• Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år Två terminer
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Vill du få och ge inspiration, kunskap, nya perspektiv och skaffa en bra grund för att driva konstnärliga och/eller pedagogiska dansprojekt så är det här utbildningen för dig!

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2022 - 9 jun 2023

Kontakt: Ulf Eklund

E-post:
ulf.eklund@regionuppsala.e

Danjsprojektåret är en dansutbildning som har fokus på samhällsengagerande dansprojekt och vänder sig till dig som arbetar med dans och vill ha ny inspiration och ge dig själv nya kunskaper och möjligheter. Utbildningen vänder sig även till dig som redan gått en yrkesutbildning i dans och som vill lära dig mer om att driva egna dansprojekt och fördjupa din kunskap om koreografi och pedagogik eller dig som har en passion för att skapa danskonst och/ eller driva dansprojekt och som vill få fördjupade kunskaper för att kunna nå dina mål.

Vi hoppas att du som söker utbildningen har en tro på kulturprojekt som skapar engagemang. Under ett år får du utveckla och fördjupa ditt eget dansande. Du får verktyg för att arbeta koreografiskt och pedagogiskt utifrån ett demokratiskt och inkluderande perspektiv. Entreprenörskap samt verktyg för att driva egna projekt är en stor del av utbildningen och i slutet på läsåret kommer du som deltagare ha ett genomarbetat och färdigt projekt som du sedan kan välja att arbeta vidare med.

Innehåll

Under utbildningen kommer du att få daglig dansträning, undervisning i dansdidaktik med fokus på communitydans och kollektiva processer, improvisation, komposition/ koreografi samt projekt och entreprenörskap. Handledning i, och tid för, individanpassad egen praktik, projekttid med och utan handledning. Utbildningen är uppdelad i block med skickliga danskonstnärer, pedagoger och entreprenörer inom olika dansgenrer/ kunskapsområden som lärare. Utbildningen bygger i första hand på gästlärare men flera av dem återkommer under läsåret och kan på så sätt följa upp processer. Du som är deltagare kommer under hela läsåret ha samma person som handleder ditt projekt.

Efter avslutad kurs ska du känna dig trygg i, och kompetent gällande, att driva dansprojekt, starta eget, samarbeta och samskapa med olika grupper och individer och du har även utvecklat ditt kunnande som dansare, koreograf och pedagog.

Lärare

Vincent Johnsson, Åse Wallberg + gästlärare. 

Urval

I urvalet av deltagare bedömer vi följande kriterier:

 • Motivation till att arbeta med samhällsengagerande dansprojekt.
 • Motivation till att skapa enskilt och i grupp.
 • Kreativ skapandeförmåga.
 • Förkunskaper i dans.

Vi förbehåller oss rätten att sätta samman en pedagogiskt fungerande grupp

Sista ansökningsdag

Vi tar emot ansökningar löpande. 

Kostnad

All undervisning är avgiftsfri men du betalar en deltagaravgift på 1000 kronor per termin för försäkring, kopieringskostnader och studiebesök. 

Internat

Vill du bo på skolan under din utbildning kan du hyra ett rum på vårt internatboende. Eget rum med toalett och dusch samt del i gemensamt sällskapsrum och kök kostar 5 600 kronor i månaden inklusive frukost, lunch och middag under vardagar. Middag fredag kväll ingår inte. I närliggande byggnad finns tvättstuga och bastu där du bokar tid kostnadsfritt. Rummen hyr du per termin med uppehåll för julledighet då många brukar resa hem. Under julledigheten är internaten stängda och ingen hyresavgift tas ut. Region Uppsala folkhögskola är en drog- och alkoholfri skola vilket innebär att det råder förbud mot alkohol och droger i skolans lokaler och på våra internat.

Region Uppsala folkhögskola

- en folkhögskola i hela länet

Region Uppsala folkhögskola finns på fyra platser i Uppsala län; Wik, Uppsala, Tierp och Heby. Hos oss kan du läsa flera olika utbildningar och kurser inom våra profilområden kultur, språk, natur och hälsa. Kultur och bildning står i centrum och vår vardag genomsyras av ett aktivt miljö- och demokratiarbete.  

Läs mer om skolan

Postadress:
Region Uppsala folkhögskola
Viks mur 35
755 91 Uppsala

Telefon: 018-611 66 50
E-post: rufhsk@regionuppsala.se
Webbadress: https://regionuppsala.se/region-uppsala-folkhogskola/