Filmutbildning med fokus på spelfilm

Ansökan stängd
Skola:
Edelviks folkhögskola
Plats:
Burträsk - Västerbottens län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Arbetsprov.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug 2022 - 9 jun 2023

Kontakt: Linda Vikström

Telefon: 0914-795102

E-post:
linda.vikstrom@edelvik.se

Edelviks filmutbildning vänder sig till dig som är intresserad av att skapa berättelser med rörliga bilder. 

 

 

Film som uttrycksform ökar, framför allt i nya digitala plattformar och medier. Därför erbjuder vi en ettårig filmutbildning som syftar till att ge en bred, grundläggande kunskap i filmiskt berättande. Edelviks filmutbildning är en både teknisk och kreativ utbildning som ger dig verktygen som behövs för att kunna arbeta med film på ett professionellt sätt, från idéarbete till postproduktion. Extra fokus ligger på manus, regi och redigering. Utbildningen genomförs i mycket nära samarbete med de studerande på skådespelarutbildningen. Genom ett sådant samarbete skapas unika förutsättningar att genomföra filmprojekt.

Utbildningen bygger till stor del på praktiskt arbete. Vi genomför en rad olika projekt där eleverna gör filmer både på uppdrag och med egna idéer som grund.

Vi samarbetar med en handfull noga utvalda gästföreläsare, flera av dem internationellt framgångsrika. Återkommande gästlärare har varit Amanda Kernell (Sameblod) som har haft en hel veckas kurs i personregi, producenten Mathias Fjellström (Oscarsnominerad för Istället för Abrakadabra), Coloristen Simon Tingell med erfarenhet från storproduktioner som The Dark Knight och Harry Potter m.fl.

På utbildningen arbetar vi med film- och ljudteknik som innebär att du efter utbildningen får med dig arbetsprover som håller hög teknisk kvalitet. Edelvik har tillgång till en biograf med en filmduk på 3 x 5 m och plats för 170 besökare.

Kursmoment

1. Manus

Utan ett bra manus blir det ingen bra film, därför tycker vi att manus/dramaturgi för film är ett av våra viktigaste ämnen. Framför allt studerar våra elever klassisk filmstruktur, men vi diskuterar även alternativa dramaturgiska modeller.

2. Filmfoto

Vi använder Black Magic Cinema Camera för våra projekt. Bl.a. bildkomposition, ljussättning, bildmanus och efterbearbetning ingår i kursen.

3. Ljud

Hur får man bra ljud vid olika inspelningsförhållanden? Vilka typer av mikrofoner finns det? Hur skapar man den ljudbild man vill ha under postproduktionen? Vi tittar på det och mycket mer.

4. Regi

Regissören är den kreativa chefen på en filminspelning, men vad innebär det? Vi lägger mycket tid på arbetet med skådespelarna, men går också igenom projektledning, scenuppbyggnad m.m.

5. Redigering

Alla de val man gör i redigeringen kräver både tekniskt kunnande och fingertoppskänsla för berättande. Här formas filmen lika mycket som på inspelningsplatsen.

6. Filmbranschen

Hur ser verkligheten ut efter en filmutbildning? Vi åker på studiebesök och får besök av yrkesverksamma regissörer, fotografer, producenter m.m.

7. Egna projekt

Ett av utbildningens viktigaste mål är att förbereda för en framtid i filmbranschen, oavsett yrkesval. Detta kräver flexibilitet från vårt håll. Vi ger därför möjligheten till fem veckor med egna projekt. Det kan vara att skapa ett arbetsprov i form av en musikvideo, kortfilm, dokumentär eller ett manus. Vi kan också hjälpa till att ordna praktikplatser och studiebesök.

8. Grafik och digital bildbehandling

Vi arbetar med program som Photoshop, After effects och Da Vinci Resolve. Gästlärare håller i kurser om grading, compositing, greenscreen, vfx m.m.

9. Filmprojekt

Vi gör filmprojekt med jämna mellanrum i samarbete med skådespelarutbildningen. Vi börjar med kortare filmer och gör större och större produktioner allteftersom. Eleverna har fri tillgång till vår teknik och uppmuntras att göra film på sin fritid.

Lärandemål

Efter utbildningen ska kursdeltagaren ha grundläggande praktisk och teoretisk kunskap om hela arbetsflödet i en filmproduktion, från ax till limpa.
Kursdeltagaren ska känna till vilka yrkesroller som finns på en filminspelning och vad de bidrar med där, men också ha kännedom om hur filmbranschen i stort fungerar.
Kursdeltagaren har efter utbildningen kunskap om sina egna kreativa processer och ett mål för framtiden.
Kursdeltagaren kommer att ha arbetsprover med sig från utbildningen som kan användas för att söka högre utbildningar eller arbete.

Kursintyg

Efter utbildningen får kursdeltagaren ett allmänt kursintyg

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://edelvik.se/filmutbildning-med-fokus-pa-spelfilm/

Det har varit mycket eget ansvar och man har kunnat välja själv hur mycket man vill få ut av utbildningen

Matilda Hjerpe har gått en ettårig dokumentärfilmslinje på folkhögskola.

Läs hela artikeln

Edelviks folkhögskola

I norra Västerbottens vackraste bygder ligger Edelviks folkhögskola. Edelvik är en mötesplats för människor från hela landet, med olika bakgrund och i olika åldrar. Vi tror på kulturen och människans kreativitet – vår undervisning utgår från denna övertygelse  vi tror på konsten, litteraturen, berättandet och teatern. Vi vill uppmuntra våra studerande att söka efter inre styrka och identitet.

Läs mer om skolan

Postadress:
Edelviks folkhögskola
Skelleftevägen 1
937 32 Burträsk

Telefon: 0914-795 100
E-post: info@edelvik.se
Webbadress: http://www.edelvik.se/