• Studietakt:
    100%
  • Längd:
    2 år
  • Ansök senast:
    Löpande
  • Kurstyp:
    Profilkurs

Tonsättarskolan Kapellsberg är en av Sveriges främsta tonsättarutbildningar på folkhögskolenivå. Utbildningen ger dig en grundläggande konstnärlig och teoretisk kunskap inom komposition.

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Om du söker Tonsättarskolan ska du delta i antagningskursen, som genomförs på plats vid Härnösands folkhögskola, 7-8 maj. Mer information hittar du på skolans hemsida.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 28 aug 2023 - 14 jun 2024

Kostnader: Grundavgift 500 kr erläggs terminsvis och återbetalas inte. Det tillkommer kursspecifika kostnader för exempelvis böcker och studiebesök/resor. Mer information lämnas i välkomstbrevet.

Kontakt: Helén Lundquist-Dahlén

Telefon: 072-240 10 08

E-post:
helen.lundquist@hfs.se

Utbildningen ger dig möjlighet att utvecklas konstnärligt och fördjupa dina teoretiska kunskaper under handledning av lärare som är yrkesverksamma tonsättare.

Tonsättarskolan Kapellsberg har sin utgångspunkt i den nutida västerländska konstmusiken, och du får bekanta dig med både traditionella och moderna kompositionstekniker. Du får samarbeta med musiker och ensembler vilket ger dig viktig erfarenhet av hur det är att samarbeta med professionella musiker.

Tonsättarskolan erbjuder en grundkurs och en fördjupningskurs.

Grundkurs

Tonsättarskolans tvååriga grundkurs ger dig en grundläggande konstnärlig och teoretisk kunskap inom komposition. Här har du möjlighet att utveckla ditt skapande i en trygg miljö tillsammans med andra entusiastiska musikstudenter.

Utbildningen grundar sig i den västerländska musiktraditionen, och har ett brett omfång som passar för dig som är öppen för all form av musikaliskt uttryck. Grundkursen förbereder dig för vidare studier på musikhögskolor eller för ett verksamt yrkesliv. Den passar även för dig som bara har ett intresse för komposition som du vill fördjupa dig i under två år.

Under utbildningen får du skriva för olika slags instrumentsättningar. Du får även prova att skriva musik till spel och film, samt elektroakustisk musik.

Kursinnehåll

Mer information på utbildningens hemsida.

Fördjupningskurs

Har du redan studerat på musikhögskola och vill ge dig själv tid att fokusera på ditt skapande, eller förbereda dig för vidare studier på exempelvis masterprogram? Är du yrkesverksam musiklärare, kyrkomusiker, arrangör eller tonsättare och vill ha handledning i din konstnärliga utveckling? 

Tonsättarskolans fördjupningskurs ger dig möjlighet att fokusera på ditt eget skapande utifrån din egna musikaliska inriktning.

Kursinnehåll

Mer information på utbildningens hemsida.

Antagningskurs 

Om du söker Tonsättarskolan ska du delta i antagningskursen, som genomförs på plats vid Härnösands folkhögskola, 7-8 maj. 

Ramtiderna är 7 maj kl 14.00 – 8 maj kl 15.30.

Antagningskursen omfattar följande:

  • Individuell kompositionslektion.
  • Kompositionsuppgifter.
  • Skriftliga prov i gehör samt musiklära och satslära.
  • Intervju med Tonsättarskolans lärare.

Hur du söker till Tonsättarskolan

När du fyller i och skickar in din ansökan skall du bifoga ett personligt brev där du beskriver dig själv och din musik, vad du skulle vilja få ut av den här utbildningen och hur du föreställer dig att du ägnar dig åt komposition i framtiden.

I samband med din ansökan skall du även skicka in 3–5 st musikstycken som ger en så komplett bild som möjligt av vad för slags musik du skriver. Skicka in noter (om relevant) samt ljudfil i mp3-format. Om du gjort musiken i något av följande notprogram kan du gärna även skicka in filen från notprogrammet; Dorico, Sibelius eller MuseScore.

Skicka in ditt material senast söndag 16 april 2023 till kursledare Jörgen Häll, jorgen.hall@hfs.se.

Din ansökan behandlas först när du skickat in både ansökan och ansökningsmaterial.

Lärare

Jörgen Häll komponerar såväl orkester- och kammarmusik som elektroakustiska verk, ljudkonst samt musik för spel och film. Hans musik har spelats över hela världen och han har arbetat med ensembler som italienska Alter Ego, amerikanska Ensemble MISE-EN, Senzoku Gakuen Symphony Orchestra i Japan liksom Drottningholms Barockensemble, Norrbotten NEO, Gävle Symfoniorkester och Norrlandsoperans Symfoniorkester. Han har studerat för bland andra Jan Sandström, Fredrik Högberg, Johan Ramström och Jaime Reis.

David Saulesco är en tonsättare som rör sig ledigt mellan olika genrer och sammanhang. Han har studerat för bland andra Jan Sandström och Johan Ramström. Hans kritikerrosade musik har framförts runt om i Europa och i Nordamerika, som hans juloratorium och tonsättningen av Tomas Tranströmers Romanska bågar. Barnoperan Prins Pompom efter en saga av Alfhild Agrell hade bejublad premiär våren 2019. Han uppträder även som sångsolist och recitatör.

Peter Lyne grundade Musiklinjen Kapellsbergs tonsättarutbildning på 1980-talet och har sedan dess undervisat många internationellt framstående svenska tonsättare och musiker. Han har själv studerat för bland andra Edmund Rubbra, Ingvar Lidholm och Witold Lutosławski. Han har skrivit en mängd olika verk, bland annat en blockflöjtkonsert till Dan Laurin, en klarinettkonsert till Martin Fröst, sångcykeln Svalorna i katedralen, två symfonier och kantaten The Seasons.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://hfs.se/course/tonsattarskola/

Härnösands folkhögskola

Härnösands folkhögskola är en öppen mötesplats för lärande och personlig utveckling. På de långa kurserna går ca 300 studerande. Vi erbjuder behörighetsgivande kurser, musik-, opera- och dansutbildningar, teckenspråkskurser, kontakttolkutbildning, idéinriktade kurser och spännande sommarkurser.

Läs mer om skolan

Postadress:
Härnösands folkhögskola
Box 14
871 21 Härnösand

Besöksadress: Murbergsvägen 32 / Varvsbacken

Telefon: 0611-55 85 00
E-post: info@hfs.se
Webbadress: https://hfs.se/

Vi lärde oss att ta musikeryrket på största allvar

Det blev intensiva och utmanande år på folkhögskola för Isabel Neib. I dag är hon artist, producent och labelboss. Hon beskriver sin musik som kontrastrik och elektronisk ”happy/sad pop”. Foto: Loella Billner

Läs hela artikeln