Eira Westrin är AT-läkare i Karlskrona till vardags, men under läkarstudierna tog hon ett års studieuppehåll för att läsa fri konst på Östra Grevie folkhögskola i Skåne. Det är något som hon inte ångrar.
Inriktningarna (2 dagar/vecka):
Tema
Istället för traditionella skolämnen läser vi på Allmän kurs temaområden i block. Där studerar vi verklighetsnära och strävar efter att förstå sammanhang mer än detaljer.
Vardagen är inte avgränsad i samhällskunskap, naturkunskap, religionskunska eller historia. Vi vill ge en helhetssyn på de områden som vi studerar och jobbar därför ämnesövergripande.
Vi tycker att det är viktigt att lära sig effektiva studiemetoder. Under temastudierna ingår projektarbeten där eleverna själva bestämmer hur arbetet ska planeras och utföras.
Konst
Här får du får prova på olika delar av det stora konstnärliga fältet, t ex teckning, måleri, grafik och skulptur. Du undervisas av lärare från vår Konstlinje.
Datorgrafik
På datorgrafiska inriktningen kombineras kärnämnesstudierna med datorgrafik och dataspelsproduktion. Här får du prova på både 3D-program och olika konstnärliga tekniker. Du undervisas av lärare från kursen Dataspel & Filmeffekter samt Konstlinjen.
Flex
Allmän kurs Flex är precis som den heter, en flexibel del av vår Allmänna kurs. Här kan du som studerande kombinera dina studier i svenska, engelska, matematik och samhällskunskap med ett urval av kurser. Du kan studera Friskvård, Körkortsteori, Omvärldskunskap och planera för framtiden.
Flex utformas individuellt och kursinnehållet anpassas efter den enskildes önskemål och behov. Det finns ett antal kurser att välja på och dessutom finns möjlighet att få extra studietid inom ramen för inriktningstiden. Här kan du studera körkortsteori, lära dig mer om friskvård, läsa omvärldskunskap och få hjälp med din framtidsplanering. Inom ramen för ämnet Framtid kan du få hjälp att skriva ett CV, du får analysera vad du vill och kan och vi tittar på arbetsmarknaden och dess utveckling.
Studerar du på den här inriktningen så väljer du vilka av dessa delar som du vill kombinera.
De övriga 3 dagarna läser du:
Allmänna ämnen
Svenska 5 timmar, engelska 3 timmar och matematik 3 timmar varje vecka. Du väljer nivågrupp efter dina tidigare kunskaper och färdigheter.
Valbara kurser
1-2 timmar/vecka väljer du själv vad du vill jobba med. Behörihetsläsning, egen träning eller musik.
Om du vill komma och se hur det är att studera på folkhögskola får du gärna komma på ett studiebesök. Kontakta Emma Wikblad - SYV -0910-73 20 12 eller Johanna Sehlstedt - kursföreståndare - 0910-73 20 13 .