Nålbundna vantar från Klaraälvdalen och andra Värmlandsvantar

Ansökan stängd
Skola:
Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Plats:
Bålsta - Uppsala län
Längd:
5 dagar
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 6 jun 2022 - 10 jun 2022

Kostnader: 5 300 kr för kost och logi. Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor. 4 100 kr utan boende. Material: 200 kr till prova på material. Ullgarn, knyppeltråd, silke, såpa mm Nålbindningsnål: 80 kr (ta med om du har egen)

Kontakt: Stina Bengtson

Telefon: 0171 -826 70

E-post:
info@biskopsarno.se

Nålbundna vantar från Klarälvdalen och andra Värmlandsvantar med fax, krus, öglor, flossa och bollar.

Kurspresentation:
Första dagen ägnas åt att prova på nålbindningens grunder. Vi provar det speciella Dalbystygnet som ger en slät yta som passar att krusa (utsmycka) på. Vi botaniserar i min vantkorg och diskuterar likheter och olikheter, våra förfäders kunskaper, kontakt med omvärlden och viljan att ta till sig nymodigheter.

Andra dagen studerar vi gamla och nytillverkade vantar och pratar om kvaliteter, mönster och formspråk. Vi arbetar med knuten, vävd och sydd fax (kavelfransar), flossa och bollar. Ta gärna med dig ett par tvåändstickade eller slätstickade muddar i tunt ullgarn eller ett par vantar som du vill smycka.

Tredje dagen ägnas till egna vantar i nålbindning, stickning eller i kombination nålbundet och stickat. Vi provar att sy och sticka öglor över rundstav, glasspinnar, grova stickor eller pennor. Tillverkar enkla bollar eller bollar på rad.

Dag fyra och fem fortsätter vi med de egna projekten. Provar näverkontstickning. Krusar våra vantar eller muddar med broderi, fax, öglor, flossa och bollar.

Kursansvarig
Carina Olsson är född och uppvuxen i Sillerud i Västra Värmland. Utbildad på Handarbetets vänner och har arbetat som länshemslöjdskonsulent i Blekinge och Värmland i 39 år. Intresset för den äldre folkliga slöjden och folkkonsten har alltid funnits där och nyfikenheten på vårt materiella och immateriella kulturarv har utvecklats till ett utforskande förhållningssätt som bland annat resulterat i en stor vantsamling.

Material att ta med om man har
Garner i ull, 3 trådigt eller 4 trådigt till nålbindningen. Förr var det ullens naturliga färger, vitt, grått, brunt och svart.

  • 2 trådigt ullgarn till stickningen, ex Visjö, Rauma, Z- tvinnade mm
  • 2 trådigt broderigarn i ull, små mängder i flera starka färger.
  • 2 trådigt ullgarn till kavelfransen, kan vara många små nystan.
  • Strumpstickor och virknålar i olika grovlekar, beroende på garn. Till näverkontstickningen behövs helst 10 stickor.
  • Sax, nålar, sytråd.
  • Papper, pennor, linjal och måttband.

Om du saknar något av detta, finns visst material att köpa på kursen.

Mer om Carina: Lyssna på Nördic knitting postcast avsnitt 92: Vantsamlaren Carina Olsson

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln

Biskops Arnö Nordens folkhögskola

Biskops Arnö är Nordens Folkhögskola. Skolan bedriver kultur- och bildningsarbete och kurserna är inriktade på skönlitterärt författande, YH - Fotoskolan, dokumentärfilm, internationellt solidaritetsarbete, ekologi samt friskvård och låtskrivarkurs. Skolan ligger på en ö i skön Mälarnatur med en mängd kulturminnen, allt från medeltidshus till det unika kulturlandskapet. Skolans kök är KRAV-certifierat. Skolan är tillgänglig för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Biskops-Arnövägen 30
746 93 Bålsta

Telefon: 0171-826 70
E-post: info@biskopsarno.se
Webbadress: http://www.biskopsarno.se/