• Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Ge dig tid att fokusera på ditt instrument! Musikerlinjen är till för dig som satsar på en solistisk karriär och dig som vill spela med andra – oavsett genre.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Förkunskaper För att bli antagen till musikerlinjen skall du ha - grundläggande behörighet - tillräckliga förkunskaper på ditt instrument för att du ska kunna tillgodogöra dig undervisningen Antagningen sker med ledning av antagningsprov.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2022 - 9 jun 2023

Kostnader: V. g. se https://geijerskolan.se/avgifter-och-kostnader/

Kontakt: Johan Gund

Telefon: 0552-30250

E-post:
johan.gund@geijerskolan.se

Musikerlinjen är lämplig för dig som vill satsa på en musikalisk yrkesutbildning men passar också för den som under ett eller två år vill ägna sig åt musik på heltid och få spela och utveckla sina kunskaper på sitt/sina instrument.

Du får individuell undervisning på ditt huvudinstrument och biinstrument och deltar i ensemblespel, musikteori och ensembleledning. Du deltar i gemensamma lektioner där man spelar upp för varandra och tar upp generella frågor om instrumentet och musiken.

Du som går musikerlinjen kan välja mellan två huvudinriktningar:

Solistisk inriktning:

Du fokuserar på ditt huvudinstrument för att utveckla din spelteknik, repertoar och gestaltningsförmåga. Dessutom studerar du musikteori, ensemblespel, ensembleledning och kan också få undervisning på ett biinstrument.

Ensembleinriktning:

Du arbetar med ditt huvudinstrument och kanske ett biinstrument men har större möjligheter att delta i ensemblespel inom olika stilar och genrer. Deltagarna kan bilda olika typer av ensembler, t.ex. jazzensemble, popgrupp, storband, vokalgrupp, folkmusikgrupp och vokal-/instrumentalensemble.  De studerande har tillgång till övningslokaler med utrustning för ensemblespel rock/jazz och ljudanläggning. Ensemblegrupperna sätts samman av de studerande som går utbildningen. Möjligheterna till ensemblespel är därför beroende av vilka studerande som går linjen, vilka instrument de spelar och vilken inriktning de har.

Gemensamma ämnen och tillvalsämnen

Alla studerande på musikerlinjen läser gehörslära, satslära, musikhistoria (klassisk, rock eller jazz), ensembleledning, körsång och scenisk kommunikation. Dessutom finns ett stort antal tillvalsämnen. Du kan välja bl.a. övning och utveckling, brukspiano, bruksgitarr, improvisation, kompositionsseminarium (klassiskt eller afro), inspelningsteknik, foto, språk, måleri och fysisk träning.

På Geijerskolan har du många möjligheter att spela och uppträda, både som solist och i ensemble. Förutom att spela på gemensam lektion/masterclass medverkar du vid lunchmusik, på musikcaféer samt konserter på och utanför skolan.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Målsättning för musikerlinjen på Geijerskolan

Efter kursen förväntas deltagaren

 • ha utvecklat sin spelteknik och gestaltningsförmåga på sitt instrument
 • ha fått en breddad repertoar
 • ha utvecklat sin förmåga i ensemblespel
 • ha framträtt som solist och i ensemble
 • vara väl förberedd inför antagningsprov till musikhögskolor.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://geijerskolan.se/utbildning/musikerlinje/

Fler kurser inom: Musik Klassisk Improvisation

Geijerskolan, folkhögskolan i Ransäter

Vi finns i sagans och diktens landskap i Ransäter i natursköna Värmland. Vi erbjuder en ovanlig bredd av olika utbildningar. Platsen inbjuder till att du kan fokusera på studier. Geijerskolan är en stimulerande studiemiljö och har en skön atmosfär. Cafékvällar, konserter med skolans ensembler och kulturmöten berikar fritiden. Vi har ett stort och trivsamt internat!

Läs mer om skolan

Postadress:
Geijerskolan, folkhögskolan i Ransäter
Allévägen 1
684 93 Ransäter

Telefon: 0552-302 50
E-post: info@geijerskolan.se
Webbadress: http://geijerskolan.se/

Vi lärde oss att ta musikeryrket på största allvar

Det blev intensiva och utmanande år på folkhögskola för Isabel Neib. I dag är hon artist, producent och labelboss. Hon beskriver sin musik som kontrastrik och elektronisk ”happy/sad pop”. Foto: Loella Billner

Läs hela artikeln