Allmän kurs Gymnasienivå

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Örnsköldsviks folkhögskola
Plats:
Örnsköldsvik - Västernorrlands län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 19 aug 2024 - 10 jun 2025

Kostnader: Undervisningen är kostnadsfri. Däremot tillkommer en obligatorisk avgift om 1200kr/termin som avser förbrukningsmaterial, visst studiematerial, kopior, försäkring samt skolgemensamma aktiviteter. Avgiften kan komma att ändras innan ansökan öppnar.

Kontakt: Eva-Lena Norgren

Telefon: 073-056 94 55

E-post:
eva-lena.norgren@rvn.se

Allmän kurs Gymnasienivå är kursen för dig som delvis eller helt saknar gymnasiebetyg, som vill få ytterligare en väg in till högskolestudier eller kanske bara vill öva upp din studieförmåga.

På Allmän kurs Gymnasienivå får du möjlighet att läsa de ämnen du behöver för att få grundläggande behörighet till högre studier eller för att lättare få jobb. Studierna bedrivs i små grupper i en lugn och trivsam miljö, där engagerade lärare ger dig ett respektfullt bemötande och det stöd du behöver för att lyckas med dina mål. Undervisningen är av varierat slag och utgår ifrån deltagarnas förkunskaper, behov och önskemål. Möjligheten att kombinera studierna med praktik finns också.

Kursens mål

Målet med kursen är först och främst att du ska få din grundläggande behörighet för högre studier, men vi vill också att tiden på folkhögskola ska ge något mer. På Allmän kurs på Örnsköldsviks folkhögskola är det minst lika viktigt att få känna att du utvecklas på ett personligt plan och att den egna självkänslan stärks. Oavsett vad du gör efter studietiden, är målet att du ska få en bättre förståelse för din omvärld och att du ska ges en god grund för livslångt lärande.

Kursens innehåll

På Allmän kurs erbjuds kurser i de ämnen som ger grundläggande behörighet:

 • Svenska eller Svenska som andra språk (SVA)
 • Engelska
 • Matematik
 • Naturkunskap
 • Samhällskunskap
 • Religion
 • Historia

Det finns även möjlighet att läsa vissa kurser som ger särskild behörighet till vidare studier. Hur lång din studietid blir beror på vad du studerat tidigare och vad du har för syfte med dina studier.

Efter avslutad kurs erhåller du ett studieomdöme med vilket du kan söka till högskola och universitet via folkhögskolekvoten.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Kursdeltagaren förväntas ha uppnått grundläggande behörighet för högskolestudier.

Utan folkhögskolan hade jag inte haft något av det jag har idag

Stina menar att hon var hopplös redan på högstadiet, i gymnasiet hoppade hon av. Men 2003 hittade hon äntligen till Mora folkhögskola och resten är historia. Idag arbetar hon själv som lärare på en folkhögskola.

Läs hela artikeln

Örnsköldsviks folkhögskola

Örnsköldsviks folkhögskola är en dagfolkhögskola belägen i centrala Örnsköldsvik. En mångkulturell mötesplats där vi med vår kompetens och kreativitet skapar en spännande studiemiljö.

Vi erbjuder ett brett kursutbud:

 • Allmän kurs som ger dig grundläggande behörighet på grundskole- eller gymnasienivå
 • Profilkurser inom kultur, hälsa och friluftsliv
 • Yrkes- och uppdragsutbildningar
 • Distanskurser

Läs mer om skolan

Postadress:
Örnsköldsviks folkhögskola
Rådhusgatan 1 A
891 34 Örnsköldsvik

Telefon: 0660-26 67 00
E-post: expeditionen@ofhs.se
Webbadress: http://www.ofhs.se/