Collegeåret Folkhögskola/Universitet

Profilkurs Molkoms folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år 50 procent på gymnasienivå och 50 procent på högskolenivå
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Collegeåret är ett samarbete med Karlstad Universitet där du kombinerar folkhögskolestudier med högskolestudier.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Antagningskriterier För att ansöka behöver du ha fyllt 18 år. För att din ansökan ska vara fullständig bifogar du följande: Personligt brev Personbevis Betyg (grundskola, gymnasiebetyg/komvux, krav Sv1/Sva1)

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 22 aug 2022 - 9 jun 2023

Plats för kursen: Molkoms folkhögskola i Karlstad, Orrholmsgatan 4

Kostnader: För aktuella deltagaravgifter, serviceavgift och internatavgift se skolans hemsida. Studiestödnivå är gymnasienivå på 50 procent och högskolenivå på 50 procent.

Kontakt: Irja Eklund Altensten

Telefon: 010-833 10 04

E-post:
irja.eklund.altensten@regionvarmland.se

Collegeåret är en möjlighet att testa och se vad högskolestudier innebär och om det passar just dig. Collegeåret är ett samarbete mellan Karlstads universitet och Region Värmlands folkhögskolor, samt vissa kommuners vuxenutbildningar.

Kursen kombinerar studier av gymnasiegemensamma ämnen på en folkhögskola med högskolestudier. Under året läser du 50 procent vid folkhögskolan parallellt med 50 procent vid Karlstads universitet.

Studierna på folkhögskola kan ge ämnesbehörighet i de gymnasiegemensamma ämnena svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, historia, religion och naturkunskap.

För dig som vill studera vidare efter collegeåret

För att du ska kunna läsa vidare på yrkeshögskola, högskola eller universitet krävs att du har examen från gymnasiet, kommunal vuxenutbildning eller grundläggande behörighet med studieomdöme från folkhögskola.

Det är viktigt att känna till att Collegeåret inte ger dig grundläggande behörighet och studieomdöme vilket krävs för högre studier.

Grundläggande behörighet med studieomdöme från folkhögskola uppnås när du har ämnesbehörigheter i de sju gymnasiegemensamma ämnena och har studerat minst ett år heltid på Allmän kurs.

Saknar du examen från gymnasiet, kommunal vuxenutbildning eller grundläggande behörighet med studieomdöme från folkhögskola så rekommenderar vi studier på Allmän kurs före eller efter Collegeåret.

Garantiplatser på Karlstad Universitet

Karlstad universitet reserverar en garantiplats per program på grundnivå för studerande som har fullföljt Collegeåret med godkänt resultat och har examen från gymnasiet, kommunal vuxenutbildning eller grundläggande behörighet med studieomdöme från folkhögskola.

Kontakt Molkoms folkhögskola

Irja Eklund Altensten
Biträdande rektor
Telefon växel 010-833 10 04
Epost irja.eklund.altensten@regionvarmland.se

Delkurser på universitetet:

 • Akademiskt skrivande (7,5 hp)
 • Vetenskapsteori (7,5 hp)
 • Kulturstudier (7,5 hp)
 • Självständigt arbete (7,5 hp)

För frågor rörande universitetsdelens kurser, se www.kau.se eller via telefon;
Telefon 054 – 700 10 50 eller 054 -700 17 25.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Collegeåret är ett förberedande år inför högre studier, studierna på folkhögskola kan ge ämnesbehörighet i de gymnasiegemensamma ämnena svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, historia, religion och naturkunskap.

Fler kurser inom: Övrigt

Molkoms folkhögskola

Molkoms folkhögskola har verksamhet i Molkom, Karlstad och Filipstad med totalt ca 200 kursdeltagare. Det här är skolan för dig som är intresserad av film, skådespeleri, animation eller hälsa. Vi erbjuder också Allmän kurs för dig som behöver skaffa dig behörighet för fortsatta studier, eller förbättra dina kunskaper från grundskola/gymnasium.

Läs mer om skolan

Postadress:
Molkoms folkhögskola
Region Värmland
651 82 Karlstad

Besöksadress: Mejerivägen 3

Telefon: 010-833 10 04
E-post: molkom@regionvarmland.se
Webbadress: http://www.molkom.nu/