• Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år 1 år med möjlighet att söka ett andra år.
 • Ansök senast:
  13 juni 2022
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Här ges ett unikt tillfälle att studera för fem av de absolut främsta svenska folkmusikerna; Ulrika Bodén, Emma Härdelin, Daniel Ek, Emma Ahlberg Ek, Göran Månsson och Niklas Roswall.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Du ska ha fyllt 18 år. Undervisningen bedrivs på svenska och du måste därför förstå svenska hjälpligt för att kunna tillgodogöra dig den.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 29 aug 2022 - 16 jun 2023

Kostnader: Litteratur, studieresor samt en servicekostnad (1150 kr per termin).

Kontakt: Helén Lundquist-Dahlén

Telefon: 0611-55 85 52 072-240 10 08

E-post:
helen.lundquist@hfs.se

Läsåret 22/23

Folkmusiklinjen på Kapellsberg erbjuder ett schema fyllt av renodlade folkmusikämnen som ger god kunskap och stora utvecklingsmöjligheter i genren. Lärarna är väl etablerade på den svenska folkmusikscenen och delar engagerat med sig av sina erfarenheter, både musikaliskt och yrkesmässigt. Du får under läsåret hela 25 timmar individuell undervisning, en stor repertoar av låtar och sånger och möjlighet att utvecklas både individuellt och i grupp. Efter det första året har du möjlighet att söka till ett fördjupningsår med individuell studieplanering. Möjligheten till individuell studieplanering finns även första året. 

Kursinnehåll 

 • Låt- och visutlärning 

 • Individuella lektioner huvud- och biinstrument 

 • Folkmusikensemble, även sångensemble 

 • Folkmusikarrangering 

 • Vallmusik 

 • Folkmusikhistoria 

 • Seminarium 

 • Arkivprojekt

 • Musikerkunskap

 • Folklig dans

 • Gästlärare

 • Målbok

 • Gruppledning

 • Gehör

 • Satslära 

Folkmusiklärare

Ulrika Bodén
Med rötterna i Helgum i Ångermanland bor hon nu i Sundsvall, en mångsidig musiker som räknas till en av de främsta folksångerskorna i landet. Ulrika var med och grundade bandet Ranarim och har letat fram en bortglömd skatt av visor från sina ångermanländska hemtrakter, vilka utgör grunden i hennes solorepertoar. Hon driver sina egna grupper, anlitas som solist samt samarbetar med bla trion Ahlberg, Ek & Roswall, organisten Gunnar Idenstam, kompositören Karin Rehnqvist samt Nordiska Kammarorkestern. Senaste skivan Te berga blå är en djupdykning i vallmusik och har gjort Ulrika till en stark profil inom kulning och lockrop. Ulrika är uppskattad som pedagog, hon håller kurser och anlitas som gästlärare.

Emma Ahlberg Ek
Kommer från Sundsvall där hon också är bosatt nu. Hon är utbildad inom folkmusik och klassisk violin och har med sitt mångfacetterade musikerskap blivit en flitigt anlitad musiker och pedagog i en rad sammanhang. Hon framträder regelbundet med bl a Ahlberg, Ek & Roswall, Ulrika Bodén, Limbohofvet, Folk All-in Band och Lars Bygdén. Sedan 2016 har hon även turnerat med sin egen folkmusikaliska uppsättning av fiolspelkvinnan Hillevi Öberg som var verksam musiker från 1920-talet och framåt. Emma är utbildad vid Malungs Folkhögskola, Musiklinjen Kapellsberg och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon undervisar både individuellt och i workshopform. Sommaren 2010 blev hon riksspelman på medelpadslåtar. 

Göran Månsson
Från Ånge i Medelpad och numera bosatt i Sundsvall och Stockholm, är en av de mest spännande och nyskapande flöjtisterna i Sverige. Som traditionsbärare av flöjtspel inom svensk folkmusik förvaltar han arvet efter sina förfäder i spelmanssläkten Lång i Haverö. Utbildad vid Kapellbergs musikskola och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där han studerade klassisk blockflöjt. Göran är engagerad i många olika sammanhang, bla Göran Månsson Band, flöjttrion Zephyr och med senaste skivprojektet Ol’ Jansa. Som soloartist gör han återkommande turnéer i Japan där han är en av de största akterna inom den nordiska folkmusiken. Göran undervisar i flöjtspel vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, har skapat Folk Flute Academy och tillsammans med Daniel Ek i nio år lett ungdomsbandet Mittfolk.

Daniel Ek
Är född och uppvuxen i lappländska Vuollerim. Han började spela gitarr som åttaåring och har studerat klassisk gitarr på Framnäs Folkhögskola och Musikhögskolan i Piteå. Förutom det klassiska gitarrspelet har Daniel även ägnat sig åt både renässansluta och elgitarr och spelar dessutom svensk säckpipa. Daniel bor numera i Sundsvall och har utvecklat sin egen unika spelstil inom den svenska folkmusiken. Han är verksam som pedagog och musiker, i Ahlberg, Ek & Roswall och tillsammans med bla Sofia Karlsson, Ulrika Bodén, Göran Månsson Band och tidigare i Ranarim. Daniel har tillsammans med Göran Månsson i nio år lett ungdomsbandet Mittfolk i Sundsvall.

Niklas Roswall
Kommer från Norra Kverrestad i Skåne och bor i Sundsvall. Efter att ha börjat spela folkmusik på fiol blev det snart nyckelharpa som gällde för Niklas. Han blev riksspelman 1992 och världsmästare på kromatisk nyckelharpa 1996. Niklas har gått på Malungs och Forsa Folkhögskola. Sedan avslutade musikerstudier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm är han verksam som folkmusiker i en rad olika sammanhang, bl a Ahlberg, Ek & Roswall, Nyckelharporkestern, Ranarim, duon Step on it med Ian Carr, Ralsgård & Tullberg kvartett, Ulrika Bodén med vänner och i duo med Mia Marine. Niklas var även en av originalmedlemmarna i Ranarim. Niklas är en erfaren pedagog och undervisar bl a på Erik Sahlström Institutet i Tobo sedan tjugo år, såväl i spel som i ensemble och arrangering. Niklas är också kursledare för folkmusikutbildningarna på Kapells.

Kurserna i folkmusik är en utbildningssatsning av Härnösands folkhögskola i samarbete med studieförbundet Bilda, region Mitt och Nord.  

Folkmusikkurserna samarbetar även med intilliggande Länsmuseet Murberget.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://hfs.se/course/folkmusik/

Fler kurser inom: Musik Visor Folkmusik

Härnösands folkhögskola

Härnösands folkhögskola är en öppen mötesplats för lärande och personlig utveckling. De långa kurserna har omkring 300 studerande.

Vi erbjuder behörighetsgivande kurser, teckenspråk (TUFF), kontakttolkutbildning, musik-, opera- och danskurser, idéinriktade kurser samt studiemotiverande folkhögskolekurs, etableringskurs och spännande sommarkurser.

Läget är mycket bra med gångavstånd till affärscentrum och station. Vi har vandrarhem, vi samarbetar med aktörer inom frivilligsektorn och har många internationella kontakter.

Läs mer om skolan

Postadress:
Härnösands folkhögskola
Box 14
871 21 Härnösand

Besöksadress: Murbergsvägen 32 / Varvsbacken

Telefon: 0611-55 85 00
E-post: info@hfs.se
Webbadress: http://hfs.se/

Vi lärde oss att ta musikeryrket på största allvar

Det blev intensiva och utmanande år på folkhögskola för Isabel Neib. I dag är hon artist, producent och labelboss. Hon beskriver sin musik som kontrastrik och elektronisk ”happy/sad pop”. Foto: Loella Billner

Läs hela artikeln