Skådespeleri - Film och teater

Ansökan stängd

Skådespeleri - Film och teater

Molkoms folkhögskola

Ansökan stängd

Vi tar din dröm på allvar! Hos oss får du utvecklas som skådespelare i produktioner både på teaterscenen och framför kameran. Här har vi den modernaste film- och teatertekniken bland alla nordens folkhögskolor. Här finns vi. Var är du? Välkommen in i vår kreativa värld!

Kurstyp: Profilkurs, Yrkesutbildning

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Kostnader: För aktuella deltagaravgifter, serviceavgift och internatavgift se skolans hemsida.

Studiestödsnivå (CSN):
Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 24 aug 2021 - 18 jun 2022

Plats för kursen: Molkom

Kontakt:
Anna Almroth

Telefon: Växel 010-833 10 04
E-post:
anna.almroth@regionvarmland.se


Skådespelarutbildning för både film och teater
Grundläggande på skådespelarutbildningen är din personliga och konstnärliga utveckling. Du får jobba framför kameran och möter publik från scenen. Kursens kombination av både film- och teaterskådespeleri är unik som folkhögskoleutbildning.

Vårt spännande samarbete med filmlinjen sker på engelska vilket du har nytta av i en framtida karriär. Under studietiden får du göra ett flertal studiebesök där vi ser på scenkonst. Skådespelarutbildningen är ettårig med möjlighet till ett andra år där du bland annat får kompetens som film- och teaterpedagog och praktik under 2-3 veckor.

Skådespeleri 1 och 2 åker till Scenkonstbiennalen, samt gör kortare resor i samband med filminspelningar och teaterbesök. Skådespeleri år 2 åker dessutom till Medelhavet – för filminspelning.

Mål för utbildningen

År 1

Växa som människa och lära dig skådespelerihantverket
Utvecklas som skådespelare tekniskt och konstnärligt under ett eller två år
Förbereda dig för högre utbildning som skådespelare
Pröva om en karriär inom skådespeleri är något du vill satsa vidare på

År 2

Ta uppdrag som frilansande skådespelare och scenarbetare
Arbeta som film- och teaterpedagog,
Kunskap för att starta en frigrupp.
Redo att söka högre utbildning

Utbildningens innehåll

År 1

Utbildningen är inriktad på färdighetsträning och produktion som omfattar skådespeleri för film och teater. Du övar tekniker i drama, rörelse, tal, improvisation och gestaltning. Då teater och film är kollektiva konstformer läggs vikt vid reflektion och analys av egna och andras arbeten.

År 2

Under andra året har vi ett fördjupat fokus på din individuella utveckling som skådespelare genom ett flertal scenkost- och filmproduktioner, så du får möjlighet att spela olika roller och möta varierad publik. I år 2 får du fördjupad kunskap om den konstnärliga aspekten och det praktiska arbetet bakom scenen. Du gör även en praktikperiod utanför skolan där du kan fördjupa ditt intresse inom ett specifikt område. Vi gör också en studieresa till medelhavet med filminspelning.

Nätverk och samarbete på skolan
Vi samarbetar med Riksteatern och Strindbergs intima teater i Stockholm gällande föreställningar och workshops. Samarbete finns även med internationella skolor och teatergrupper och vi är aktiva inom flera arrangörsnätverk som verkar för scenkonst i hela Sverige.
Förutom det nära samarbetet med filmutbildningen har vi även samarbete kring röstskådespeleri med animationsutbildningen. Vårt samarbete med Hälsotränarna innebär att alla skådespelare får en egen PT.

Egen utrustning/låneutrustning
Molkoms folkhögskola tillhandahåller all utrustning för dina teater- och filmproduktioner och övningar.

Ansökan och antagning
Du som söker bör ha erfarenhet av teater/rörelse/röst – från estetiskt program på gymnasiet eller andra former från teatergrupper/scenframställning.

Till din ansökan ska du bifoga:

  • Personbevis (beställs via Skatteverkets webbplats)
  • Personligt brev
  • Kopior av betyg
  • Eventuella arbetsgivarintyg
  • Intyg, referenser

Sista ansökningsdag 15 april, men vi tar emot ansökningar även efter i mån av plats.