Alla tiders örtkunskap

Sommar/helg/veckokurs Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  5 dagar
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Sommar/helg/veckokurs

Alla tiders örtkunskap är en kurs som utforskar den moderna örtmedicinens historia. 

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 31 jul 2023 - 4 aug 2023

Kostnader: 6 200 kr för kost och logi. Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

Kontakt: Stina Bengtson

Telefon: 0171 -826 70

E-post:
info@biskopsarno.se

Kursen fokuserar på att lyfta fram det bortglömda och påminna om metoder och tankesätt som var vanliga förr men som kan vara värdefulla för medicinmakaren än idag. Vi kommer inspireras av viktiga gestalter i medicinhistorien och skapa ett eget litet apotek utifrån dessa gamla tankesätt. Vi kommer kombinera den gamla kunskapen med den moderna för att skapa vår medicin, våra salvor, hydrolat, örtpiller mm. Under kursens gång kommer vi även lära känna olika läkeväxter, både från vår örtagård och i vår omgivande natur, men även växter och råvaror från andra delar av världen. Kursen är främst praktisk och kommer ge grunden till att kunna fortsätta skapa med läkeväxter på egen hand.

Exempel på innehåll

 - Halstabletternas historia
 - Salvor förr och nu
 - Tillverkning baserat på vad som växer i vår örtagård och i den omgivande naturen
 - Fördjupa dig i en läkeväxt utifrån en mångfald perspektiv
 - Metoder förr och nu – vattenbad, sandbad, destillering, extraktion mm
 - Råvaror jorden runt – kådor, oljor, gummi, eteriska oljor etc

Låt dig inspireras av gamla, enkla och ibland osannolika recept och metoder som tycks fungera!

Lärare
Janne Hallqvist har varit anställd på Biskops Arnö sedan 1984, då han var med och startade ekologikursen. Hans ämne var under 15 år främst ekologisk teknik. År 2001 startade han kursen Naturens medicin där han undervisar i örtmedicin, medicinhistoria, kinesisk och ayurvedisk medicin.

Jannes utbildningsbakgrund är VVS-ingenjör, massör och ayurvedisk hälsorådgivare. Janne är främst självlärd inom örtmedicin. Förutom undervisning så ger han naturmedicinska hälsokonsultationer. Janne har skrivit två böcker, Örtapoteket– Läk dig själv med ayurveda och naturens mediciner och Ayurveda – Finn din unika väg till hälsa

Nour Hanna har under en längre tid fördjupat sig inom växtmedicin och utforskat hur naturen kan stötta och läka människan. Hon är särskilt intresserad av hur örtmedicin kan stärka bandet mellan människan och jorden och på så sätt skapa mer hållbarhet. Nour arbetar även praktiskt med läkeväxter genom bland annat råvarustudier och produktutveckling.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://www.biskopsarno.se/sommarkurser/alla-tiders-ortkunskap

Biskops Arnö Nordens folkhögskola

Biskops Arnö är Nordens Folkhögskola. Skolan bedriver kultur- och bildningsarbete och kurserna är inriktade på skönlitterärt författande, YH - Fotoskolan, dokumentärfilm, internationellt solidaritetsarbete, ekologi samt friskvård och låtskrivarkurs. Skolan ligger på en ö i skön Mälarnatur med en mängd kulturminnen, allt från medeltidshus till det unika kulturlandskapet. Skolans kök är KRAV-certifierat. Skolan är tillgänglig för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Biskops-Arnövägen 30
746 93 Bålsta

Telefon: 0171-826 70
E-post: info@biskopsarno.se
Webbadress: http://www.biskopsarno.se/

En bra ledare lyssnar på alla

Simmaren Gustav Ljungberg har tagit hem medaljer i Special Olympics. Nu har han flyttat 90 mil för att gå på folkis och bli ledare inom idrott för barn och unga med funktionsnedsättningar.

Läs hela artikeln