Levande örtkunskap - en praktisk kurs med medicinalväxter 31 jul-4 aug

Sommar/helg/veckokurs Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  5 dagar
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Sommar/helg/veckokurs

På denna kurs får du genom arbete i vår fantastiska örtagård lära dig grunderna i hur du skördar, tar tillvara och odlar/kultiverar dina läkeväxter. 

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 31 jul 2023 - 4 aug 2023

Kostnader: 6 200 kr för kost och logi. Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

Kontakt: Stina Bengtson

Telefon: 0171 -826 70

E-post:
info@biskopsarno.se

Läkeväxter är en av de äldsta metoderna för läkning och fortfarande används läkeväxter utbrett runt om i världen för både läkning, njutning och hudvård. Idag verkar det vara fler och fler människor som intresserar sig för naturliga sätt att läka och ta hand om sig själva, och där spelar läkeväxter en självklar roll.

För att få en riktigt bra förståelse för läkeväxterna är det viktigt att få praktisk erfarenhet av att arbeta med dem. Bland annat är det viktigt att ha kunskap kring skörd och förvaring, tillvaratagande och vilka beredningar som passar till vilken ört.

Du får både praktisk och teoretisk kunskap om hur örterna används medicinskt. Invävt i den teoretiska undervisningen får du kunskap om örternas aktiva ämnen och verkningar.

Under kursveckan kan vi komma att tillverka örtoljor, salvor, tinkturer, örthonung/örtsalt med mera, beroende på vad som är redo att tas tillvara under just din kursvecka.

Kursledare
Jennifer Askaner är utbildad örtterapeut och arbetar som lärare på Naturens medicin på Biskops Arnö, grundkurs och påbyggnad, samt Naturens medicin projekt- och handledarkurs. Jennifer har en examen i socialantropologi och en bakgrund i socialt arbete samt driver eget företag som örtterapeut, genom vilket hon föreläser och håller kurser. Jennifer har ett speciellt intresse för etnobotanik, människors relationer till växter och har skrivit en magisteruppsats i ämnet. Hon vill ta tillvara på samt förmedla och förstärka kunskapen om våra läkeväxter och genom detta sprida kraft och inspiration.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Kursen syftar till att ge en bredare förståelse för örter och deras medicinska verkningar genom teoretiskt och praktiskt arbete.

Biskops Arnö Nordens folkhögskola

Biskops Arnö är Nordens Folkhögskola. Skolan bedriver kultur- och bildningsarbete och kurserna är inriktade på skönlitterärt författande, YH - Fotoskolan, dokumentärfilm, internationellt solidaritetsarbete, ekologi samt friskvård och låtskrivarkurs. Skolan ligger på en ö i skön Mälarnatur med en mängd kulturminnen, allt från medeltidshus till det unika kulturlandskapet. Skolans kök är KRAV-certifierat. Skolan är tillgänglig för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Biskops-Arnövägen 30
746 93 Bålsta

Telefon: 0171-826 70
E-post: info@biskopsarno.se
Webbadress: http://www.biskopsarno.se/

När andra gör något för klimatet är det enklare att göra något själv

Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.

Läs hela artikeln