Fritidsledarutbildning; specialpedagogisk profil

Profilkurs, Yrkesutbildning Kristinehamns folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  2 år
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Yrkesutbildning

Yrkesutbildningen för dig som vill arbeta med människor. Utbildningen har en specialpedagogisk inriktning och leder direkt till arbete. 

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du bör ha grundläggande behörighet för yrkeshögskola med särskild behörighet i svenska 2. Relevant erfarenhet från tidigare yrkesliv eller föreningsliv är meriterande. Länk till ansökan hittar du till höger.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug 2022 - 2 jun 2023

Kostnader: 6000 kronor per läsår för friluftsveckor, studieresor och litteratur. Studiebesök, aktivitetsveckor, viss kurslitteratur och förtäring vid gemensamma samlingar medför en kostnad på 1000 kr/läsår

Kontakt: Öyvind Alster

Telefon: 0701-752096

E-post:
oyvind.alster@regionvarmland.se

 

 

 

Att arbeta som fritidsledare är ett kreativt och omväxlande yrke med stort eget ansvar. Du fungerar både som pedagog och vägledare. Som fritidsledare jobbar du ofta fritt och självständigt. Grupper och grupprocesser står i fokus i fritidsledarens arbete och därför är ledarskap, kreativitet och samarbetsförmåga tre viktiga egenskaper. Detta betonar vi på utbildningen och använder därför ett arbetssätt som utvecklar din förmåga till att ta egna initiativ. 

Utbildningen bedrivs endast på folkhögskola och är jämställd med högskoleutbildning. Att gå på folkhögskola är att vara tillsammans med människor, ta del av varandras erfarenheter, arbeta självständigt eller i grupp och därigenom växa tillsammans. Folkhögskolans unika miljö är en bra grund för både fritidsledaryrket och för det livslånga lärandet. 

SPECIALPEDAGOGISK PROFIL

Utbildningen ger en unik spetskompetens för arbete med människor som har någon form av funktionsnedsättning – fysisk, psykisk, kognitiv, eller social. Du får kunskaper, erfarenheter och färdigheter som gör dig väl rustad för kommande yrkesverksamhet inom området. Den specialpedagogiska undervisningen omfattar 20 veckor och innehåller både teoretiska och praktiska delar.

Kristinehamns folkhögskolas fritidsledarutbildning är en del av organisationen Fritidsledarskolorna.

Mer information hittar du på Fritidsledarskolornas webbplats

KOSTNADER

Kostnader för litteratur, utrustning och resor tillkommer.

INNEHÅLL

 • Samhälle, fritidsarbete och kultur – med fokus på ungdomars fritid
 • Ledarskap och organisationsutveckling – teori och praktik för ett främjande ledarskap
 • Psykologi, sociologi och socialpedagogik – kunskap om människan som individ och i grupp
 • Utomhuspedagogik – med fem veckors friluftsaktiviteter
 • Projekt- och forskningsmetodik inklusive examensarbete
 • Specialpedagogisk profilkurs – teori och praktik för ett inkluderande fritidsledarskap
 • Idrottsmetodik, estetiska orienteringskurser och yrkesmetodik

Fler kurser inom: Fritidsledare

Kristinehamns folkhögskola

Fritidsledarutbildning, kurser med specialpedagogisk profil och allmänkurs med spel- eller Indienprofil är exempel på kurser du kan läsa på Kristinehamns folkhögskola. Vårt mål är att du som kursdeltagare växer och utvecklas, att du blir mer intresserad av samhällsfrågor, att du ökar dina kunskaper och färdigheter samt att du tar del av och skapar kultur i olika former. Här kan du läsa in din behörighet för gymnasium eller högskola/universitet eller studera på eftergymnasial nivå på fritidsledarutbildningen. Skolan är centralt belägen i Kristinehamn och erbjuder både närundervisning och flexibla distansstudier. Du som vill har möjlighet att bo på vårt internat, och du som istället pendlar behöver bara promenera sju minuter från resecentrum för att komma fram. Skolan är tillgänglig för rullstolsburna, syn- och hörselskadade.

Läs mer om skolan

Postadress:
Kristinehamns folkhögskola
Strömsbergsgatan 15
681 32 Kristinehamn

Telefon: 010-8331250
E-post: kristinehamn@regionvarmland.se

Jag får utmana mig själv i mitt ledarskap

Ola Gustavsson går fritidsledarlinjen på folkhögskola. En varierande utbildning som innehåller allt från psykologi till isvaksbad.

Läs hela artikeln