kursen är en del av ett unikt samarbete mellan Paideia folkhögskola med judisk profil och Kista folkhögskola med muslimsk profil.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Behörighet för studier vid universitet, högskola eller yrkesutbildning. Hur många terminer du behöver studera för att uppnå behörighet beror på dina förkunskaper och den inlärningstakt som passar dig.