• Studietakt:
    100%
  • Längd:
    1-2 år
  • Ansök senast:
    25 mars
  • Kurstyp:
    Profilkurs

På sånglinjen lär du känna din personliga röst och utvecklar din sångteknik och förmåga att tolka sånger.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Grundläggande behörighet. Antagningsprov.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 21 aug 2023 - 7 jun 2024

Kostnader: V. g. se https://geijerskolan.se/avgifter-och-kostnader/

Kontakt: Paula Hoffman

Telefon: 0552-30250

E-post:
paulahoffmanmezzo@hotmail.com

På sånglinjen kan du välja mellan två inriktningar. Klassisk profil eller Allmän profil med blandade/ moderna genrer. Du kan dessutom välja en rent solistisk eller ensembleinriktad variant där du samarbetar med musikerlinjen.

 Sånglinjen ger dig:

möjlighet att utveckla din egen röst och sångteknik

ökad kunskap om rösten och sånginterpretation

bredd i din repertoar och kunskap om olika stilar och genrer

möjlighet att sjunga i ensemble och kör

många tillfällen att framträda på konserter och göra inspelningar

en god förberedelse för musikalisk yrkesutbildning vid t.ex. musikhögskola

Även ett alternativ för dig som vill pröva på att sjunga på heltid under ett eller två år utan att du har planer på en musikalisk yrkesutbildning.

sånglinjen kan du välja mellan två inriktningar. Klassisk profil eller Allmän profil med blandade/ moderna genrer. Du kan dessutom välja en rent solistisk eller ensembleinriktad variant där du samarbetar med musikerlinjen.

Allmän profil

Du är inriktad mot moderna genrer eller vill blanda genrer.
Tekniken du lär dig är grunden för dessa genrer, med eller utan mikrofon.

Vill du specialisera dig på jazz-/rock-/popteknik kan du som biämne välja individuell undervisning i någon av dessa genrer. I kursen ingår även ensemblespel, där du sjunger och musicerar tillsammans med de andra eleverna på musiklinjen.

Klassisk profil

På den klassiska profilen gör du en genomgång repertoar/stil från tidig musik fram till vår tids konstmusik. Du får sjunga opera både halvsceniskt och konsertant, samt sakral musik i kyrkorummet. I kursen ingår även ensemblespel, där du sjunger och musicerar tillsammans med de andra eleverna på musiklinjen, samt grundläggande språkcoachning för repertoar på franska, tyska, engelska och italienska.

Ämnen

Individuell sånglektion
Du har individuell sånglektion (40 minuter/vecka) med din sånglärare, då du arbetar med sångteknik, interpretation, eventuell språkcoachning och din aktuella sångrepertoar.

Gemensam sånglektion
Du har gemensam sånglektion (40 minuter/vecka) tillsammans med din lärare och andra sångelever då ni bl.a. sjunger upp för varandra och arbetar med interpretation.

Sångseminarum
Du har sångseminarium (40 minuter/vecka) då vi bl.a. går igenom hur rösten fungerar, tar upp övningsmetodik, arbetar med interpretation, går igenom olika genrer och stilar samt har gästlärare och arbetar mot olika projekt.

Sång med ackompanjatör
Du har tid med en pianoackompanjatör då du får öva din sångrepertoar

Biinstrument
Du har individuell lektion i ett biinstrument (25 minuter/vecka) där du kan välja valfri sånggenre eller ett annat instrument.

Ensemblespel
Du har ensemblespel (minst 40 minuter/vecka) då du musicerar med din grupp under ledning av en lärare

Körsång
På skolan finns två körer, kammarkören och elevkören. Kammarkören sjunger ofta på konserter, både på och utanför skolan. I regel framför kören varje år ett eller flera större verk med orkester. Elevkören arbetar med enklare repertoar och är anpassad för den som inte har så stor körerfarenhet. Kören arbetar med musik från de flesta genrer: klassisk körmusik, folkvisor, jazz och gospel. Du kan delta i en av körerna eller båda.

Vokalensemble
Vokalensemblen består huvudsakligen av de studerande som har sång som huvudinstrument och sjunger repertoar från olika genreområden.

Dessutom läser du gehörslära, satslära, musikhistoria, ensembleledning och scenisk kommunikation. Dessutom finns ett stort utbud av tillvalsämnen. Du kan välja bl.a. övning och utveckling, brukspiano, bruksgitarr, afroamerikansk musikhistoria, rockmusikhistoria, improvisation, kompositionsseminarium klassiskt eller afro, inspelningsteknik, foto, språk, måleri och fysisk träning.

Framträdanden, inspelningar och konserter
På sånglinjen ges det många tillfällen att sjunga inför publik. Det kan vara vid gemensam sånglektion, master class, lunchmusik, musikcaféer på skolan samt konserter på och utanför skolan. Du kommer även att få tillfälle att delta i inspelningsdagar i studio på skolan.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Målsättning för sånglinjen på Geijerskolan:

  • du ska ha utvecklat din sångteknik och gestaltningsförmåga
  • du ska ha fått en breddad repertoar, genrekunskap och kunskap om sånginstrumentet
  • du ska ha fått erfarenhet av att framträda som  solist, i ensemble och som korist
  • du ska vara väl förberedd inför antagningsprov till högre sångutbildningar

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://geijerskolan.se/sanglinje/

Fler kurser inom: Musik Klassisk Körsång Visor Opera

Geijerskolan, folkhögskolan i Ransäter

Vi finns i sagans och diktens landskap i Ransäter i natursköna Värmland. Vi erbjuder en ovanlig bredd av olika utbildningar. Platsen inbjuder till att du kan fokusera på studier. Geijerskolan är en stimulerande studiemiljö och har en skön atmosfär. Cafékvällar, konserter med skolans ensembler och kulturmöten berikar fritiden. Vi har ett stort och trivsamt internat!

Läs mer om skolan

Postadress:
Geijerskolan, folkhögskolan i Ransäter
Allévägen 1
684 93 Ransäter

Telefon: 0552-302 50
E-post: info@geijerskolan.se
Webbadress: http://geijerskolan.se/

Vi lärde oss att ta musikeryrket på största allvar

Det blev intensiva och utmanande år på folkhögskola för Isabel Neib. I dag är hon artist, producent och labelboss. Hon beskriver sin musik som kontrastrik och elektronisk ”happy/sad pop”. Foto: Loella Billner

Läs hela artikeln