Allmän kurs Humanistisk-samhällsvetenskaplig linje

Behörighetsgivande kurs Geijerskolan, folkhögskolan i Ransäter
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs
Bra grund för vidare studier. Du kan komplettera behörigheter och läsa tillvalsämnen. Individuellt kursupplägg. Flera språk erbjuds. Små grupper och trivsam studiemiljö. Kan kombineras med collegeår.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Grundskola och ett personligt brev

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 7 jun 2024

Kostnader: geijerskolan.se/avgifter-och-kostnader

Kontakt: Rebekka Homilius

Telefon: 0552-30250

E-post:
rebekka.homilius@geijerskolan.se

Humanistisk-samhällsvetenskaplig linje erbjuder alla gymnasiegemensamma ämnen (före detta kärnämnen – se rutan till höger), som ger dig grundläggande behörighet *. Även om du vill komplettera dina betyg eller vill fräscha upp dina kunskaper är du mycket välkommen till oss.

Tack vare ett brett utbud av tillvalsämnen (olika språk, foto, måleri, konsthistoria, musik, filosofi, psykologi, sociologi, internationell media, webbprogrammering, fysisk träning) kan schemat komma att se olika ut. Alla kursdeltagare får möjligheten att sammanställa en ämnesinriktning utifrån sina specifika behov. Självklart hjälper vi dig med det. Karakteristiskt för Geijerskolan är den vackra omgivningen nära Klarälven med många promenadvägar, den intressanta blandningen av olika profiler, den allestädes närvarande musiken och inte minst det mycket individuella arbetssättet.

Moderna språk
Är du intresserad av språk, till och med språknörd? Språkkunskaper är även ett stort plus inför ett framtida yrkesval. Välj bland våra språkkurser: vi erbjuder engelska, tyska, spanska och ryska på olika nivåer.

Collegeår – folkhögskola/universitet
För dig som vill få ett introduktionsår till högre studier finns collegeinriktningen. En dag i veckan deltar du tillsammans med en annan grupp studerande i föreläsningar och seminarier på Karlstads universitet. Du kombinerar folkhögskolestudier med collegeåret och kommer att delta i fyra universitetskurser: Språkets och lärandets värld, självständigt arbete, människans värld och vetenskapens värld. För att få högskolepoäng måste du under läsåret uppnå grundläggande behörighet, d.v.s. ha läst in motsvarande gymnasieämnen. Gå gärna in på Karlstad universitets hemsida för mer information om kursernas innehåll.

Läsa in enskilda ämnen
Vill du gå en särskild utbildning och saknar enskilda ämnen för att komma in eller vill du helt enkelt komplettera din grundläggande behörighet? Inom vår utbildning Humanistisk-samhällsvetenskaplig linje, erbjuder vi nu ett skräddarsytt schema på halvtid som motsvarar dina behov. Det är även möjligt att jobba till en viss utsträckning samtidigt som du studerar hos oss.


Du kan välja bland följande ämnen:

 • Matematik 1a/1b/1c (även högre behörigheter)

 • Naturkunskap 1a1

 • Svenska 1/2/3

 • Engelska 5/6

 • Samhällskunskap 1a1

 • Religionskunskap 1

 • Historia 1a1

 • Svenska som andraspråk 1/2/3.

*Grundläggande behörighet innebär att man är behörig till att läsa på högskola respektive universitet. För att få grundläggande behörighet måste man uppfylla ett omfattnings- och ett innehållskrav.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

En deltagare som har gått den humanistisk-samhällsvetenskapliga linjen under minst ett år ska:

 • ha läst in alla gymnasiegemensamma ämnen för att få grundläggande behörighet respektive ha läst in de flesta gymnasiegemensamma ämnen på vägen till grundläggande behörighet
 • ha utvecklat sin studieförmåga
 • ha fått en förståelse för vad folkbildning innebär
 • ha fått en bra utgångspunkt för yrkeslivet och/eller högskolestudier
 • ha fått en idé om arbetssättet på ett universitet (gäller dem som väljer collegeår)
 • ha fått nya eller bättre kunskaper i språk (gäller dem som väljer språkprofil)
 • ha utvecklat sin sociala förmåga genom kontakten med andra elever

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://geijerskolan.se/humanistisk-samhallsvetenskaplig-linje/

Geijerskolan, folkhögskolan i Ransäter

Vi finns i sagans och diktens landskap i Ransäter i natursköna Värmland. Vi erbjuder en ovanlig bredd av olika utbildningar. Platsen inbjuder till att du kan fokusera på studier. Geijerskolan är en stimulerande studiemiljö och har en skön atmosfär. Cafékvällar, konserter med skolans ensembler och kulturmöten berikar fritiden. Vi har ett stort och trivsamt internat!

Läs mer om skolan

Postadress:
Geijerskolan, folkhögskolan i Ransäter
Allévägen 1
684 93 Ransäter

Telefon: 0552-302 50
E-post: info@geijerskolan.se
Webbadress: http://geijerskolan.se/