• Studietakt:
  25%
 • Längd:
  1 år 25%
 • Ansök senast:
  15 april
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Vill du lära dig mer om naturen och hur du kan leva närmare den - då är det här kursen för dig! Kursen är en webbaserad distanskurs på 25%, med veckolånga träffar i naturen på olika håll i landet.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Kursen passar dig som har tidigare erfarenhet av naturliv. Vid fler sökande än platser kommer urval göras utifrån intervju och motivation.

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Nej

Kurstid: 14 aug 2023 - 14 jun 2024

Plats för kursen: Vi träffas på olika platser i naturen

Kostnader: All undervisning på folkhögskola är avgiftsfri men du betalar en avgift för mat, utrustning och gästlärare på 5000kr för hela läsåret. Resekostnader och kostnader för egen utrustning tillkommer.

Kontakt: Ulf Eklund

Telefon: 018 611 66 50

E-post:
ulf.eklund@regionuppsala.se

Vår naturlivskurs är en webbaserad distanskurs på 25%, med veckolånga träffar i naturen på olika håll i landet. Vi lever ute i naturen 3 veckor under ett år och lär oss leva av och med naturen.

Fokus ligger på gemenskap, naturkontakt och överlevnadskunskaper - vilket vävs in i alla delmoment i undervisningen. Det kan vara allt ifrån insamlade av mat, olika typer av hantverk skapat av naturmaterial, spårning av djur och navigering utan karta och kompass. Under året kommer du som deltagare också få möjlighet att ta mer ansvar i ledarrollen, för att öva på att kunna hålla i naturlivsaktiviteter på egen hand.

Kursen kommer anpassas till och samskapas med de deltagare som blir antagna. Detaljer kring vad kursen och träffarna kommer att innehålla kommer delvis att skapas efterhand och anpassas efter gruppens behov och önskemål.

Studietakt

25%, deltid (Utbildningen är inte CSN-berättigad då den är mindre än 50%).

Studietid

14 augusti 2023 – 14 juni 2024.

Förkunskaper och urval

Kursen passar dig som har tidigare erfarenhet av naturliv. Vid fler sökande än platser kommer urval göras utifrån intervju och motivation.

Kursintyg

Efter genomförd och avslutad utbildning får du som deltagare ett kursbevis där det framgår vilka kunskaper och kompetenser du fått under kursen.

Gruppindelning

Kursen är uppdelad i två grupper; Fyrfotingarna och Fjäderfäna. Kursen kommer anpassas till de deltagare som blir antagna. Det är viktigt att du har möjlighet att närvara under alla träffar i naturen.

Kursdatum

Fjäderfäna

 • 3-9 september 2023
 • 21-27 januari 2024
 • 26 maj - 1 juni 2024

Fyrfotingarna

 • 3 sep - 9 september 2023
 • 15 jan-21 januari 2024
 • 3-9 juni 2024

Kursens syfte och mål

Fördjupa kontakten med naturen och upplevelsen att du är en del av den.
Lära dig praktiska kunskaper som gör att du kan leva med naturen i högre utsträckning.
Utveckla din pedagogiska verktygslåda med olika övningar, lekar och praktiska kunskaper.
Vara med i utvecklandet av en kultur/gemenskap som lever mer hållbart och närmare naturen.
Att efter avslutad utbildning ha förståelse hur du kan utöva och bygga vidare på kunskaperna på egen hand, samt leda/inspirera andra till en livsstil närmare naturen.

Lärare

Niklas och Johan

Niklas passion finner han i utforskandet av det vilda, både naturen och det vilda inom oss. Det handlar inte om hur vi kan överleva ensamma i naturen, utan om hur vi tillsammans kan leva med den. Niklas är en av grundarna till föreningen Naturliv, har en 2-årig utbildning som vildmarksguide och har jobbat med att hålla kurser i Naturliv de senaste 10 åren. Detta är femte året som har jobbar som folkhögskolelärare med kursen Naturliv. Lek, utmaningar och att få uppleva trygghet och samhörighet i naturen är alla viktiga delar för Niklas.

Johan brinner för att leva i gemenskap, som en del av naturens gemenskap. Han brinner för det grundläggande i att vara människa, att gå på djupet in i vårt ursprung. Bakom sig har Johan flera års utbildning på en vildmarksskola i USA och han har jobbat som vildmarksguide de senaste femton åren - varav de fem senaste åren främst genom folkhögskolekursen Naturliv. Johan ser naturen och alla de varelser som lever där som de främsta lärarna i hur vi kan återfå balansen och leva mer hållbart - genom medvetenhet, kontakt, lek och utmaning.

Kostnad

All undervisning på folkhögskola är avgiftsfri men du betalar en avgift för mat, utrustning och gästlärare på 5000kr för hela läsåret. Resekostnader och kostnader för egen utrustning tillkommer.

Ansökan

Sista ansökningsdag 15 april.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

 • Fördjupa kontakten med naturen och upplevelsen att du är en del av den.
 • Lära dig praktiska kunskaper som gör att du kan leva med naturen i högre utsträckning.
 • Utveckla din pedagogiska verktygslåda med olika övningar, lekar och praktiska kunskaper.
 • Vara med i utvecklandet av en kultur/gemenskap som lever mer hållbart och närmare naturen.
 • Att efter avslutad utbildning ha förståelse hur du kan utöva och bygga vidare på kunskaperna på egen hand, samt leda/inspirera andra till en livsstil närmare naturen.

 

Region Uppsala folkhögskola

- en folkhögskola i hela länet

Region Uppsala folkhögskola finns på fyra platser i Uppsala län: Wik, Uppsala, Tierp och Heby. Hos oss kan du läsa flera olika utbildningar och kurser inom våra profilområden kultur, språk, natur och hälsa. Kultur och bildning står i centrum och vår vardag genomsyras av ett aktivt miljö- och demokratiarbete.  

Läs mer om skolan

Postadress:
Region Uppsala folkhögskola
Viks mur 35
755 91 Uppsala

Telefon: 018-611 66 50
E-post: rufhsk@regionuppsala.se
Webbadress: https://regionuppsala.se/region-uppsala-folkhogskola/

Vill visa att skogen är en trygg och läkande plats

Marcus och Elinor drömmer om att arbeta i naturen med människor. De går kursen Äventyrsguide och får lära sig om friluftsliv, äventyrssport och ledarskap.

Läs hela artikeln