Allmän kurs Humanistisk-samhällsvetenskaplig linje

Ansök nu

Allmän kurs Humanistisk-samhällsvetenskaplig linje

Geijerskolan

Ansök nu
Bra grund för vidare studier. Du kan komplettera behörigheter och läsa tillvalsämnen. Individuellt kursupplägg. Flera språk erbjuds. Små grupper och trivsam studiemiljö. Kan kombineras med collegeår.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1-2 år

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Grundskola och ett personligt brev

Kostnader: geijerskolan.se/avgifter-och-kostnader

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 23 aug 2021 - 3 jun 2022

Kontakt:
Rebekka Homilius

Telefon: 0552-30250
E-post:
rebekka.homilius@geijerskolan.se


Den här linjen erbjuder alla gymnasiegemensamma ämnen (före detta kärnämnen), som ger dig grundläggande behörighet. Även om du redan har läst in en del ämnen eller vill fräscha upp dina kunskaper är du mycket välkommen till oss. Tack vare ett brett utbud av tillvalsämnen (olika språk, foto, måleri, musik, konsthistoria, psykologi, webbprogrammering, fysisk träning) kan schemat komma att se olika ut. Alla kursdeltagare får möjligheten att sammanställa en ämnesinriktning utifrån sina specifika behov. Självklart hjälper vi er med detta.

Karakteristiskt för Geijerskolan är den vackra omgivningen nära Klarälven med många promenadvägar, den intressanta blandningen av olika profiler, den allestädes närvarande musiken och inte minst det mycket individuella arbetssättet.

Årets språk
Kursens koncept är, att det är kursdeltagarna som får rösta fram ett språk som det jobbas med under läsåret i studiecirkelform. Kursen årets språk riktar sig först och främst till nybörjare och är inte behörighetsgivande.

Moderna språk
Är du intresserad av språk, till och med språknörd? Har du planer på att resa eller jobba utomlands? Då ska du välja bland våra språkkurser. Vi erbjuder engelska, tyska, spanska och ryska på olika nivåer. Dessutom kan deltagarna rösta fram ett femte språk i ämnet ’årets språk’ (se ovan).

Collegeår - folkhögskola/universitet
För dig som vill få ett introduktionsår till högre studier finns collegeinriktningen. En dag i veckan deltar du tillsammans med en annan grupp studerande i föreläsningar och seminarier på Karlstads universitet. Du kombinerar folkhögskolestudier med collegeåret och kommer att delta i fyra universitetskurser: Språkets och lärandets värld, självständigt arbete, människans värld och vetenskapens värld. För att få högskolepoäng måste du under läsåret uppnå grundläggande behörighet, d.v.s. ha läst in motsvarande gymnasieämnen. Gå gärna in på Karlstad universitets hemsida för mer information om kursernas innehåll.

 

* Grundläggande behörighet till högskolan/ universitet från folkhögskola
Grundläggande behörighet innebär att man är behörig till att läsa på högskola respektive universitet. För att få grundläggande behörighet från folkhögskolan måste man uppfylla ett omfattnings- och ett innehållskrav.

Omfattningskrav (olika varianter):
- Tre hela år på folkhögskola
- Två år på folkhögskola om du har studerat minst motsvarande ett år på gymnasieskola eller komvux
-Två år på folkhögskola om du har grundskolan och har minst ett års erfarenhet från arbetslivet
- Ett år på folkhögskola om du har studerat på gymnasieskola eller komvux minst motsvarande två år

Innehållskrav (gymnasiegemensamma ämnen):
- Svenska 1, 2 och 3, eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
- Engelska 5 och 6
- Matematik 1 a, b eller c
- Samhällskunskap 1a1
- Naturkunskap 1a1
- Religionskunskap 1
- Historia 1a1

Antagning i mån av plats även i januari, kontakta kursansvarig för mer info.


Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs
Den kursdeltagare som har gått den humanistisk-samhällsvetenskapliga linjen under ett år ska ha läst in alla gymnasiegemensamma kurser för att få grundläggande behörighet respektive ha läst in de flesta kärnämnen på vägen till grundläggande behörighet • utvecklat sin studieförmåga • fått en bra utgångspunkt för yrkeslivet och/eller högskolestudier • fått en idé om arbetssättet på ett universitet (gäller dem som väljer collegeår) • fått nya eller bättre kunskaper i språk (gäller dem som väljer språkprofil) • utvecklat sin sociala förmåga genom kontakten med andra

Länk till kursen på skolans webbplats
https://geijerskolan.se/humanistisk-samhallsvetenskaplig-linje/