Måleri och grafik - fördjupningsår

Profilkurs Kyrkeruds folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Måleri och grafik – fördjupningsår är för dig som vill arbeta med det tvådimensionella bildberättandet. Här får du möjlighet att fördjupa dina färdigheter inom bland annat måleri, grafik och textil. 

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Antagning sker via ansökan, intervju och ett personligt brev.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2022 - 9 jun 2023

Kontakt: Lena Andersson

Telefon: 010-83 31 349

E-post:
lena.andersson@regionvarmland.se

Innehållet i Måleri och grafik - fördjupningsår bygger på att du har gått vårt basår eller har liknande kunskaper. Precis som namnet antyder har undervisningen tonvikten på tvådimensionellt skapande som måleri och bild.

Utbildningen ger dig grundkunskaper och fördjupning i den tvådimensionella bildens berättande. Du får prova på olika material och tekniker – allt från kol och blyerts till akvarell, tempera, akryl, gouache, tusch och olja - men lika viktigt är innehållet i övningarna. Ibland utgår vi ifrån tydliga teman och ibland från rena studier. På schemat har vi bland annat bildanalys, komposition, färg- och materiallära.

Det finns stort utrymme för dig att hitta ditt eget bildspråk och att utveckla din egen färg- och formkänsla. I undervisningen ingår även ämnen som teckning, modellstudier, konstgrafiska tekniker, foto och textil bild.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Kursmål

Kursen Måleri och grafik - fördjupningsår på Kyrkeruds folkhögskola ska leda till att kursdeltagarna har

 • fått en ökad medvetenhet om färg och form samt utvecklat ett rikt bildspråk.
 • getts möjligheten att utveckla sitt eget konstnärliga språk.
 • stärkt sin självkänsla för att våga prova och lära sig nya material och tekniker.
 • fördjupat sina kunskaper om konst och kultur både teoretiskt och praktiskt, samt fått kunskap om konstens betydelse i det samtida kulturlivet och i samhället i övrigt. 
 • utforskat sin kreativitet och fått kunskap om den konstnärliga processen från skiss och modellarbete till färdigt verk i olika tvådimensionella material.
 • fått kunskap om presentation- och utställningsteknik, analys och tolkning av egna och andras konstnärliga idéer och arbeten.
 • fått en god förberedelse inför ansökningar till högre konstnärliga studier, eller en start för egen konstnärlig verksamhet.

Kyrkeruds folkhögskola

Kyrkeruds folkhögskola - Konstskolan i Värmland -  är skolan för dig som vill utvecklas konstnärligt inom olika konstformer i en kreativ miljö. Du kan även läsa allmän kurs som är behörighetsgivande för högre studier både i Årjäng och på vår filial i Säffle. Skolan i Årjäng är belägen vid sjön Västra Silen, tre kilometer utanför värmländska Årjäng. Där finns stora och välutrustade ateljéer/verkstäder som är öppna för kursdeltagarna även utanför ordinarie lektionstid. Sommartid erbjuds dessutom en mängd olika sommarkurser som du hittar på vår egen hemsida (www.kyrkerud.se). Skolan är så gott som helt tillgänglig för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Kyrkeruds folkhögskola
Kyrkeruds folkhögskola
672 91 Årjäng

Telefon: 010-83 31 340
E-post: kyrkerud@regionvarmland.se
Webbadress: http://www.kyrkerud.se/