Fjälledare: Yrke

Ansökan stängd
Skola:
Storumans folkhögskola
Plats:
Storuman - Västerbottens län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: 3-årig gymnasieutbildning med yrkeshögskolebehörighet eller högskolebehörighet. Övriga förkunskaper som krävs är att du är trygg i uteliv av olika former.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 3 aug 2022 - 26 maj 2023

Kostnader: Aktuella avgifter finns på vår hemsida.

Kontakt: Michael Cederback

Telefon: 0951-267 80

E-post:
michael.cederback@fhsk.nu

Fjälledare: Yrke riktar sig till dig som vill arbeta med friluftsliv på ett hållbart, pedagogiskt och säkert vis.

För att gå den här utbildningen förväntas du ha goda kunskaper och färdigheter kring hur du klarar dig själv ute i naturen. Utbildningens fokus ligger på att leda och ta hand om grupper i olika sammanhang samt fortsätta utveckla dina egna färdigheter. För att ge dig som deltagare perspektiv och erfarenhet av andra länders friluftsliv avslutas läsåret med en tågluff till Alperna. Samtidigt får du uppleva att hållbart resande är möjligt.

Det här är en praktisk utbildning där man lär sig saker ”hands on”. Hos oss lär du dig exempelvis att vada en jokk genom att göra det. Vi vill att du ska få så mycket utevistelse som möjligt. Fokus ligger på glädje och gemenskap med förhoppningen att varje deltagare skall få uppleva ett otroligt år i naturen och samtidigt känna sig stärkt som människa.

Syfte:
Ge människor färdigheter och kunskaper att förstå och leda sig själva och grupper i naturens omväxlande förhållanden.

Mål:
Målet är att deltagaren efter avslutad utbildning skall ha sådan kunskap och erfarenhet att de tryggt kan ägna sig åt friluftsliv på egen hand, leda grupper säkert och att hitta nya vägar till yrken inom friluftsliv och naturturism.

Deltagarna får lära sig att vistas i naturen både bekvämt och säkert under alla årstider och väder. 

Följande färdigheter kommer deltagaren att lära sig: 

  • Att lära sig leda grupper i olika miljöer, med olika yttre och inre förutsättningar. 
  • Att starta och driva företag.
  • Få en större inblick i såväl svensk som europeisk friluftsliv. 
  •  Att undervisa i olika moment såsom skidåkning och grundläggande friluftsliv. 
  • Att arbeta med värdskap  
  • Att förstå gruppdynamiska processer.
  • Att fortsätta utveckla sina egna färdigheter i olika friluftsaktiviteter. 

Utbildningens innehåll
Du som slutför Fjälledare: Yrke blir certifierad enligt Fjälledarnormen. 

Vi flyttar fokus från dig som individ till gruppen och alla de processer som händer i en grupp. Naturligtvis fortsätter även din personliga utveckling av färdigheter och erfarenheter. 

Vi gör både korta och längre turer i skog och fjäll. Vi utgår från Storuman och utforskar närområdet som exempelvis fjällen i Norr – och Västerbotten. Vi kommer att avsluta året med en studieresa till Alperna. 

Det finns stora möjligheter att påverka sin utbildning som deltagare, både med undervisningen under året men framför allt på projekt- och praktikveckor. Här får deltagaren bestämma innehåll efter eget intresse. 

Individuella utvecklingssamtal genomförs tre gånger per läsår. Vi fokuserar på att den studerande ska få ut så mycket som möjligt av studietiden. Redan från start är det viktigt med medvetenhet om målsättningen med tiden hos oss.

Utvecklingssamtalen innefattar användande av självskattningsskalorna ORS (Outcome Rating Scale) och SRS (Session Rating Scale) och är en del av vårt arbete med personlig utveckling och mental träning.

Undervisningsformer
Undervisningen bedrivs i linje med folkbildningens grundtanke, det vill säga att deltagarnas delaktighet, deltagande och engagemang är centrala faktorer. Utbildningen kommer till stor del att vara praktisk och vi tillbringar en stor del av tiden utomhus. Vi kommer att göra både korta och längre turer i skiftande miljöer – i skogen, på fjället och på vattnet. 

Grunden för undervisningen är upplevelsebaserat lärande – vi gör, testar saker praktiskt, misslyckas ibland, vi delar med oss av erfarenheter och lär oss mer i samspelet med andra. 

De teoretiska momenten kommer att undervisas i form av föreläsningar, grupparbeten och workshops där deltagarna själva förväntas vara aktiva och dela med sig av sina egna erfarenheter. 

Kursmoment

  • Lavinutbildning, SVELAV 1
  • Skidskollärare – alpint
  • Ledarskap – kommunikation och gruppens processer, självkännedom och personligt ledarskap. 
  • Säkerhet – riskanalys, sjukvård, fysisk prestationsförmåga. 
  • Projekt – tid för fördjupning av personligt intresse. 
  • Praktik – möjlighet för deltagarna att ha praktik för att ge inblick i professionellt friluftsliv. 
  • Praktiskt tekniskt friluftsliv – olika typer av friluftsliv och aktiviteter under året. Till exempel fjällvandring,, mountainbiking, primitivt leverne, djurspårning, längdskidåkning, turskidåkning, utförsåkning: slalom, telemark och topptursskidåkning.

Gemensamma moment
Vi på Västerbottens folkhögskola strävar efter att stärka och utveckla demokratin. Det innebär att vi vill ge dig möjlighet att tillsammans med andra öka din kunskap och bildning för personlig utveckling och delaktighet i samhället. Vi skapar engagemang för att delta i samhällsutvecklingen genom samtal, idéutbyten och diskussioner.

Oavsett vilken utbildning du väljer hos oss kommer du löpande att få lära dig mer om personlig utveckling och mental träning, mänskliga rättigheter, jämställdhet, jämlikhet, hållbarhet och hälsa. Detta sker bland annat under temadagar, vid föreläsningar och genom praktiska övningar.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://fhsk.nu/utbildningar/fjalledare-yrke/

Jag drömmer om att göra skillnad

Markus tycker att det behövs fler vuxna som kan hjälpa unga till en meningsfull fritid. Och han vet redan vad han själv vill göra efter fritidsledarutbildningen.

Läs hela artikeln

Storumans folkhögskola

Storumans folkhögskola ligger bland mäktiga fjäll och fiskrika sjöar. Många av skolans utbildningar har anknytning till friluftliv och musik, vilket avspeglas av kursutbudet som präglas av natur, skidåkning och musikproduktion. Internat erbjuds i Storuman och Tärnaby.

Storumans folkhögskola är en del av Västerbottens folkhögskola och har Region Västerbotten som huvudman.

Läs mer om skolan

Postadress:
Storumans folkhögskola
Box 3
923 21 Storuman

Besöksadress: Folkhögskolegränd 2

Telefon: 0951-267 80
E-post: info@fhsk.nu
Webbadress: https://fhsk.nu/