Folktro och levande örtkunskap

Ansök nu

Folktro och levande örtkunskap

Biskops Arnö Nordens folkhögskola


Ansök nu

Under fem dagar dyker vi djupt in i det folkloristiska perspektivet på växter och läkekonst.

Kurstyp: Sommar/helg/veckokurs

Studietakt: 100%

Längd: 5

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Kostnader: 5700 kr inkl mat, logi och material. Lakan och och handduk ingår. 4500 kr externat. Dusch och toalett i korridor.

Studiestödsnivå (CSN):
Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 14 jun 2021 - 18 jun 2021

Kontakt:
Janne Hallqvist

Telefon: 0171 -826 70
E-post:
info@biskopsarno.se


 

Vi bekantar oss med kloka gummor och kloka gubbar och deras tankevärld. Vi tittar på hur sjukdomar och läkeprocesser har vävts in i mytologiska föreställningar. Kursen betonar växtkunskap i dåtid, men väver även in nutida kunskap.

Kursen följer olika spår. Ett spår är folktro kring växter. Ett annat spår är tillverkning av mediciner baserat på äldre örtrecept. Kursen innehåller ett flertal praktiska pass med tillverkning av växtdroppar, gammaldags salvor, amuletter och örtomslag. Kursen består av föreläsningar, tillverkningspass, bildspel, samtal och någon vandring bland örterna i naturen.

Vi tar främst upp exempel från de nordiska ländernas folkloristik.

Kursansvariga
Janne Hallqvist  

Janne har varit anställd på Biskops Arnö sedan 1984, då han var med och startade ekologikursen. Hans ämne var under 15 år främst ekologisk teknik. År 2001 startade han kursen Naturens medicin där han undervisar i örtmedicin, medicinhistoria, kinesisk och ayurvedisk medicin.

Jannes utbildningsbakgrund är VVS-ingenjör, massör och ayurvedisk hälsorådgivare. Janne är främst självlärd inom örtmedicin. Förutom undervisning så ger han naturmedicinska hälsokonsutationer. Janne har skrivit två böcker, ÖrtapoteketLäk dig själv med ayurveda och naturens mediciner och AyurvedaFinn din unika väg till hälsa

Länk till kursen på skolans webbplats
http://www.biskopsarno.se/sommarkurser-2020/