Allmän kurs

Behörighetsgivande kurs Ålsta folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-3 år Anpassas individuellt
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

Allmän kurs vänder sig till dig som vill komplettera dina grundskole- eller gymnasiebetyg och skaffa dig grundläggande behörighet för att kunna studera vidare eller för att lättare få jobb.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du har ej fullständig behörighet från grundskolan eller gymnasiet.

Studiestödsnivå (CSN): Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 24 aug 2023

Kostnader: Läsårsbaserad serviceavgift om 1500 kr/termin.

Kontakt: Magnus Bjurén

E-post:
magnus.bjuren@rvn.se

Plugga in dina betyg på Allmän kurs

Denna kurs vänder sig till dig som har ofullständig grundskole- eller gymnasieexamen. Studierna sker i en trivsam miljö där du ges den stöttning du behöver för att nå just dina mål. När du börjar utbildningen utformar du tillsammans med din klassföreståndare en studieplanering utifrån dina tidigare studier och erfarenheter. 

På Allmän kurs läser du de behörighetsgivande ämnena på grundskole- eller gymnasienivå i temablock (ämnesövergripande) istället för att läsa till exempel svenska eller SO enskilt på schemat. Förutom studier är det för oss viktigt att du som individ utvecklas på det personliga planet och vi arbetar aktivt för att du ska få en stärkt självkänsla och växa som människa under din studietid.

I kursen ingår även schemabrytande aktiviteter som föreläsningar, projektarbeten, studiebesök, friluftsdagar, gemensamma aktiviteter med mera.

Roliga aktiviteter en gång i veckan

Förutom att du studerar de behörighetsgivande ämnena ges du möjlighet att en gång i veckan delta i olika aktiviteter som blir ett roligt komplement till dina studier. Observera att de olika aktiviteterna som erbjuds skiljer sig åt beroende på säsong, väder och klassens deltagare. Exempel på aktiviteter som kan komma att erbjudas är:

 • Utomhusaktiviteter som fiske, vandring och discgolf
 • Kreativt skapande med olika typer av material
 • Textilslöjd
 • Matlagning
 • Träning
 • Egna förslag från deltagare

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Vid godkänd avslutad kurs får du som studerat på Ålsta ett kursintyg med ett tillhörande studieomdöme som kan användas för att söka vidare till fortsatta studier på gymnasienivå eller högskola/universitet.

Ålsta folkhögskola

Vi finns på två orter, i Fränsta och i Sundsvall. Skolans idé och inriktning är att erbjuda en studiemiljö som utgår från individens förutsättningar, där du får möjlighet att växa och utvecklas såväl som människa som inom dina studier. 

De flesta som studerar i Fränsta bor också på skolans internat. Det är trivsamt och man blir som en familj av att dela boende med andra deltagare.

Läs mer om skolan

Postadress:
Ålsta folkhögskola
Fränstavägen 209
841 72 Fränsta

Telefon: 0691-66 14 00
E-post: alsta.fransta@rvn.se
Webbadress: http://www.alsta.nu/

Det är så viktigt att få fortsätta lära

Carl-Johan Råberg från Lindesberg blir rörd till tårar när han minns sin tid på Kävesta folkhögskola 1967–1969. Över 50 år och ett långt yrkesliv senare är han tillbaka på en folkhögskola för att läsa en sommarkurs i träslöjd.

Läs hela artikeln