• Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år Två terminer
 • Ansök senast:
  1 april 2023
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Vill du få och ge inspiration, kunskap, nya perspektiv och skaffa en bra grund för att driva konstnärliga och/eller pedagogiska dansprojekt? Då är det här utbildningen för dig!

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 7 jun 2024

Kostnader: All undervisning är avgiftsfri men du betalar en deltagaravgift på 2000 kronor per termin. Utbildningen är studiemedelsberättigad.

Kontakt: Dansprojektutbildning 1 år

Telefon: 018 611 66 50

E-post:
rufhsk.wik@regionuppsala

Dansprojektåret är en dansutbildning som har fokus på samhällsengagerande dansprojekt. Utbildningen vänder sig till dig:

 • som arbetar med dans och vill utvecklas, få inspiration och ge dig själv nya kunskaper och möjligheter.
 • som gått eller går på en utbildning i dans, danspedagogik eller liknande och vill lära dig mer om att arbeta som frilansare med dina egna dansprojekt.

Vi hoppas att du som söker utbildningen har en passion för att skapa danskonst och/eller driva dansprojekt samt en tro på kulturprojekt som skapar engagemang. Under året hos oss får du utveckla och fördjupa ditt eget dansande och utveckla och fördjupa dina egna danspraktiker. Du kommer få verktyg för att arbeta koreografiskt och pedagogiskt utifrån ett demokratiskt och inkluderande perspektiv. Entreprenörskap samt verktyg för att driva egna projekt är en stor del av utbildningen. I slutet på läsåret kommer du som deltagare ha ett genomarbetat och färdigt projekt som du sedan kan välja att arbeta vidare med. Under året hos oss kommer du få fördjupade kunskaper för att kunna nå dina mål.

Utbildningens innehåll

Under utbildningen kommer du att få:

 • Daglig dansträning.
 • Undervisning i dansdidaktik med fokus på communitydans och kollektiva processer, improvisation, komposition/ koreografi samt projekt och entreprenörskap.
 • Handledning i, och tid för, individanpassad egen praktik och projekttid med och utan handledning.

Utbildningen bygger i första hand på gästlärare och är uppdelad i block med skickliga danskonstnärer, pedagoger och entreprenörer inom olika dansgenrer/ kunskapsområden som lärare. Undervisingen hålls både på svenska och engelska beroende på vilken gästlärare som undervisar. Flera av gästlärarna återkommer under läsåret och kan på så sätt följa upp processer. Du som deltagare kommer under hela läsåret ha samma person som handleder ditt individuella projekt.

Lärare

Vincent Jonsson, Åse Wallberg + gästlärare.

Vincent är kursansvarig för dansprojektutbildningen på Region Uppsala folkhögskola/Wik. Han är utbildadad i dans och koreografi på The Danish National School Of Performing Arts, och har arbetat som dansare för koreografer som Liz Kinoshita, Marina Abramović och Tina Tarpgaard. Vincent har tidigare undervisat i dans och dansrelaterande ämnen på bland annat London Contemporary Dance School, The Danish National School Of Performing Arts, Balettakademien Stockholm, SOZO visions in motion och på Lunnevads folkhögskolas danslinjer. Vincent tycker att folkhögskola är ett fantastiskt ställe att undervisa på och att det är väldigt givande att få mötas, samskapa och vara en del av deltagarnas resa att komma närmare sina egna individuella mål.

Så sker urvalet

I urvalet av deltagare bedömer vi följande kriterier:

 • Motivation till att arbeta med samhällsengagerande dansprojekt.
 • Motivation till att skapa enskilt och i grupp.
 • Kreativ skapandeförmåga.
 • Förkunskaper i dans.

Vi förbehåller oss rätten att sätta samman en pedagogiskt fungerande grupp.

Kostnad

All undervisning är avgiftsfri men du betalar en deltagaravgift på 2000 kronor per termin för försäkring, kopieringskostnader och studiebesök. Utbildningen är studiemedelsberättigad.

Internat

Vill du bo på skolan under din utbildning finns internatboende. Läs mer om skolans internatverksamhet på www.rufhsk.se/internat 

Ansökan

Sista ansökningsdag 1 april 2023.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutad kurs ska du känna dig trygg i, och kompetent gällande, att driva dansprojekt, starta eget, samarbeta och samskapa med olika grupper och individer. Du kommer under året även ha utvecklat ditt kunnande som dansare, koreograf och pedagog.

Fler kurser inom: Dans

Region Uppsala folkhögskola

- en folkhögskola i hela länet

Region Uppsala folkhögskola finns på fyra platser i Uppsala län: Wik, Uppsala, Tierp och Heby. Hos oss kan du läsa flera olika utbildningar och kurser inom våra profilområden kultur, språk, natur och hälsa. Kultur och bildning står i centrum och vår vardag genomsyras av ett aktivt miljö- och demokratiarbete.  

Läs mer om skolan

Postadress:
Region Uppsala folkhögskola
Viks mur 35
755 91 Uppsala

Telefon: 018-611 66 50
E-post: rufhsk@regionuppsala.se
Webbadress: https://regionuppsala.se/region-uppsala-folkhogskola/