Kontakttolk - Grundutbildning - distans

Profilkurs, Distanskurs Härnösands folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  50%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Distanskurs

Härnösands folkhögskola ger en 1-årig sammanhållen grundutbildning till kontakttolk. Utbildningen står under tillsyn av Myndigheten för yrkeshögskolan.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: 3-årig gymnasieutbildning inkl. svenska 2/svenska B eller motsvarande. Mycket goda kunskaper i svenska och tolkspråket.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Ja

Kurstid: 8 aug 2022 - 19 jun 2023

Träffar:
5 obligatoriska träffar

Kostnader: Depositionsavgift 1000 kr som du får tillbaka när hela grundutbildningen är genomförd. För varje delkurs betalar du 600 kr för studiematerial. Utöver detta betalar du för mat och logi under träffarna. Studerande får rabatterade priser på logi under samman

Kontakt: Olga Lysova

Telefon: 0611-55 85 91

E-post:
olga.lysova@hfs.se

Det behövs fler tolkar med ukrainska just nu och vi erbjuder självklart utbildningsplatser med tolkspråk UKRAINSKA på grundutbildningen!

Se informationsfilm om yrket 
här.

För höstterminen 2022 kommer vi att testa i språken: Ukrainska, Arabiska, Amhariska, Ryska, Spanska, Swahili, Tigrinska, Tyska och Urdu.

Har du något av dessa språk går det bra att göra en sen ansökan.

Mål

Utbildningen syftar till att ge dig förutsättningar för att självständigt kunna arbeta som kontakttolk på ett effektivt och rättssäkert sätt och tolka för personer som inte behärskar svenska språket och representanter för myndigheter, serviceorgan och organisationer.

Målgrupp

Kontakttolkutbildningens målgrupp är personer som behärskar svenska och folkspråket mycket bra och vill arbeta inom område: kommunikation, människor och språket.

Sammankomster och kursupplägg

Utbildningen omfattar 545 timmar och är indelad i delkurser med fem obligatoriska träffar på Härnösands folkhögskola.

Mellan träffarna sker undervisningen på distans via Internet med Google Suite for Education.

Kursinnehåll

Huvudinnehållet efter introduktionskursen är realia/ämneskunskap, tolketik, tolkningsteknik och tolkningsövningar. All grundutbildning innehåller skriftliga realia- och terminologiprov samt muntliga tolkningsprov. Utbildningen innehåller de moment som prövas i Kammarkollegiets auktorisationsprov.

Sammankomster

 • Introduktionskurs: 11-14 augusti
 • Samhällstolkning: 14-16 oktober
 • Sjukvårdstolkning: 16-18 december
 • Migrationstolkning (online): 21-22 januari
 • Migrationstolkning/Juridik för tolkar: 9-12 mars
   
 • Juridik för tolkar 15-18 juni

Mer information

Utbildningsbevis

Utbildningsbevis utfärdas efter godkända resultat på samtliga delkurser. Kursbevis ges efter godkänt resultat på en delkurs. Deltagare som har erhållit utbildningsbevis med godkänt resultat kan registrera sig hos Kammarkollegiet.

Fördjupning

Vi erbjuder fördjupningskurser, kompetenshöjande kurser och kurser för undervisande personal.

Validering

Vi erbjuder dig som jobbar som tolk en validering av dina kunskaper mot lärandemålen på grundutbildningen, vilket innebär att du kan få ett kompetensbevis utan att behöva gå grundutbildningen. För detta tas en särskild avgift ut. Läs mer om validering.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://hfs.se/course/grundutbildning-kontakttolk/

Härnösands folkhögskola

Härnösands folkhögskola är en öppen mötesplats för lärande och personlig utveckling. De långa kurserna har omkring 300 studerande.

Vi erbjuder behörighetsgivande kurser, teckenspråk (TUFF), kontakttolkutbildning, musik-, opera- och danskurser, idéinriktade kurser samt studiemotiverande folkhögskolekurs, etableringskurs och spännande sommarkurser.

Läget är mycket bra med gångavstånd till affärscentrum och station. Vi har vandrarhem, vi samarbetar med aktörer inom frivilligsektorn och har många internationella kontakter.

Läs mer om skolan

Postadress:
Härnösands folkhögskola
Box 14
871 21 Härnösand

Besöksadress: Murbergsvägen 32 / Varvsbacken

Telefon: 0611-55 85 00
E-post: info@hfs.se
Webbadress: http://hfs.se/