Litterärt skrivande - distans

Profilkurs, Distanskurs Hola folkhögskola
Ansökan stängd
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år 38 veckor
 • Ansök senast:
  Ansökan är stängd
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Distanskurs
Grunderna i ett litterärt skrivande. Fokus ligger på skrivprocess, skrivandets hantverk, och den egna kreativa utvecklingen, hand i hand med den moderna litteraturen.

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 25 aug 2022 - 2 jun 2023

Träffar:
10 obligatoriska träffar

Kostnader: 1100 kr per termin. Avgiften går till studieresor, material, läromedel och studerandeförsäkring.

Kontakt: Mina Widding

Telefon: 0733-884477

E-post:
mina.widding@rvn.se

Kursbeskrivning

Under kursen får deltagarna möjlighet att lära sig skrivandets grunder och utveckla sitt eget skrivande. Fokus ligger på skrivprocess, skrivandets hantverk, och den egna kreativa utvecklingen, hand i hand med litteraturen. Vi går igenom olika skrivformer: prosa, poesi, biografi, essäistik och dramatik. Stor vikt läggs på läsandets roll i skrivandet genom studier av publicerad litteratur och respons på varandras texter. Stor vikt läggs också på det individuella, att hitta det egna uttrycket. Författarbesök fördjupar och vidgar undervisningen.

Ansökningskrav

Textprov och personligt brev. 

Skriv ett kort personligt brev där du berättar fritt om ditt skrivande och läsande, och vad du hoppas att kursen skall innebära för dig. Max 500 ord (motsvarar ca 1 A4).

Textexempel

Bifoga en text i valfri genre och stadie i skrivprocessen, med en reflektion/kommentar där du berättar om din text. Max 5000 ord (motsvarar ungefär 10 A4).

Kursmoment

 • Att skriva skönlitteratur. Det egna skrivandet varvas med möten av olika genrer, litteraturhistoria och nutidsorientering i både svensk och aktuell världslitteratur. Författarbesök med fokus på den egna skrivprocessen.
 • Att skriva poesi. Deltagarna får prova olika poetiska former, från bunden till fri, i dialog med historiska och aktuella poeters verk. En fördjupning i språkets rytm och melodi, och möjligt samarbete med musikutbildningar på skolan.
 • Att skriva biografi. Deltagarna får möjlighet att använda sig av egna och andras livsberättelser som utgångspunkt i sitt skrivande. Hur man använder sig av egna erfarenheter och observationer för att fördjupa skrivandet. Etiska frågor i samband med att skriva om egna och andras liv diskuteras. Intervjuteknik och research. Möjligt samarbete med allmän kurs, etableringskurs och seniorkurser.
 • Att skriva essäer. Deltagarna får öva sitt skrivande genom att behandla aktuella vetenskapliga eller samhällsorienterade ämnen med en personlig, populär framtoning. Fördjupning i en egen poetik, ett skrivande om det egna skrivandet.
 • Att skriva dramatik. Dramaturgi och underliggande drivkrafter, undersöks i detta moment. Struktur, spänning, att skapa reaktioner i läsaren. Att gestalta genom rörelser, dialog, kroppsspråk och miljökulisser, övar ett skönlitterärt framställande även utanför scenen. Gästlärare med fokus på att skriva för scen eller film.

Fler kurser inom: Skriva

Hola folkhögskola

Vid Ångermanälvens strand, ungefär 25 kilometer norr om Kramfors, i samhället Prästmon, ligger Hola folkhögskola. Vår profil är kultur, hälsa och miljö. Region Västernorrland är huvudman för skolan som är religiöst och politiskt obunden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Hola folkhögskola
Prästmon
873 93 Nyland

Besöksadress: Folkhögskolevägen 5

Telefon: 0612-856 01
E-post: hola@rvn.se
Webbadress: http://www.hola.se/

Det vi lär oss rotar sig djupare än bara i närminnet

Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.

Läs hela artikeln