Allmän kurs yrke - Vårdbiträde

Ålsta folkhögskola, filial Sundsvall


Ansök nu

Allmän yrkeskurs (AYK) med inriktning vårdbiträde vänder sig till dig som inte har gått klart gymnasieskolan och vill komplettera dina gymnasiebetyg, samtidigt som du utbildar dig till vårdbiträde.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: För att söka till Allmän yrkeskurs krävs att du har godkänd grundskoleexamen.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 26 aug 2019 - 27 maj 2020

Kontakt:
Malin Svensson Draxten

Telefon:
E-post:
malin.svensson@alsta.nu

Allmän yrkeskurs (AYK) 

På Allmän yrkeskurs läser du de behörighetsgivande ämnena på gymnasienivå för att uppnå grundläggande behörighet för att kunna studera vidare på yrkeshögskola. När du börjar utbildningen utformar du tillsammans med din klassföreståndare en studieplanering utifrån dina tidigare studier och erfarenheter. Förutom studier är det för oss viktigt att du som individ utvecklas på det personliga planet och vi arbetar aktivt för att du ska få en stärkt självkänsla och växa som människa under din studietid.

Grundläggande behörighet

På Allmän yrkeskurs läser du bland annat följande ämnen på gymnasienivå, som vilka är de som krävs för att du ska uppnå grundläggande behörighet för att kunna studera vidare på yrkeshögskola:

  • Svenska alternativt Svenska som andraspråk 1
  • Matematik 1a / b / c
  • Engelska 5
  • Naturkunskap 1a1
  • Samhällskunskap 1a1
  • Religionskunskap 1a1
  • Historia 1a1

Inriktningen Vårdbiträde

Förutom att du läser de behörighetsgivande ämnena utbildas du till vårdbiträde. Denna inriktning passar dig som vill arbeta inom vårdbranschen och är en person som trivs med att arbeta med andra människor, såväl kollegor som brukare.

Ett vårdbiträde arbetar med omvårdnad av andra människor, exempelvis inom äldreomsorg, hemtjänst eller handikappsomsorgen. Arbetsuppgifterna varierar men omfattar bland annat att du hjälper vårdtagaren med personlig hygien och hemskötsel.

Under din studietid kommer du även att ha praktik, vilket gör att du kan förankra dina kunskaper samtidigt som du får möjlighet att knyta värdefulla kontakter för ditt framtida yrkesutövande.