Kyrkomusikerutbildning deltid

Profilkurs, Yrkesutbildning Geijerskolan, folkhögskolan i Ransäter
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  4 år 2-4 år, 50-100%
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Yrkesutbildning

Geijerskolan erbjuder kyrkomusikerutbildning på deltid med individuell uppläggning.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3-årigt gymnasium eller motsvarande. Antagningsprov. Antagningsproven tar en dag. Löpande antagning. Antagningsprov på dag efter överenskommelse.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 14 jun 2024

Kostnader: https://geijerskolan.se/avgifter-och-kostnader/

Kontakt: Åke Skommar

Telefon: 0552-30250

E-post:
ake.skommar@geijerskolan.se

Geijerskolan erbjuder kyrkomusikerutbildning på deltid/distans med individuell uppläggning. Du som t.ex. har en utbildning från musikhögskola kan normalt läsa in kyrkomusikerutbildningen på halvtid under två eller tre terminer. För dig som inte har någon musikutbildning tidigare kan vi erbjuda olika former av deltidsstudier, utbildningslängden beror då på hur stor del av kursen du läser per år.

För att få kyrkomusikerexamen ska du även ha gått  Svenska kyrkans pastoralteologiska utbildning för kyrkomusiker. Denna kan genomföras antingen som en kurs på halvtid under två terminer vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala eller Lund eller genom att de pastoralteologiska utbildningsmomenten integreras i musikutbildningen på Geijerskolan som i så fall utökas med en termin. Svenska kyrkans grundkurs, som tidigare var ett obligatoriskt utbildningsmoment i kantorsutbildningen, ingår inte i den nya utbildningen.

 

Om du har examen från musikhögskola

Om du har musiklärarexamen eller annan utbildning från musikhögskola får du tillgodoräkna jämförbara kurser från denna när du tar kyrkomusikerexamen (eventuellt måste vissa av musikhögskolans kurser kompletteras). Övriga kurser som ingår kyrkomusikerutbildningen kan man normalt läsa in genom halvtidsstudier under två eller tre terminer om man har tillräckliga förkunskaper. För att få ut kyrkomusikerexamen fordras dessutom den pastoralteologiska utbildningen (se ovan!).

Ämnen som sång, klassiskt pianospel, musiklära, gehör, musikhistoria, pedagogik och psykologi kan man normalt tillgodoräkna i sin helhet om man läst dem på musikhögskolan och de har motsvarande innehåll.

Kurserna i satslära och ensembleledning behöver oftast kompletteras med en kyrkomusikalisk profildel. Liturgiskt orgelspel, solistiskt orgelspel och orgelkunskap är ämnen som man måste läsa i sin helhet.
När vi bestämt vilka ämnen på utbildningen du ska läsa schemalägger vi dem koncentrerat under veckan. Beroende på hur många kurser du valt koncentreras undervisningen till en eller två dagar per vecka (måndag-tisdag). Om du har tillräckliga förkunskaper kan du normalt läsa in de aktuella kurserna under två eller tre terminer.

 

Om du inte har examen från musikhögskola

Om du inte har examen från musikhögskola eller motsvarande måste du normalt läsa in alla kantorsutbildningens ämnen. Även här kan vi erbjuda möjlighet till en individuell uppläggning av studierna. Beroende på hur många ämnen du vill läsa kan undervisningen på skolan koncentreras till en, två eller tre dagar per vecka. Den eller de dagar du är på skolan blir då fyllda med lektioner medan ditt föreberedelsearbete (övning och inläsning) får ske de dagar du är hemma. Utbildningens längd beror här på dina förkunskaper och hur stor del av kursen du läser in per termin.

 

Kyrkomusikerutbildningen ämnen

Följande ämnen ingår i kyrkomusikerutbildningen. Här anges även kursens omfattning och hur undervisningen är upplagd samt vilka ämnen som kan tillgodoräknas om man har examen från musikhögskola.

 

Ämne  Upplägg  Omfattning  Kan tillgodoräknas 
Liturgiskt orgelspel  Grupp 2-3 st  vt under hela utbildningstiden   
Solistiskt orgelspel  Individuell underv  vt under hela utbildningstiden   
Ensembleledning vuxenkör  Helklass  vt under hela utbildningstiden  Beror på faktiska kunskaper 
Ensembleledning barn- och ungdomskör  Helklass    Beror på faktiska kunskaper 
Sång  Individuell underv  vt under hela utbildningstiden  Ja 
Klassiskt pianospel  Individuell underv  vt under hela utbildningstiden  Ja 
Brukspiano  Individuell underv  vt under hela utbildningstiden  Ja 
Musiklära  Ingår i satslära    Ja 
Gehör  Grupp 3-4 st  1,5 vt under hela utbildningstiden  Ja 
Satslära  Grupp 3-4 st  1,5 vt under hela utbildningstiden  Helt eller delvis 
Musikhistoria  Helklass  vt under tre terminer  Ja 
Pedagogik och undervisningsmetodik  Helklass/grupp  vt under två terminer  Ja, pedagogik 
Orgelkunskap  Helklass  vt under en termin   
Teologi och gudstjänst *)  Helklass  vt under hela utbildningstiden   
Praktik  I församling  Administreras av ditt hemstift   
Administration  Helklass  Seminarier   

*) Teologi och gudstjänst är den del av Svenska kyrkans pastoralteologiska utbildning som du läser på Geijerskolan. Dessutom ingår tre studieveckor på Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala eller Lund.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://geijerskolan.se/utbildning/kyrkomusikerutbildning-deltid/

Fler kurser inom: Kantor / Kyrkomusiker

Geijerskolan, folkhögskolan i Ransäter

Vi finns i sagans och diktens landskap i Ransäter i natursköna Värmland. Vi erbjuder en ovanlig bredd av olika utbildningar. Platsen inbjuder till att du kan fokusera på studier. Geijerskolan är en stimulerande studiemiljö och har en skön atmosfär. Cafékvällar, konserter med skolans ensembler och kulturmöten berikar fritiden. Vi har ett stort och trivsamt internat!

Läs mer om skolan

Postadress:
Geijerskolan, folkhögskolan i Ransäter
Allévägen 1
684 93 Ransäter

Telefon: 0552-302 50
E-post: info@geijerskolan.se
Webbadress: http://geijerskolan.se/