• Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Konst NU – en norrländsk konstutbildning med internationell utblick! 

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 9 jan 2023 - 9 jun 2023

Kontakt: Linda Vikström(Studie- och yrkesvägledare)

Telefon: 0914 - 795 102

E-post:
linda.vikstrom@edelvik.se

Utbildningen arbetar för hållbarhet & syftar till att skapa konstnärliga färdigheter mot ett eget uttryck och ett kommunikativt mål.

Konst NU – en norrländsk konstutbildning med internationell utblick

Konst  NU är en förberedande och regionalt förankrad utbildning som arbetar för hållbarhet ur ett brett perspektiv. Du får en fördjupad kunskap inom det konstnärliga området i våra tre verkstäder där vi arbetar med att utveckla användningen av lokalt förankrade material. Utbildningen syftar till att skapa konstnärliga färdigheter mot ett eget uttryck och ett kommunikativt mål. Genom samarbeten med regionala institutioner, gästlärare och föreläsare samt studieresor söker vi att förhålla oss till vår samtid och hitta nya perspektiv och ingångar till egna och gemensamma konstprojekt.

Edelviks folkhögskola erbjuder en unik norrländsk miljö i renbetesland där samiska kulturveckor möter studerande från hela Sverige på en kreativ plats med bl.a. film- och skådespelarutbildning.

Utbildningstiden är 1-2 år. Åk 1 och 2 studerar tillsammans, men där åk 2 utgör ett fördjupningsår. Terminerna är indelade i te perioder och undervisningen i två av de tre verkstäderna pågår parallellt. Fördelningen är lika mellan textil-, keramik- och bildverkstaden.

Undervisningen inom Konst NU är uppdelad i tre verkstäder:

1. Bild

Här bedrivs arbetet utifrån uppgifter inom teckning, måleri samt grafiska - och digitalatekniker. Detta varvas med studier av den samtida konsten, både lokalt och internationellt.Vi experimenterar med färg och form och kombinerar moderna och traditionella tekniker isyfte att utveckla det egna bildspråket. Naturen och andra motiv nyttjar vi för så välavbildning som för abstraktioner. Modellstudier, färg -, material- och perspektivlära ingår iutbildningen. Vi besöker även utställningar i närliggande städer.

 

2. Textil

Vi ägnar oss åt grunderna till fritt textilt bild och formarbete. Här får du vara med om ullensväg från klippning till färdigt garn, och lära dig att karda, tova och spinna. På höstenväxtfärgar vi vid en vacker skogstjärn. I kursen får du möjlighet att lära dig grunderna ivävning. Formgivning av de vävda föremålen är också en spännande utmaning. Andratekniker och material såsom batikfärgning, screentryck, stämpeltryck, applikation ochbroderi kombineras med praktiska och teoretiska övningar i materiallära, färglära, färgningstekniker, komposition, och mönsterrapportering. Du får möjlighet att experimentera ochundersöka dina och det textila materialets uttryck i bild, form och brukstextilier. Enorientering i textilkonstens historia, samt en inblick i den samtida textilkonsten ochkonsthantverket ingår också.

 

3. Keramik

Vi arbetar både med brukskeramik och skulptur i olika slags leror, från lokala naturleror tillstengodsleror och raffinerad fransk porslinslera. Formningsteknikerna lär vi från grunden.Du kommer att få chans att lära dig bland annat tumning, kavling, ringling, och drejning. Närvi skulpterar är det ibland realistiska studier som är målet, andra gånger mer kreativa egnaformexperiment. I kursen ingår ett avsnitt om tillverkning och användning av gipsformar.Tekniker och material för struktur, dekor och färgsättning går vi igenom. Vi arbetar medengober, under-och påglasyrfärger, och glasyrer. Du kommer att få lära dig att själv blandatill engober och glasyrer, samt få en teoretisk orientering i glasyrkemi. Vi använder osshuvudsakligen av elektriska ugnar, men provar på andra bränningstekniker, bland annatRaku. Formgivning av brukskeramik, en orientering i keramikhistoria, samt en inblick i det samtida keramiska konsthantverket ingår också.

 

 

Konst NU på Edelvik innehåller även: konsthistoria, foto (digital bildredigering) samt  studieresor samt ett smarabete med escola del art i Vic, Barcelona

 

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
http://www.edelvik.se/konstutbildning.php

Edelviks folkhögskola

I norra Västerbottens vackraste bygder ligger Edelviks folkhögskola. Edelvik är en mötesplats för människor från hela landet, med olika bakgrund och i olika åldrar. Vi tror på kulturen och människans kreativitet – vår undervisning utgår från denna övertygelse - vi tror på konsten, litteraturen, berättandet och teatern. Vi vill uppmuntra våra studerande att söka efter inre styrka och identitet.

Läs mer om skolan

Postadress:
Edelviks folkhögskola
Skelleftevägen 1
937 32 Burträsk

Telefon: 0914-795 100
E-post: info@edelvik.se
Webbadress: http://www.edelvik.se/

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln