Vedbränning och saltbränning

Sommar/helg/veckokurs Ålsta folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  5 dagar
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Sommar/helg/veckokurs

Det här är en kurs för dig som är verksam keramiker och vill lära dig mer om hur vedbränd keramik går till. Under fem dagar kommer vi att sätta en vedugn, bränna den och tömma ugnen.

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: För att kunna söka denna kurs ska du vara verksam keramiker.

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Nej

Kurstid: 12 jun 2023 - 16 jun 2023

Kostnader: Kurskostnad om 5200kr. Frukost, lunch och boende på internatet ingår i kurskostnaden. Middag lagar man själv i skolans gemensamma kök. Dusch och toalett är belägen i korridoren, det finns tillgång till bastu. Man har också tillgång till keramikverkstaden

Kontakt: Emil Österholm

E-post:
emil.osterholm@rvn.se

Tiden som uppstår medan vi väntar på att ugnen svalnar kommer att spenderas i keramikverkstaden med demonstrationer vid drejskivan och diskussioner om hur vi tänker kring former och keramik. Vi kommer också att gå igenom vad man behöver tänka på när man bygger en vedugn. Under kursens gång kommer vi även att gemensamt gå igenom hur vi kan tänka kring glasyrer och vedugnen som finns på plats. Det kommer finnas möjlighet att använda de glasyrer som vi vanligtvis använder i skolans vedugn.

Du som deltagare kommer till kursen med din skröjade keramik (cirka en banankartong) och de glasyrer du vill använda. Vi glaserar på plats när vi sätter ugnen. Förslagsvis används traditionella glasyrer så som celladone, tenmuko, chun och shino då de lämpar sig för reduktion. 

Ålsta folkhögskola

Vi finns på två orter, i Fränsta och i Sundsvall. Skolans idé och inriktning är att erbjuda en studiemiljö som utgår från individens förutsättningar, där du får möjlighet att växa och utvecklas såväl som människa som inom dina studier. 

De flesta som studerar i Fränsta bor också på skolans internat. Det är trivsamt och man blir som en familj av att dela boende med andra deltagare.

Läs mer om skolan

Postadress:
Ålsta folkhögskola
Fränstavägen 209
841 72 Fränsta

Telefon: 0691-66 14 00
E-post: alsta.fransta@rvn.se
Webbadress: http://www.alsta.nu/

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln