Det behövs fler tolkar med ukrainska just nu och vi erbjuder självklart utbildningsplatser med tolkspråk UKRAINSKA på grundutbildningen!
Se informationsfilm om yrket här.
För höstterminen 2022 kommer vi att testa i språken: Ukrainska, Arabiska, Amhariska, Ryska, Spanska, Swahili, Tigrinska, Tyska och Urdu.
Har du något av dessa språk går det bra att göra en sen ansökan.
Mål
Utbildningen syftar till att ge dig förutsättningar för att självständigt kunna arbeta som kontakttolk på ett effektivt och rättssäkert sätt och tolka för personer som inte behärskar svenska språket och representanter för myndigheter, serviceorgan och organisationer.
Målgrupp
Kontakttolkutbildningens målgrupp är personer som behärskar svenska och folkspråket mycket bra och vill arbeta inom område: kommunikation, människor och språket.
Sammankomster och kursupplägg
Utbildningen omfattar 545 timmar och är indelad i delkurser med fem obligatoriska träffar på Härnösands folkhögskola.
Mellan träffarna sker undervisningen på distans via Internet med Google Suite for Education.
Kursinnehåll
Huvudinnehållet efter introduktionskursen är realia/ämneskunskap, tolketik, tolkningsteknik och tolkningsövningar. All grundutbildning innehåller skriftliga realia- och terminologiprov samt muntliga tolkningsprov. Utbildningen innehåller de moment som prövas i Kammarkollegiets auktorisationsprov.
Sammankomster
- Introduktionskurs: 11-14 augusti
- Samhällstolkning: 14-16 oktober
- Sjukvårdstolkning: 16-18 december
-
Migrationstolkning (online): 21-22 januari
-
Migrationstolkning/Juridik för tolkar: 9-12 mars
-
Juridik för tolkar 15-18 juni
Mer information
Utbildningsbevis
Utbildningsbevis utfärdas efter godkända resultat på samtliga delkurser. Kursbevis ges efter godkänt resultat på en delkurs. Deltagare som har erhållit utbildningsbevis med godkänt resultat kan registrera sig hos Kammarkollegiet.
Fördjupning
Vi erbjuder fördjupningskurser, kompetenshöjande kurser och kurser för undervisande personal.
Validering
Vi erbjuder dig som jobbar som tolk en validering av dina kunskaper mot lärandemålen på grundutbildningen, vilket innebär att du kan få ett kompetensbevis utan att behöva gå grundutbildningen. För detta tas en särskild avgift ut. Läs mer om validering.