Vi erbjuder Sveriges mest kompletta fjälledarutbildning. Utbildningen omfattar 80 veckor, där teori varvas med praktik. På fjälledarlinjen vistas du till största delen ute på fjällen och i skogen.

 
 
 
 

Kurstyp: Profilkurs, Yrkesutbildning

Studietakt: 100%

Längd: 2 år

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3 år gymn eller motsvarande, 20 år

Kostnader: 10 000:-/läsår för resekostnader.

Studiestödsnivå (CSN):
Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 24 aug 2020 - 27 maj 2022

Kontakt:
Åsa Ohlin

Telefon: 073-071 07 45
E-post:
info@fhsk.nu

Fjälledarutbildningen är en tvåårig yrkesutbildning på fem terminer (två höst-, två vår/vinter- samt en sommartermin). Efter avslutad utbildning kan du arbeta professionellt inom turism och friluftsliv.

Du har ett stort intresse för friluftsliv och vill jobba med människor. Det är meriterande om du har arbets- och ledarskapserfarenhet. Utbildningen kan upplevas krävande och det är en fördel om du är fysiskt uthållig och har skidvana såväl utför som på längden.

Fjälledarutbildningens syfte är att ge dig kunskap att arbeta professionellt inom friluftsliv och turism. Du kommer att lära dig att vistas i naturen under alla årstider. Terminerna är uppdelade i temaveckor och bedrivs till största delen utomhus.

Utbildningens innehåll kan delas in i sex olika huvudmoment:

  • Praktiskt tekniskt friluftsliv
  • Natur och kultur
  • Fjällsäkerhet
  • Turism och företagande
  • Ledarskap
  • Egen inriktning

Under det första året tränar du mycket på dina egna utomhusfärdigheter, både sommar- och vintertid. Särskilt fokus läggs på kommunikation och gruppens utveckling. Under andra året ligger fokus på att leda andra och utveckla dina undervisnings- och guidefärdigheter.

Det finns stor möjlighet att forma sin utbildning efter eget intresse. Praktik, projekt och studieresa står tillsammans för 19 veckor av utbildningstiden.

Du ges stor möjlighet att bygga nätverk under utbildningstiden och det brukar vara lätt att få arbete efter avslutad utbildning.

Antagning:

  • Vartannat år tar vi in cirka 16 personer (nästa antagning sker 2020)
  • Vi strävar efter så stor mångfald som möjligt i varje kursgrupp. Detta beaktas vid antagningarna.
  • Antagningsbesked brukas ges i början av juni

Förmöte:
Helgen 15-16 maj 2020 träffas nya och gamla deltagare på ett så kallat “förmöte”. Träffen är inte obligatorisk, men den hjälper oss att lära känna dig (och dig att lära känna oss) inför antagningarna. Du får veta mer om utbildningen, träffa lärare och se Storumans folkhögskola. Helt enkelt ett utmärkt tillfälle att se om detta är rätt utbildning för dig!

Länk till kursen på skolans webbplats
https://fhsk.nu/utbildningar/fjalledare/