Allmän yrkeskurs - Lärarassistent

Ålsta folkhögskola, filial Sundsvall


Ansök nu

Allmän yrkeskurs (AYK) med inriktning lärarassistent vänder sig till dig som inte har gått klart gymnasieskolan och vill komplettera dina gymnasiebetyg, samtidigt som du utbildar dig till lärarassistent.

Kurstyp: Behörighetsgivande kurs

Studietakt: 100%

Längd: 1 år

Ansök senast: 31 maj 2020

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: För att söka till Allmän yrkeskurs krävs att du har godkänd grundskoleexamen samt endast 4 stycken ämnen kvar att komplettera på gymnasienivå.

Kostnader: Materialavgift 1000 kr/termin. Med reservation för ändringar.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 26 aug 2020

Kontakt:
Louise Lollo Bjärgö

Telefon:
E-post:
louise.bjargo@alsta.nu

OBS!
Ansök senast 31 maj 2020

Allmän yrkeskurs (AYK) 

På Allmän yrkeskurs läser du de behörighetsgivande ämnena på gymnasienivå för att uppnå grundläggande behörighet för att kunna studera vidare på yrkeshögskola. När du börjar utbildningen utformar du tillsammans med din klassföreståndare en studieplanering utifrån dina tidigare studier och erfarenheter. Förutom studier är det för oss viktigt att du som individ utvecklas på det personliga planet och vi arbetar aktivt för att du ska få en stärkt självkänsla och växa som människa under din studietid.

Grundläggande behörighet

På Allmän yrkeskurs läser du bland annat följande ämnen på gymnasienivå, vilka är de som krävs för att du ska uppnå grundläggande behörighet för att kunna studera vidare på yrkeshögskola:

  • Svenska alternativt Svenska som andraspråk 1
  • Matematik 1a / b / c
  • Engelska 5
  • Naturkunskap 1a1
  • Samhällskunskap 1a1
  • Religionskunskap 1a1
  • Historia 1a1

Inriktningen Lärarassistent

Förutom att du läser de behörighetsgivande ämnena utbildas du till lärarassistent. Som lärarassistent arbetar du med barn och ungdomar i skolan och verkar som ett stöd både i och utanför klassrummet för att skapa en trygg skolmiljö.

Att arbeta som lärarassistent innebär ett varierande arbete där du får ta mycket ansvar. Då detta är en relativt ny yrkesroll inom skolan finns det heller ingen uttalad arbetsbeskrivning vilket gör att det är skolans förväntningar och behov som styr lärarassistentens arbetsuppgifter.

Under din studietid kommer du även att ha praktik, vilket gör att du kan förankra dina kunskaper samtidigt som du får möjlighet att knyta värdefulla kontakter för ditt framtida yrkesutövande.