Allmän kurs: Spel och lärande

Behörighetsgivande kurs Kristinehamns folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  15 maj, sena ansökningar behandlas i mån av plats
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs
Kursen vänder sig till dig som delvis saknar gymnasiekompetens och är inbiten ”Gamer”. Fokus ligger på att utforska lärandet som sker med spel samt möjligheterna till vidareutbildning inom dataspel.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du ska ha godkänt i Svenska 1 (eller motsvarande), och ha gått ett eller flera år på gymnasiet, och ha några kurser godkända.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug 2022 - 2 jun 2023

Kostnader: Undervisningen är kostnadsfri. Studiebesök, aktivitetsveckor, viss kurslitteratur och förtäring vid gemensamma samlingar medför en kostnad på 2000 kr/läsår. Kostnader för övrig kurslitteratur tillkommer, liksom kostnader för studieresa till DreamHack.

Kontakt: Margareta Dahlqvist

Telefon: 0703-539253

E-post:
margareta.dahlqvist@regionvarmland.se

 

MÅL MED UTBILDNINGEN:

 • Att du ska uppnå gymnasiekompetens genom att  komplettera de gymnasiegemensamma ämnen som du saknar
 • Att du ska skall utveckla kunskap om lärande via dataspel
 • Att stärka ditt självförtroende och ge en bra grund för fortsatta studier
 • Att ge dig verktyg att planera och genomföra dina studier både enskilt och i grupp

UTBILDNINGENS INNEHÅLL

Profiltimmarna utgör 7 timmar per vecka, ägnas till stor del åt spel och spelande. Arbetet sker både individuellt och i grupp. 

Kursen har tillgång till speldatorer, Oculus rift, samt spelkonsoller samt kortspel och olika former av brädspel. 

Under året bjuds olika föreläsare in till kursen. 

Höstterminen ägnas till största del åt att studera genrer inom spel samt ett projektarbete, där den enskilda kursdeltagaren redovisar detta i form av en vetenskaplig rapport. Fokus i projektarbetet är lärandet som sker när man spelar. Kursdeltagare erbjuds att göra ett studiebesök på Dreamhack i Jönköping. 

Under vårterminen anordnar kursen ett LAN för hela folkhögskolan. En stor del tid av terminen ägnas åt speldesign. Vi studerar även hur det kan gå till att skriva en spelrecension.Ett studiebesök till högskolan i Skövde ingår där vi får information om högskolans ingenjörsutbildningar inom spel.

Under läsåret används en del av profiltiden åt hälsoaspekter. 

Övrig tid studerar du de ämnen som du behöver för att uppnå gymnasiekompetens eller är intresserad av. Du börjar på den nivå du befinner dig och har goda möjligheter att påverka såväl innehåll som arbetssätt.

KURSINTYG, BEHÖRIGHETER OCH STUDIEOMDÖME

När du går på folkhögskola får du inga betyg i enskilda ämnen. Däremot utfärdas alltid kursintyg till elever som genomfört en folkhögskolekurs. Du som gått en allmän kurs och läst in behörigheter kan få ett behörighetsintyg med studieomdöme. Ett studieomdöme är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga. Studieomdömet används som urvalsgrund när du söker till högskola/universitet. När du söker till högskola/universitet görs det via en särskild urvalsgrupp, ”folkhögskolekvoten”.

Om behörighetsintyg och studieomdömen

 

Kristinehamns folkhögskola

Fritidsledarutbildning, kurser med specialpedagogisk profil och allmänkurs med spel- eller Indienprofil är exempel på kurser du kan läsa på Kristinehamns folkhögskola. Vårt mål är att du som kursdeltagare växer och utvecklas, att du blir mer intresserad av samhällsfrågor, att du ökar dina kunskaper och färdigheter samt att du tar del av och skapar kultur i olika former. Här kan du läsa in din behörighet för gymnasium eller högskola/universitet eller studera på eftergymnasial nivå på fritidsledarutbildningen. Skolan är centralt belägen i Kristinehamn och erbjuder både närundervisning och flexibla distansstudier. Du som vill har möjlighet att bo på vårt internat, och du som istället pendlar behöver bara promenera sju minuter från resecentrum för att komma fram. Skolan är tillgänglig för rullstolsburna, syn- och hörselskadade.

Läs mer om skolan

Postadress:
Kristinehamns folkhögskola
Strömsbergsgatan 15
681 32 Kristinehamn

Telefon: 010-8331250
E-post: kristinehamn@regionvarmland.se

Jag är en stor vinnarskalle

En skada satte stopp för Jessika Nurkkalas fotbollskarriär. Ganska snabbt efter det började hon bli mer och mer intresserad av esport. Att hennes storebror, som spelade dator- och tv-spel, vägrade låta henne spela gjorde henne inte mindre taggad på att börja.

Läs hela artikeln