Litterärt skrivande - distans

Ansökan stängd

Litterärt skrivande - distans

Hola folkhögskola

Ansökan stängd
Grunderna i ett litterärt skrivande. Fokus ligger på skrivprocess, skrivandets hantverk, och den egna kreativa utvecklingen, hand i hand med den moderna litteraturen.

Kurstyp: Profilkurs, Distanskurs

Träffar:
10 obligatoriska träffar

Studietakt: 100%

Längd: 1 år 38 veckor

Ansök senast: Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Kostnader: 750 kr per termin. Avgiften går till studieresor, material, läromedel och studerandeförsäkring.

Studiestödsnivå (CSN):
Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 25 aug 2021 - 8 jun 2022

Kontakt:
Mina Widding

Telefon: 0733-884477
E-post:
mina.widding@hola.se


Fler kurser inom: Skriva

Kursbeskrivning

Under kursen får deltagarna möjlighet att lära sig skrivandets grunder och utveckla sitt eget skrivande. Fokus ligger på skrivprocess, skrivandets hantverk, och den egna kreativa utvecklingen, hand i hand med litteraturen. Vi går igenom olika skrivformer: prosa, poesi, biografi, essäistik och dramatik. Stor vikt läggs på läsandets roll i skrivandet genom studier av publicerad litteratur och respons på varandras texter. Stor vikt läggs också på det individuella, att hitta det egna uttrycket. Författarbesök fördjupar och vidgar undervisningen.

Ansökningskrav

Textprov och personligt brev. 

Skriv ett kort personligt brev där du berättar fritt om ditt skrivande och läsande, och vad du hoppas att kursen skall innebära för dig. Max 500 ord (motsvarar ca 1 A4).

Textexempel

Bifoga en text i valfri genre och stadie i skrivprocessen, med en reflektion/kommentar där du berättar om din text. Max 5000 ord (motsvarar ungefär 10 A4).

Kursmoment

  • Att skriva skönlitteratur. Det egna skrivandet varvas med möten av olika genrer, litteraturhistoria och nutidsorientering i både svensk och aktuell världslitteratur. Författarbesök med fokus på den egna skrivprocessen.
  • Att skriva poesi. Deltagarna får prova olika poetiska former, från bunden till fri, i dialog med historiska och aktuella poeters verk. En fördjupning i språkets rytm och melodi, och möjligt samarbete med musikutbildningar på skolan.
  • Att skriva biografi. Deltagarna får möjlighet att använda sig av egna och andras livsberättelser som utgångspunkt i sitt skrivande. Hur man använder sig av egna erfarenheter och observationer för att fördjupa skrivandet. Etiska frågor i samband med att skriva om egna och andras liv diskuteras. Intervjuteknik och research. Möjligt samarbete med allmän kurs, etableringskurs och seniorkurser.
  • Att skriva essäer. Deltagarna får öva sitt skrivande genom att behandla aktuella vetenskapliga eller samhällsorienterade ämnen med en personlig, populär framtoning. Fördjupning i en egen poetik, ett skrivande om det egna skrivandet.
  • Att skriva dramatik. Dramaturgi och underliggande drivkrafter, undersöks i detta moment. Struktur, spänning, att skapa reaktioner i läsaren. Att gestalta genom rörelser, dialog, kroppsspråk och miljökulisser, övar ett skönlitterärt framställande även utanför scenen. Gästlärare med fokus på att skriva för scen eller film.